Programul economic al lui Donald Trump, denumit în mod obișnuit de americani ”Trumponomics”, promite în esență că ”va livra taxe mici, reglementări reduse, energie ieftină, dobânzi scăzute și inflație redusă”. Pachetul de măsuri este o extensie a politicilor introduse de oponentul Kamalei Harris în timpul primului său mandat.
Programul economic al lui Donald Trump mizează pe reduceri de taxe
Programul economic al lui Donald Trump continuă abordarea pro-business din primul său mandat, care a culminat cu implementarea în 2017 a programului Tax Cuts and Jobs Act (TCJA) – tăieri de taxe și locuri de muncă.
Această legislație a introdus cele mai semnificative modificări ale codului fiscal din SUA în ultimii 30 de ani, inclusiv reducerea cotei impozitului pe profit de la 35% la 21%, reducerea impozitul pe toate categoriile de venituri, majorarea deducerilor standard și extinderea creditului fiscal pentru copii.
Multe dintre aceste reduceri de taxe urmează să expire în 2025, dar Trump face promisiuni ferme că, dacă va fi reales, intenționează să prelungească TCJA 2017, începând cu reducerea ratei impozitului pe profit chiar mai mult, în zona nivelului de 15%.
Viziunea fiscală și economică a candidatului republican este în contrast puternic cu cea a adversarul său democrat, Kamala Harris, care a propus majorarea cotei impozitului pe profit la 28%.
Dincolo de afaceri, Trump se adresează persoanelor în vârstă și muncitorilor care prestează munci manuale sau meserii calificate (în SUA denumiți gulere albastre).
Pentru seniori, un grup pe care Trump se bazează să îi aducă voturi, el a propus eliminarea tuturor impozitelor la securitatea socială.
Pentru gulerele albastre, Trump s-a angajat să elimine taxele pentru veniturile obținute prin prestarea de ore suplimentare și pentru bacșișuri.
Modificările fiscale propuse de Trump ar reduce fiscalitatea pe gospodăriile din SUA în medie de 550 de dolari pe gospodărie, dar suma ar varia foarte mult în funcție de nivelul veniturilor, se arată în analiza programului economic și social al candidatului republican realizată de grupul bancar elvețian Syz.
Programul economic al lui Donald Trump vizează clasa de mijloc
Beneficiile ar favoriza în mare măsură clasa de mijloc și gospodăriile cu venituri medii-superioare, în condițiile în care persoanele cu venituri mai mici, în special pensionarii, ar vedea schimbări minime, dar fiind faptul că aceste categorii deja nu plătesc impozite pe beneficiile lor de securitate socială.
În afară de reducerea de taxe, viziunea economică a lui Trump include, potrivit propriilor declarații, plafonarea temporară a dobânzilor la cardurile de credite la un nivel nu mai mare de 10%, pentru a veni în ajutorul consumatorilor care sunt deja supra-îndatorați.
Asta în condițiile în care cardurile magazinelor de vânzare cu amănuntul au atins un nivel record al dobânzilor de 30,45%, iar datoriile acumulate pe cardurile de credit au depășit 1 trilion de dolari și un un număr tot mai mare de oameni se luptă să țină pasul cu plățile lor.
Protecționismul vamal
Una dintre cele mai controversate politici ale lui Donald Trump este planul său de a implementa majorări protecționiste pentru taxele vamale. Fostul președinte susține că în acest mod ar proteja locurile de muncă americane și producatori autohtoni.
Propunerile lui prezintă un tarif de bază universal de 10%-20% pentru toate bunurile importate, vizând un comerț anual de 3 trilioane de dolari (3 mii de miliarde), împreună cu un tarif mediu masiv de 60%, în special pe importurile din China, care s-ar aplica unui schimb de mărfuri valorând 5 trilioane de dolari și ar putea genera venituri de 2 trilioane de dolari.
În plus, Trump a promis un ”tarif punitiv de 100%” pentru țările care vor să renunțe la dolarul american.
Un element foarte dezbătut al planului său este taxa vamală de 100% propusă pentru vehiculele produse în China și Mexic, în ciuda unui precedent acord comercial din 2018.
Această politică ar avea un impact puternic asupra unor producători de automobile precum General Motors și Ford, care derulează operațiuni în Mexic pentru a beneficia de costuri mai mici cu forța de muncă, dar Donald Trump insistă că aceste tarife vor aduce locuri de muncă și bogăție înapoi în S.U.A.
Trump susține combustibilii clasici în detrimentul energiei verzi
Programul lui Trump acordă prioritate securității energetice față de preocupările climatice. El susține că energia regenerabilă este nesigură și costisitoare.
Una dintre promisiunile cheie ale candidatului republican este de a anula Inflation Reduction Act, ”măsurile de reducere a inflației”, aplicate de administrația Biden, în special prin eliminarea subvențiilor pentru vehicule electrice, argumentând că astfel de politici amenință producția de autoturisme tradiționale.
Mai mult decât atât, Trump se angajează să oprească ”încă din prima zi” a mandatului său de președinte al SUA dezvoltarea parcurilor de turbine eoliene offshore (în largul mării) și să abroge standardele de eficiență energetică pentru diferite aparate, precizând că astfel de reglementări compromit calitatea produsului.
Trump se aliniază cu administrația Biden în ceea ce privește energia nucleară și sprijină menținerea reactoarelor nucleare existente, precum și avansarea unor noi proiecte vizând reactoare modulare mici.
Cu toate acestea, accentul principal pus de programul Trump este pe extinderea producției de combustibili fosili prin creștere forajului intern, relaxarea reglementărilor, accelerarea aprobărilor de conducte și reumplerea Rezervei Strategice de Petrol.
Trump vede reglementările guvernamentale și acordurile internaționale ca obstacole în calea producției de energie și ca fiind factori generatori de inflație, considerând că politicile agresive de foraj ar putea reduce costurile cu energia cu 50%.
Deficite mai mari, dar avans economic și mai mare
Alte aspecte din programul Trump vizează revigorarea pieței imobiliare, reducerea prețurilor medicamentelor prin introducerea unei reglementări mai transparente a pieței și încetarea permeabilității frontierelor, în privința politicii privind imigranții.
Politicile lui Trump ar putea crește deficitele cu 5,8 trilioane de dolari în următorul deceniu, spun unii analiști economici, în condițiile în care reducerile fiscale propuse ar scădea substanțial veniturile federale, iar veniturile suplimentare din taxele vamale și reducerea subvențiilor pentru energia verde nu ar fi suficiente pentru a compensa .
Republicanii susțin însă că reducerile de taxe vor crește producția de energie și, împreună cu acorduri comerciale mai avantajoase pentru SUA, vor susține o creștere economică nominală mai puternică, prin urmare deficitul bugetar și datoria publică se vor reduce ca procent în PIB și dezechilibrele economice vor scădea prin programul economic al lui Donald Trump.
CITIȚI ȘI: Kamala Harris vs Donald Trump: Ce dezvăluie ultimele sondaje (oficiuldestiri.ro)