Probleme cu salariile la SNSPA au fost înregistrate astăzi, mai multe cadre didactice de predare acuzând scăderi și cu 90% ale drepturilor bănești pe care le-ar fi încasat în mod normal. Conducerea SNSPA se preface că nimic nu s-a întâmplat.
Probleme cu salariile la SNSPA, cadrele didactice adresându-i-se lui Remus Pricopie
Ziua de salariu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București a venit astăzi cu surprize neplăcute pentru mai mulți angajați ai instituției de învățământ superior de stat.

Potrivit informațiilor obținute de Oficiul de Știri, numeroase cadre didactice de predare au constatat că veniturile salariale le-au fost diminuate semnificativ.
Fiecare profesor/lector/asistent universitar are o normă de bază (cu salariul de încadrare) și o normă la plata cu ora.
Plata era de 100 – 200 lei net pe oră (în funcție de grad didactic, vechime).
Azi, când au încasat salariile, cadrele didactice au constatat scăderi de 50-90%.
Aceasta, fără niciun anunț prealabil.
Conducerea SNSPA ar fi justificat că până acum calculul a fost eronat.
Dacă aceasta ar fi în realitate situația, ar însemna că timp de cel puțin 15 ani s-au plătit greșit milioane de euro.
Exemple de anomalii: un asistent a încasat, pentru 16 seminarii, 70 de lei, în timp ce un conducător de doctorat a încsat 170 de lei.
Când angajații ar fi solicitat fluturașii de salarii, administrația ar fi invocat un blocaj în sistem.
Cadre didactice de predare din cadrul Facultății de Administrație Publică a SNSPA i-au transmis o adresă rectorului instituției de învățământ superior, Remus Pricopie, încă din data de 10- aprilie a.c., anticipând viitoare inadvertențe în calcularea salariilor.

Vă prezentăm textul adresei facultății, integral, cum a fost obținut de Oficiul de Știri:
Stimate Domnule Rector,
Urmare a informării realizate în cadrul Consiliului Facultății de Administrație Publică din data de 9.04.2025, cu privire la decizia de a modifica formula de calcul a normelor în regim PO, permiteți-ne să vă prezentăm punctul de vedere al Decanatului și Consiliilor departamentale ale facultății.
Menționăm că rândurile ce urmează sunt susținute de colegii profesori, profund îngrijorați și dezamăgiți de modalitatea aleasă pentru a opera modificări salariale în timpul celui de-al doilea semestru al anului universitar 2024-2025.
Precizăm, de asemenea, că opinia noastră se întemeiază pe analiza informațiilor primite, la solicitarea noastră, de la Direcția Resurse Umane SNSPA.
Vă informăm, de asemenea, că procedura urmată la nivelul Facultății de Administrație Publică cu privire la întocmirea documentelor de plată este cea transmisă de SNSPA Central, în acord cu normele Cartei SNSPA și urmărește strict mandatul legal al departamentelor, în condițiile stabilite la nivelul SNSPA (respectiv: fără acces direct la datele personale, financiare, ale angajaților, fără autonomie financiară departamentală).
Directorul departamentului urmărește îndeplinirea sarcinilor realizate de fiecare cadru didactic și: 1) completează pontajul lunar (sub forma: cadrul didactic a pontat zilnic 8 ore / a avut concediu medical / a avut concediu fără plată aprobat / a avut concediu de odihnă aprobat); 2) centralizează fișele de plata cu ora (unde sunt prezentate orele fizice realizate de cadrul didactic conform orarului), reverifică îndeplinirea orelor și confirmă, după caz, realizarea plății. Decanul avizează documentele de plată și le trimite Direcției Resurse Umane SNSPA.
Directorii departamentelor și Decanul facultății NU stabilesc tarife orare pentru orele fizice / orele convenționale, NU au acces la informațiile financiare ale personalului din subordine și NU dispun cu privire la modalitatea de realizare a plății.
Statele de funcții ale Facultății de Administrație Publică sunt întocmite în conformitate cu legea și NU CONȚIN informații privitoare la tarifele orare pentru PO. Acestea din urmă sunt stabilite la nivelul SNSPA Central, cu aprobarea Senatului SNSPA.
În aceste condiții, ne exprimăm ferm dorința de a reanaliza oportunitatea modificării modalității de calcul a normelor PO în timpul semestrului al II-lea. În opinia noastră, bazată pe lege, calculul în forma curentă este corect și legal, iar decizia modificării sale în timpul semestrului al II-lea va crea inegalități severe în rândul profesorilor din cadrul facultății, dezechilibrând profund încrederea acestora în instituțiile SNSPA.
