Fondul Economic Mondial a publicat Future of Jobs Report 2025, care dezvăluie că schimbările în tehnologie, economie, demografie și tranziția ecologică vor remodela dramatic piețele muncii din întreaga lume. Și enumeră, printre multe altele, profesii care vor fi în declin, până în 2030.
Combinând estimările companiilor chestionate cu datele privind ocuparea forței de muncă ale Organizației Internaționale a Muncii, raportul enumeră, printre multe altele, profesii care vor înregistra un mare declin.
2030 nu pare un an atât de îndepărtat având în vedere cât de repede se derulează totul în orice domeniu. Iar unele dintre profesiile menționate ca a fi „pe făraș” în viitor, au de pe acum o prezență destul de incertă.
Profesii care nu vor mai exista până în 2030
- Casieri și vânzători de bilete
- Asistenți executivi și secretare
- Personal de curățenie și administrație clădiri
- Funcționari care introduc stocurile
- Lucrători tipografie și domenii conexe
- Funcționari contabili
- Contabili și auditori
- Conductori și personal de transport
- Bodyguard
- Funcționari bancari (la ghișee)
- Operatori introducere date
- Lucrători de customer service
- Designeri
- Directori administrativi
- Anchetatori de asigurări
Există și profesii în creștere
În ceea ce privește profesiile în creștere, tot până în 20230, ascensiunea unora dintre acestea se poate observa, de asemenea, de pea cum. Potrivit raportului, muncitorii agricoli sunt în fruntea listei. Tendințele de tranziție ecologică, inclusiv eforturile de reducere a emisiilor de carbon și de adaptare la criza climatică, vor genera o creștere care va crea 34 de milioane de locuri de muncă suplimentare până în 2030, adăugându-se celor 200 de milioane de muncitori agricoli de astăzi. Extinderea accesului digital și creșterea costului vieții contribuie, de asemenea, la creșterea profesiei.
De asemenea, șoferii din zonele de livrare, dezvoltatorii de software, lucrătorii în construcții și vânzătorii de magazine completează primele cinci din topul locurilor de muncă cu tendințe de creștere.
Lucrătorii din procesarea alimentelor se numără, de asemenea, printre cei din zona cu cea mai mare creștere, în timp ce locurile de muncă ce necesită îngrijire – inclusiv profesioniști din domeniul asistenței medicale, asistenți sociali și profesioniști de consiliere – se estimează că vor crește semnificativ în următorii cinci ani. Acest lucru poate fi explicat de tendințele demografice, în special de îmbătrânirea populației cu vârstă activă, după cum se arată în raport.
Viitorul muncii în România
Raportul Viitorul Locurilor de Muncă 2025 reunește perspectivele a peste 1.000 de angajatori globali de top — care reprezintă colectiv mai mult de 14 milioane de angajați din 22 de industrii și 55 de economii din întreaga lume — pentru a analiza modul în care aceste macrotendințe influențează locurile de muncă și competențele, precum și strategiile de transformare a forței de muncă pe care angajatorii intenționează să le adopte, în perioada 2025-2030. Pentru mai multe clarificări, puteți consulta raportul aici WEF_Future_of_Jobs_Report_2025
La pagina 73 din raport, un paragraf menționează viitorul locurilor de muncă în România, astfel: „Extinderea accesului digital, creșterea costului vieții și creșterea fragmentării geoeconomice sunt considerate a modela piața muncii din România în perioada 2025-2030. Una din trei companii care operează în țară menționează, de asemenea, reglementări mai stricte antitrust și concurență ca factor care le va afecta modelele de afaceri în următorii cinci ani, aproape de două ori media globală.
77% dintre întreprinderile din România identifică lipsurile de competențe de pe piața muncii ca o barieră cheie în calea transformării, alături de provocările legate de atragerea talentelor către industrie. Pentru a răspunde acestor preocupări, 94% dintre angajatori intenționează să investească în îmbunătățirea competențelor forței de muncă, o pondere mai mare decât colegii lor de la nivel mondial (85%). Firmele din țară anticipează, de asemenea, angajarea de personal cu noi competențe (79%) și accelerarea automatizării (68%) ca strategii cheie pentru forța de muncă în următoarea jumătate de deceniu”.
Tendința crucială evidențiată în raport
Potrivit raportului, până în 2030, 92 de milioane de locuri de muncă vor fi dislocate și vor fi create 170 de milioane de locuri noi, o creștere netă de 78 de milioane – conform Coursera Blog.
Totodată reiese o tendință crucială în tehnologiile emergente: adoptarea globală tot mai mare a IA generativă conduce la o creștere a cererii pentru formarea GenAI.
Pe baza datelor de la peste 1.000 de companii, raportul constată că decalajul de competențe rămâne cel mai important obstacol în calea transformării afacerii, aproape 40% dintre competențele profesionale estimate să se schimbe și 63% dintre angajatori menționând-o ca principală provocare. Inteligența artificială și alte tehnologii cu creștere rapidă transformă modelele de afaceri și generează noi mandate pentru îmbunătățirea competențelor angajaților.
80% dintre angajatori plănuiesc să-și îmbunătățească angajații cu pregătire AI și două treimi plănuiesc să angajeze talente cu abilități specifice AI, în timp ce doar 40% intenționează să își reducă forța de muncă, deoarece AI automatizează anumite sarcini.
AI și robotica sunt în toate
85% dintre angajatori intenționează să-și îmbunătățească forța de muncă ca răspuns la deficitele tot mai mari de competențe – jumătate dintre companii plănuiesc să facă tranziția personalului în roluri în creștere.
73% plănuiesc să automatizeze mai multe procese, iar 70% plănuiesc să angajeze talente cu noi abilități. Raportul a împărtășit, de asemenea, rolurile cu cea mai rapidă creștere și scădere, determinate în mare parte de evoluțiile AI, robotică și creșterea accesului digital, potrivit sursei menționate.
Învățarea online va juca un rol vital în abordarea decalajului larg răspândit de competențe, în stimularea transformării forței de muncă și în sprijinirea tranzițiilor profesionale.
Citiți și: Profesiile viitorului: de la grădinar la „vraci de suflete”. Cum le rezolvă AI pe toate