Primul Institut de Cercetare în Inteligența Artificială din România va funcționa la La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Anunţul a făcut făcut de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
România va avea un institut de cercetare în inteligenţa artificială prin intermediul căruia va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu. Anunţul a făcut făcut sâmbătă de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook. Ministrul a fost prezent pe 24 mai la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie a viitorului Institut, care va funcţiona La Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN). Investiţia va fi de peste 105 milioane de lei.
„Vedem zi de zi potenţialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate şi educaţie, la securitate şi administraţie publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu. Ca ministru de Finanţe, sunt mândru să susţin acest proiect ambiţios, care va genera beneficii economice semnificative”, anunţă ministrul Finanţelor.
„Ca ministru de Finanțe, sunt mândru să susțin acest proiect ambițios, care va genera beneficii economice semnificative. La Ministerul Finanțelor, am început să utilizăm AI pentru detectarea anomaliilor și analiză comportamentală în lupta antifraudă. Primele date pe care le-am scos deja din e-factura și din celelalte module antifraudă ne-au uimit de-a dreptul. Este încurajator să vezi cu ce precizie pot fi evaluate riscurile cu ajutorul algoritmilor de machine learning.
Așadar, felicitări domnului rector al Universității Tehnice din Cluj-Napoca, dar și domnului Emil Boc, pentru tenacitatea de a valorifica potențialul uman extraordinar pe care Romania îl are în domeniile de tehnologie și IT, în special al inteligenței artificiale”, a mai adăugat Marcel Boloș.
Primul Institut de Cercetare în AI: Proiectul, anunţat şi de ministrul Cercetării
Şi ministrul Cercetării, Bogdan Gruia Ivan, a scris, tot sâmbătă, pe Facebook, că Centrul de Inteligenţă Artificială va oferi studenţilor şi cercetătorilor resurse de ultimă generaţie şi şansa de a lucra la proiecte cu impact global.
„Colaborările de prestigiu, cum este cea cu Lockheed Martin, companie de top în domeniile aerospaţial, tehnologic şi militar, va fi un mare avantaj pentru noi. Inteligenţa artificială reprezintă viitorul tehnologiei şi va revoluţiona modul în care trăim şi muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri până la îmbunătăţirea serviciilor publice şi crearea de soluţii personalizate pentru cetăţeni şi companii, posibilităţile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenţă Artificială de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbări, pregătind generaţiile viitoare de inovatori şi lideri în tehnologie”, a anunţat Bogdan Gruia Ivan.
Ministrul a menţionat că în Cluj-Napoca sunt peste 1.200 de companii IT, care oferă locuri de muncă pentru zeci de mii de specialişti.
Contractul, în valoare totală de 105,095,830 lei (cu TVA), a fost atribuit asocierii Kesz Construcţii România SRL (ca lider) – SDC Proiect SRL (asociat). Centrul va fi amplasat în campusul universitar. Înca din anul 2020 Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) lansa un proiect prin apelul “structuri de sprijinire a proiectelor de specializare inteligentă”, în vederea înființării unui Institut de Cercetare în Inteligență Artificială (ICIA).
Inteligența artificială – o sabie cu două tăișuri
În proiectul respectiv era prevăzută edificarea unei clădiri cu o suprafață totală desfășurată de 10.500 mp, care să găzduiască mai multe secții și laboratoare de cercetare, dotate cu echipamente ultra-performante precum sisteme de calcul HPC, servere specializate pentru deep learning, de stocare date de mare capacitate, aplicații de modelare, simulare, optimizare, proiectare etc. Toate acestea cu scopul de a genera soluții noi, inovatoare în domenii de mare actualitate, cum ar fi : securitate cibernetică, orașe inteligente, diagnosticare medicală, robotică, vehicule autonome, sisteme inteligente, produse inovative în IoT etc.
(https://www.utcluj.ro/media/documents/2020/Institutul_de_Cercetare_in_Inteligenta_Artificiala.pdf)
Inteligența artificială este însă o sabie cu două tăișuri. Pe lângă avantaje are si o serie de dazavantaje. La inceputul anului 2024 pe mai multe platforme şi reţele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu realizate cu ajutorul inteligenței artificiale, astfel încât să creeze aparența că acesta a spus sau a făcut lucruri pentru care nu și-a dat consimțământul, ca si cum în realitate au fost spuse sau făcute de acea persoană.
Unul din Videoclipuri foloseste fraudulos imaginea şi vocea guvernatorului BNR pentru a convinge publicul să facă investiţii financiare pe o platformă inexistentă.
(https://www.youtube.com/watch?v=1Q3GD2jQ8Bo)
De asemenea, mai recent pe Facebook a apărut un material video în care președintele României, Klaus Iohannis, ar prezenta o platformă de investiții: „Fiecare rezident român născut între 1950 și 1994 ar trebui să aibă acces la noua platformă de investiții a țării. Comoara națională, Hidroelectrica, a majorat de mai multe ori plățile de dividende, pentru toți utilizatorii noi. Accesul la platformă este deja deschis! Înregistrați-vă, investiți și câștigați!”
Imaginile cu președintele Iohannis nu sunt reale, ci realizate cu ajutorul inteligenței artificiale.
Astfel de imagini circula cu nemiluita pe paginile de socializare sau pe YouTube.
(Vezi si : https://www.youtube.com/watch?v=zZBNTTFhEPA)
Departamentul de Stat din SUA: Inteligența artificială ar putea distruge omenirea
„Inteligența artificială amenință omenirea la nivel de extincție”, se transmite într-un raport comandat recent de Departamentul de Stat din Statele Unite ale Americii. Studiul prezintă o imagine alarmantă a riscurilor „catastrofale” pentru securitatea națională pe care le prezintă inteligența artificială, avertizând că guvernul federal nu mai are timp pentru a evita dezastrul.
Concluziile studiului au la bază interviuri cu peste 200 de persoane pe parcursul a mai bine de un an – inclusiv directori de top de la cele mai importante companii de inteligență artificială, cercetători în domeniul securității cibernetice, experți în arme de distrugere în masă și oficiali din cadrul guvernului în domeniul securității naționale.
Raportul, publicat de Gladstone AI, afirmă categoric că cele mai avansate sisteme de inteligență artificială ar putea, în cel mai rău caz, „reprezenta o amenințare la nivel de extincție pentru specia umană”, potrivit CNN.
„Există tot mai multe dovezi, de la cercetări empirice până la analize publicate de cele mai mari conferințe mondiale de inteligență artificială, care sugerează că AI va deveni imposibil de controlat după un anume prag de dezvoltare”, a explicat Jeremie Harris, CEO și confondator al Gladstone AI.
Citiți și: Cum a folosit Pro TV inteligenţa artificială pentru noua campanie