Uniunea Europeană vrea să introducă taxe vamale pentru toate coletele care vin din afara spațiului comunitar, indiferent de valoarea acestora. Aceasta măsură vine după ce s-a constatat că platformele chinezești, precum Shein și Temu, nu declară valoarea reală a comenzilor pentru a evita taxele.
Chinezăriile au invadat piața românească
Produsele chinezești au invadat piața românească, iar peste o sută de mii de români comandă zilnic de pe platforme precum Shein sau Temu.
Între 100.000 și 200.000 de colete trimise din China ajung zilnic în România, cu avionul. Astfel că cel care plasează comanda primește produsele dorite în câteva zile.
Românii comandă de pe Shein și Temu de patru ori mai mult decât anul trecut
Zilnic, depozitele din vestul țării procesează peste 50.000 de colete care vin din Asia, adică de patru ori mai multe decât anul trecut.
“Dacă Temu avea în jur de 15 mii de livrări pe zi la momentul lansării, în august-septembrie anul trecut, în momentul de față depășește 60 de mii”, a declarat Andrei Radu, specialist în e-commerce.
Mai mult, Temu a acumulat, într-un an, 51 de milioane de utilizatori activi în Statele Unite ale Americii. Spre comparație,Amazon are acum 67 de milioane de utilizatori, pe care i-a strâns în aproximativ 20 de ani.
Asociația Magazinelor: „Creează o competiție neloială, un avantaj ilegal al acestor platforme”
Pe site-urile care vând produse chinezești, comanda minimă este de 80 de lei, iar transportul este gratuit. Clienții nu plătesc pentru livrare pentru că legislația actuală prevede că pentru toate coletele cu valoarea sub 150 de euro, care vin din afara UE, nu se plătesc taxe vamale. Astfel, în 2023, au ajuns în UE nu mai puțin de 2 miliarde de colete cu valoarea sub 150 de euro.
„De multe ori vedem și metode foarte ingenioase de a evita plata taxelor datorate. De exemplu unele comenzi sunt împărțite în mai multe colete, astfel încât să nu depășească pragul de 150 de euro și să se evite plata taxelor vamale. Ori acest lucru creează o competiție neloială, un avantaj ilegal al acestor platforme.”, susține Cristian Pelivan, directorul executiv al Asociației Române a Magazinelor Online, notează ProTV.
65% dintre aceste colete au avut o valoare declarată mai mică decât cea reală, ceea ce înseamnă că pentru ele ar fi trebuit să se plătească taxe vamale.
UE vrea taxe vamale pentru toate comenzile
Asociațiile de consumatori din Europa au făcut plângere la Comisia Europeană împotriva unei platforme din Asia pentru că ar manipula clienții și ar încălca regulamentele UE referitoare la comerțul online.
Comisia Europeană dorește acum să modifice regulile.
“Eliminarea pragului de 150 de euro. Toate aceste colete vor fi supuse verificării la vamă, se va stabili ce taxe sunt datorate, eventual TVA și alte asemenea. Este posibil ca taxele să difere de la stat la stat”, a explicat Cristian Pelivan de la Asociația Română a Magazinelor Online, pentru Observator.
Produsele de pe Shein și Temu se vor scumpi
Aceasta va duce la scumpirea produselor de pe aceste site-uri și la timpi mai mari de livrare. Partea bună este că toate produsele venite din afara Uniunii Europene vor fi controlate.
Noile reguli privind platformele chinezești vor intra în vigoare în a doua jumătate a anului 2026.