Profesorul Mircea Beuran afirmă că majoritatea pacienților români diagnosticați cu cancer ajung la medic în stadiile 3 sau 4, când este deja prea târziu pentru tratamente eficiente. El subliniază că, după vârsta de 45-50 de ani, sunt necesare investigații mai detaliate decât analizele de sânge obișnuite, în special în cazul persoanelor cu antecedente familiale de cancer.
„Dacă ne uităm pe statistici, nu putem să spunem decât că în România sunt foarte puţine cazurile oncologice de stadii primare, 0, 1, 2, în care se spune că actul medical – că este chirurgical, că este oncologic – poate să-i dea o şansă de supravieţuire foarte mare, într-un procent mare, pacientului. Noi ne găsim la extrema cealaltă, stadiul 3 – stadiul 3 este un stadiu în care este un melanj între oncologie-chirurgie sau chirurgie-oncologie, şi mergi către aşa-zisa radicalitate, la care nu totdeauna poţi să o abordezi în totalitate – şi stadiul 4, care peste tot în lume este un stadiu de paliaţie. Nu poţi să-i mai oferi confortul necesar, un statut social, un statut de familie, faci nişte gesturi de a stabiliza cât de cât şi modul în care paliaţia aceasta să dea un confort minimal pacientului şi familiei din care provine pacientul”, a comunicat Mircea Beuran, luni seară, la Medika Tv.
Medicul consideră că această realitate evidențiază în mod concret faptul că există aspecte care nu sunt realizate la timpul lor: „această realitatea arată foarte clar anumite lucruri care nu se fac sau nu participă populaţia la screening-urile care ar trebui făcute”.

Mircea Beuran a subliniat că, în prezent, medicina permite depistarea cancerului în stadii incipiente.
Sfaturile oferite de Profesorul Mircea Beuran
„De exemplu, dacă ai într-o familie în care provin bunicii, părinţii cu boli oncologice, va trebui foarte clar să te controlezi mult mai devreme. Oamenii aceştia nu fac lucrul acesta, de foarte multe ori ei lasă să apară durerea, zic eu ştiu că dacă mă doare atunci începe boala. Este un fals, de foarte multe ori această durere este foarte tardivă. Sunt zone în structura corpului omenesc în care debutul bolilor este asimptomatic, nu te doare, nu păţeşti nimic, să zicem, dar înăuntru se dezvoltă o tumoră. Sau ai o anumită vârstă, ai depăşit 45-50 de ani, mă duc să-mi fac un control, dar nu sânge şi electrocardiogramă cum se făceau acum 50 de ani, mă duc să fac un examen complet în care, alături de nişte analize de sânge, de urină, de nişte parametri biologici, de nişte markeri, pentru virusuri, pentru inflamaţie, pentru boli maligne, la ora actuală sunt suficient de mulţi markeri descoperiţi care, din vreme, dacă începi să te cauţi, poţi să prinzi stadiul bolii mult mai devreme”, a completat medicul.
Conform acestuia, investigații precum endoscopia superioară sau colonoscopia completă ar trebui luate în considerare pentru depistarea unor afecțiuni grave, subliniind faptul că nu este nevoie ca boala să ajungă în stadii avansate pentru ca pacientul să consulte medicul.
„Nu ai cum să le faci pe toate când te aduce cu targa la spital”, a concluzionat Mircea Beuran.