Cu privire punctuală la cadrul legal curent de salarizare în regim PO a activităților didactice: În învăţământul superior salarizarea în regim PO a activităţilor didactice se aplică pentru numărul de ore convenţionale echivalente orelor fizice îndeplinite. Legea învățământului superior (199/2023) prevede la art. 211:
“(7) Ora convenţională este ora didactică de activităţi prevăzute la alin. (2) lit. b) din învăţământul universitar de licenţă. (8) În învăţământul de scurtă durată şi cel universitar de licenţă, ora de activităţi de predare reprezintă două ore convenţionale. (9) În învăţământul universitar de masterat şi în învăţământul universitar de doctorat, ora de activităţi de predare reprezintă 2,5 ore convenţionale, iar ora de activităţi prevăzute la alin. (2) lit. b) reprezintă 1,5 ore convenţionale. (10) În cazul predării integrale în limbi de circulaţie internaţională, la ciclurile de licenţă, masterat şi doctorat, activităţile de predare, activităţile aplicative sau alte activităţi pot fi normate cu un coeficient suplimentar multiplicativ de 1,25. Fac excepţie de la această prevedere orele de predare a limbii respective”
Tariful aferent orei convenționale se poate stabili de fiecare universitate, în baza autonomiei universitare, în funcție de gradul didactic, vechimea în muncă, vechimea în învățământ etc. Reamintim că în perioada 2012 – prezent, la nivelul SNSPA, nu a fost discutat subiectul modificării tarifului orar / oră convențională. Desigur, Senatul SNSPA și Rectorul SNSPA pot demara discuții și consultări și lua decizii cu privire la tariful orar ce urmează a fi folosit începând cu anul universitar 2025-2026, oferind astfel transparența instituțională necesară unui proces educațional de calitate la nivelul facultăților SNSPA.
Urmare a informării realizate în Consiliul Facultății de Administrație Publică în data de 9.04.2025, cu privire la un nou posibil sistem de plată în regim PO, atragem atenția cu privire la profundele inechități pe care aplicarea acestuia, în timpul celui de-al doilea semestru al anului universitar 2024-2025, le va produce:
Pentru un conferențiar universitar cu vechime 15-20 de ani, gradație 5, salariul de bază 7840 lei (net)/lună și tarif orar PO 164 lei (net), în situația în care acesta are în regim PO 8 ore (maximumul posibil stabilit de SNSPA, pe an universitar): 1. 1) DACĂ orele se găsesc într-un post vacant de conferențiar cu un total de 8 ore convenționale, iar conferențiarul de mai sus susține toate cele 8 ore, el va fi plătit cu 100%, echivalentul a 7840 * 100% = 7840/lună timp de 14 săptămâni (3,5 luni). La finalul semestrului, conferențiarul va încasa PO 27440 lei (net). 2. 2) DACĂ orele se găsesc într-un post vacant de confențiar cu un total de 16 ore convenționale, iar conferențiarul de mai sus susține doar 8 ore din acestea, el va fi plătit cu 50%, echivalentul a 7840 * 50% = 3920/lună timp de 14 săptămâni (3,5 luni). La finalul semestrului, PENTRU ACEEAȘI MUNCĂ precum în exemplul de la pct1, conferențiarul va încasa PO 13720 lei (net). Menționăm că sumele PO (net) încasate sunt cele aferente unui an universitar. |
Exemplul de mai sus este doar unul dintre multiplele situații care dovedesc că formula de calcul propusă spre introducere în timpul semestrului al II-lea este INECHITABILĂ și DISCRIMINATORIE. Chiar și în eventualitatea în care un asemenea sistem este propus pentru introducere începând cu anul universitar 2025-2026, el va conduce la aceleași inechități și discriminări (fiindcă în practică, pentru ca toate cadrele didactice să țină ore în regim PO în posturi vacante nemozaicate SAU să aibă fracții egale este IMPOSIBIL).
Având în vedere cele de mai sus, apreciem că propunerea de modificare a realizării plății în regim PO în timpul anului universitar 2024-2025 este neoportună și produce grave dezechilibre în realizarea plăților pentru aceeași muncă, în cadrul aceleiași structuri a SNSPA.
Vă adresăm rugămintea de analiza, în schimb, posibilitatea demarării procedurilor de consultare instituțională cu privire la un tarif orar unic anual / oră convențională la nivelul SNSPA, în funcție de disponibilitatea financiară a universității, cu aplicare din anul universitar 2025-2026.
Cu mulțumiri,