back to top
spot_img

Problema Tezaurului României: BNR nu renunță. Eurodeputaţii vor vota o rezoluţie

România are de recuperat enorm de mulți bani: 321.580.456 lei aur. Atât are să ne înapoieze Rusia, mai exact, 91,5 tone aur fin.

Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului României sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie, prin care solicită Federaţiei Ruse să returneze tezaurul confiscat de bolşevici acum mai bine de un secol. Banca Națională a României a încercat să atragă atenția Europei asupra acestei probleme nerezolvate a țării noastre.

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune că nu are încredere în faptul că, oricare va fi decizia, Rusia va asculta de votul europarlamentarilor europeni.

„Este o rezoluție susținută de grupul PPE la inițiativa colegului meu Eugen Tomac și a celorlalți colegi din grupul PPE. Sper din tot sufletul ca această rezoluție să fie cât mai curând adoptată, dacă se poate în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, pe 13-14 martie, pentru că ea arată încă o dată că România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia, și care printr-un accident al istoriei a ajuns acolo.

Mai multe aici 

Și din păcate, în stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă. Semnalul pe care îl va da Parlamentul European și Uniunea Europeană cu privire la tezaurul României aflat la Moscova va fi unul extrem de puternic”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.ro.

Europarlamentarii au primit cărți care tratează problema tezaurului

Banca Națională a României a cumpărat un advertorial în Politico, o publicație extrem de importantă, în care a explicat această povestea tezaurului. Și nu este singurul demers.

Consiliul de Administrație al BNR a decis să susțină inițiativa de a o scoate în prim-plan la Parlamentul European astfel că europarlamentarii au primit cărți care tratează problema tezaurului. Mai mult, a fost deschisă la Parlamentul European expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – O revendicare mai veche de un secol”, prezentând odiseea aurului băncii centrale.

Sunt eforturi lăudabile pentru că România are de recuperat enorm de mulți bani: 321.580.456 lei aur. Atât are să ne înapoieze Rusia, mai exact, 91,5 tone aur fin.

7 martie 2024 Teazaurul României o problemă spinoasă
Teazaurul României o problemă spinoasăTribuna

Problema tezaurului:  Aurul a dispărut

Din imensul tezaur depozitat la Moscova rușii au întors o mică parte – în 1935 și 1956. Însă nimic despre aur. Aurul a dispărut, deși există documente suficiente, pentru că România a predat totul cu documente.

Nici până în ziua de astăzi, în ciuda tuturor documentelor, Federația Rusia nu a dorit să facă un prim pas pentru a rezolva spinoasa problemă a tezaurului. A existat chiar și o comisie româno-rusă înființată tocmai pentru a discuta problema tezaurului. Fără niciun rezultat.

Guvernul BNR, Mugur Isărescu susține însă că problema trebuie readusă în discuție la nivel european.

7 martie 2024 Tezaurul României, problemă dezbătută în Parlamentul European
Tezaurul României problemă dezbătută în Parlamentul EuropeanRomania TV

Citiți și: 

Update: Dragostea lovește cu artă. Cum să petreci zece zile cu sărutul lui Brâncuși, la Art Safari Love Edition! /GALERIE FOTO

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Național editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a. Anii de presă, cu traversarea mai multor “etape”, reprezintă modul de rezista, prin scris, povocărilor societății. Și de a dezvălui lumii corola de minuni a unor oameni deosebiți, tocmai prin poveștile lor de viață.  Cel mai proaspăt motto: Story-ul și omul ;)

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...