Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan spune că nu are încredere în faptul că, oricare va fi decizia, Rusia va asculta de votul europarlamentarilor europeni.
„Este o rezoluție susținută de grupul PPE la inițiativa colegului meu Eugen Tomac și a celorlalți colegi din grupul PPE. Sper din tot sufletul ca această rezoluție să fie cât mai curând adoptată, dacă se poate în următoarea sesiune plenară de la Strasbourg, pe 13-14 martie, pentru că ea arată încă o dată că România nu a renunțat nicio clipă la tezaurul furat pur și simplu de Rusia, și care printr-un accident al istoriei a ajuns acolo.
Mai multe aici
Și din păcate, în stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă. Semnalul pe care îl va da Parlamentul European și Uniunea Europeană cu privire la tezaurul României aflat la Moscova va fi unul extrem de puternic”, a declarat Rareș Bogdan la Digi24.ro.
Europarlamentarii au primit cărți care tratează problema tezaurului
Banca Națională a României a cumpărat un advertorial în Politico, o publicație extrem de importantă, în care a explicat această povestea tezaurului. Și nu este singurul demers.
Consiliul de Administrație al BNR a decis să susțină inițiativa de a o scoate în prim-plan la Parlamentul European astfel că europarlamentarii au primit cărți care tratează problema tezaurului. Mai mult, a fost deschisă la Parlamentul European expoziția „Tezaurul de aur al Băncii Naționale a României trimis la Moscova și niciodată returnat – O revendicare mai veche de un secol”, prezentând odiseea aurului băncii centrale.
Sunt eforturi lăudabile pentru că România are de recuperat enorm de mulți bani: 321.580.456 lei aur. Atât are să ne înapoieze Rusia, mai exact, 91,5 tone aur fin.
Problema tezaurului: Aurul a dispărut
Din imensul tezaur depozitat la Moscova rușii au întors o mică parte – în 1935 și 1956. Însă nimic despre aur. Aurul a dispărut, deși există documente suficiente, pentru că România a predat totul cu documente.
Nici până în ziua de astăzi, în ciuda tuturor documentelor, Federația Rusia nu a dorit să facă un prim pas pentru a rezolva spinoasa problemă a tezaurului. A existat chiar și o comisie româno-rusă înființată tocmai pentru a discuta problema tezaurului. Fără niciun rezultat.
Guvernul BNR, Mugur Isărescu susține însă că problema trebuie readusă în discuție la nivel european.
Citiți și: