Primul cimitir ecologic din România urmează să fie construit la Brașov. În acest cimitir nu vor putea fi depuse decât sicrie din materiale reciclabile, iar urnele vor trebui să fie și ele biodegradabile.
Primul cimitir ecologic din România
În orașul Brașov se va construi primul cimitir ecologic din țară, la inițiativa unui privat care a depus la Primăria Brașov o solicitare de avizare a unui cimitir ecologic, pe strada Zizinului. Tot aici va exista și o capelă mortuară, care va fi construită din lemn. În această zonă mai există alte trei cimitire.
Condiții pentru sicrie
Cimitirul va fi amenajat pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați, pe o fâșie amplasată în spatele unuia dintre cimitirele din zona Micșunica.
Spre deosebire de cimitirele obișnuite, în cele ecologice sicriele depuse nu pot conține elemente care nu sunt biodegradabile. În cimitirele ecologice, sicriele trebuie să fie biodegradabile și confecționate din materiale reciclate.
De ce nu se vând locurile de înmormântare
În acest gen de cimitire, locurile nu sunt de vânzare, ci se închiriază pe o durată de 25 de ani, cât estimează specialiștii că durează descompunerea corpului. Nu numai părțile care sunt îngropate trebuie să fie din materiale ecologice, ci și ceea ce rămâne la suprafață.
La Brașov, monumentele funerare vor avea dimensiuni cât mai mici, iar băncile vor fi confecționate doar din lemn.
Într-un astfel de cimitir, trupurile neînsuflețite sunt înmormântate în sicrie din materiale biodegradabile, iar mormintele funerare sunt mici. Tot în astfel de cimitire se depun și urnele cu cenușa celor incinerați, urne care sunt realizate din materiale biodegradabile.
Primul cimitir ecologic din lume
Conceptul cimitirului ecologic a apărut în Europa acum mai bine de un deceniu.
Primul cimitir ecologic din lume a apărut în Belgia, doar cu bănci și cu indicatoare din lemn. Pentru a onora memoria decedatului, rudele și prietenii pot agăța o casă de păsări cu numele persoanei de o ramură a unuia dintre copacii care cresc lângă mormânt. În cimitir, nu există arbori ale căror frunze rămân verzi indiferent de anotimp, cum sunt brazii. În mod intenționat nu au fost plantați, pentru a arăta natura ciclică a timpului, notează Adevărul.