Acad. Prof. univ. dr. Irinel Popescu este o somitate în medicină. De fapt, ei sunt profesioniștii de lângă noi. Anunțăm vești bune pentru medicina românească! Dăruire. Pricepere. Perseverență. O învățare continuă și o viață în slujba pacientului, dincolo de vreme și de vremuri. Într-un cuvânt, excelență recunoscută în medicină.
Acad. Prof. univ. dr. Irinel Popescu a primit titlul de Membru de onoare (Honorary Fellow) al Asociației Americane de Chirurgie (ASA), în cadrul celui de-al 144-lea congres anual al ASA, care are loc la Washington, DC. Anunțul a fost făcut chiar de domnia sa pe pagina de facebook, acolo unde a postat un scurt mesaj.
Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu este medic și membru corespondent al Academiei Române, Secția de Științe Medicale.
A introdus pentru prima oară în România, în anul 2000, transplantul hepatic la nivel clinic iar în anul 2008 a adus, tot pentru prima dată, chirurgia robotică în România.
“Este cea mai veche asociație chirurgicală din Statele Unite și una dintre cele mai prestigioase din lume”
Distincția primită de Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu pune la loc de cinste profesioniștii din medicina românească, dar și o recunoaștere a valorii și meritelor școlii românești de chirurgie.
“Astăzi am primit titlul de Membru de onoare (Honorary Fellow) al Asociației Americane de Chirurgie (ASA), în cadrul celui de-al 144-lea congres anual al ASA, care are loc la Washington, DC.
Această asociație a fost fondată în anul 1880, este cea mai veche asociație chirurgicală din Statele Unite și una dintre cele mai prestigioase din lume. Distincția acordată înseamnă încă o recunoaștere a valorii și meritelor școlii românești de chirurgie”, a mărturist academicianul pe pagina de facebook.
Profesioniștii de lângă noi. Cine este acad. prof. univ. dr Irinel Popescu
Irinel Popescu s-a născut la Filiași, a urmat Liceul Frații Buzești din Craiova și Facultatea de Medicină la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București, pe care a absolvit-o în anul 1977 cu media 9.98.
- În anul 1980 a devenit asistent al Profesorului Dan Setlacec în Clinica Chirurgicală a Institutului Clinic Fundeni.
- Irinel Popescu devine medic primar chirurg și doctor în medicină în anul 1990. Teza de doctorat se intitula “Ulcerațiile acute gastrice hemoragice; studiu clinicopatologic a 340 cazuri UMF Carol Davila București”, sub îndrumarea conducătorului Prof. dr. Dan Setlacec.
- A efectuat mai multe stagii de pregătire în transplantul hepatic (Berlin, 1989, Paris, 1990, Pittsburgh, 1991-1992, New York 1992-1994).
- După anul 1995 participă la construcția programului național de transplant de organe în România devenind Președinte al Asociației „Romtransplant” în anul 1997 și reprezentant al României în Consiliul Europei – comisia de transplant.
- Împreună cu prof. Virginia Ion și Dr. Victor Tomulescu introduce programul de diagnostic și tratament al miasteniei grave în Institutul Clinic Fundeni.
- În anul 1999 devine profesor și șef de clinică în cadrul UMF „Carol Davila” la Institutul Clinic Fundeni.
- După anul 2000, își dezvoltă competențe în chirurgia esofagiană, chirurgia oncologică, chirurgia hepatică și transplantul hepatic, chirurgia laparoscopică și management medical în sănătate.
- Din anul 2012 ajunge Director al Centrului de Boli Digestive și Transplant Hepatic – Institutul Clinic Fundeni.
- În anul 2000 introduce transplantul hepatic la nivel clinic (primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, și copil, cu fragment de ficat) în Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic Fundeni. În prezent numărul operațiilor de transplant a depășit 1000.
- Are de asemenea numeroase contribuții la înființarea programelor de transplant de la Chișinău (2013), Spitalul Sfânta Maria din București (2013) și la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași (2016).
- În anul 2006 înființează ARCHBPT (Asociația Română de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic), punând bazele pregătirii în subspecialitatea de chirurgie hepato-bilio-pancreatică (coordonator național al atestatului de chirurgie hbp organizat de Ministerul Sănătății).
- În anul 200, introduce chirurgia robotică în România în cadrul platformei de cercetare „George Emil Palade” a UMF „Carol Davila” București (peste 1000 de operații de chirurgie robotică efectuate în Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni).
- Devine coordonatorul pentru Programe de Formare (studii doctorale, postdoctorale) în cadrul Platformei de Formare și Cercetare Interdisciplinară de Medicină Translațională “George Emil Palade” UMF “Carol Davila”: 20 de doctoranzi cu teze finalizate. (Sursă: https:www.irinelpopescu.ro)
Chirurgul Vlad Brașoveanu, unul din medicii de top din România, profesor la UMF “Carol Davila”
Reamintim că și cunoscutul chirurg Vlad Brașoveanu, șeful Secției de Chirurgie și Transplant Hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni, a fost vineri numit profesor în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila, la specializarea chirurgie generală.
Chirurgul Vlad Brașoveanu este continuatorul programului de transplant hepatic implementat în anul 2000 de către Prof. Dr. Irinel Popescu, alături de Dr. Doina Hrehoret.
CITIȚI ȘI: