Ministerul Mediului lansează programul-pilot „Rabla pentru Sobe”, destinat românilor din regiunile montane, pentru a facilita instalarea de sobe eficiente energetic. Bugetul de 500 de milioane de lei va acoperi 70% din cheltuieli, până la 10.000 de lei, pentru fiecare gospodărie eligibilă.
Programul „Rabla pentru Sobe”. Câți bani dă Guvernul și în ce condiții
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat lansarea unui nou proiect destinat românilor care se încălzesc cu sobe tradiționale și care doresc o soluție mai eficientă.
„Pentru că e o perioadă propice pentru astfel de discuții, e un program drag mie, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu, care se numește ‘Rabla pentru Sobe’. În România, din păcate, marea majoritate a locuințelor care se încălzesc cu lemn de foc sunt slab izolate din punct de vedere energetic, sunt ineficiente, iar despre sobele folosite pentru a încălzi aceste locuințe nu mai vorbim,” a precizat ministrul Fechet.
Potrivit oficialului, proiectul va începe în următoarele săptămâni, bugetul alocat de stat fiind de 500 de milioane de lei. Acesta acoperă finanțarea a 70% din cheltuielile pentru instalarea de sobe eficiente, dar nu mai mult de 10.000 de lei pentru fiecare beneficiar, conform GreenNews.
„Din estimările specialiștilor, randamentul mediu al unei sobe, în mediul rural, în România, este de 20-25%, și din acest motiv – și nu numai – am pregătit un program-pilot în premieră în România,” a spus ministrul.
Cine poate beneficia de Programul „Rabla pentru Sobe”
Programul „Rabla pentru Sobe” va acoperi 27 de județe montane din România, identificate conform Legii Muntelui. Mircea Fechet a precizat că acestea sunt zonele în care necesarul de încălzire este cel mai ridicat.
„Pentru că e un proiect-pilot, discutăm de cetățenii din 27 de județe, mai ales din localitățile care fac parte din lista celor montane (…) și credem că acolo la munte, unde au pornit deja sobele la acest moment toți cetățenii, acolo e nevoia cea mai mare și începem cu ei. Asta nu înseamnă că-i uităm pe ceilalți locuitori din zonele mai joase. Nicidecum. Doar că fazăm acest program, mai ales că e un program foarte nou, e un program-pilot și trebuie să ne asigurăm că el funcționează așa cum trebuie înainte de a-l extinde la nivel național,” a explicat Mircea Fechet.
În plus, Fechet a detaliat că discuțiile pentru finalizarea programului sunt avansate.
„Chiar astăzi am discutat cu președintele Administrației Fondului pentru Mediu, pentru că acest program a parcurs aproape toate etapele necesare: transparență decizională, consultare publică, am integrat toate observațiile pe care le-am primit ca urmare a acestor demersuri,” a declarat ministrul.
Sobele conforme cu standardul european Eco Design
Sobele ce vor fi incluse în acest program trebuie să îndeplinească standardul european Eco Design, având un randament de cel puțin 80%. Aceasta presupune un consum redus de lemn de foc comparativ cu sobele clasice.
„Beneficiarii vor consuma o jumătate sau poate chiar o treime din cantitatea de lemn consumată în prezent pentru a încălzi aceeași suprafață,” a afirmat Mircea Fechet.
3,5 milioane de gospodării din România se încălzesc cu lemne
Ministrul Mediului a subliniat importanța acestei măsuri pentru românii care se bazează pe lemnul de foc, menționând că această resursă rămâne esențială pentru zonele montane și nu numai.
„La Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne pregătim pentru iarnă la fel cum ne pregătim pentru fiecare sezon. Nu aș spune că există o pregătire specifică, însă, prin Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, trebuie să ne asigurăm înainte de fiecare sezon rece că cele 3,5 milioane de gospodării din România care se încălzesc cu lemn de foc vor avea acces la această resursă și vor avea acces la un preț competitiv,” a explicat Fechet.
Stocuri și prețuri pentru lemnul de foc
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează aproape jumătate din fondul forestier al țării și, până la această dată, a vândut deja aproximativ 1,5 milioane de metri cubi de lemn de foc la un preț mediu de 282 lei pe metru cub, fără TVA.
„În acest moment, avem un stoc de 500.000 mc de lemn. E o cantitate însemnată, probabil are legătură și cu iernile mai blânde pe care le-am avut în trecut și care au influențat cantitatea de lemn de foc pe care românii o achiziționează,” a menționat ministrul Mediului.
Fechet a explicat că acest preț a rămas constant față de anul trecut, ceea ce asigură o stabilitate financiară pentru gospodăriile care se încălzesc cu lemn de foc.
„E un preț egal cu prețul pe care l-am avut și anul trecut,” a adăugat ministrul.
Extinderea fondului forestier
Pentru a sprijini sustenabilitatea pe termen lung a resurselor forestiere, ministrul Mediului a anunțat o măsură adițională – extinderea fondului forestier național. Statul va achiziționa o pădure de 4.000 de hectare în județul Neamț, ce va intra în domeniul public al statului.
„Fondul forestier național din domeniul public al statului român va fi mărit cu încă 4.000 de hectare. Este vorba de o pădure pe care statul o achiziționează în județul Neamț de la un proprietar privat,” a explicat Fechet.
Programul „Rabla pentru Sobe” reprezintă o oportunitate pentru românii din regiunile montane de a beneficia de sobe eficiente, care reduc consumul de lemn de foc. Ministerul Mediului a pregătit această măsură pentru a adresa necesitățile energetice specifice acestor regiuni, susținând în același timp conservarea resurselor naturale prin extinderea fondului forestier național.