Germania a raportat primul său caz de variola maimuței (mpox) clada Ib, o variantă nouă detectată după apariția focarelor majore din Republica Democrată Congo (RDC). Institutul Robert Koch (RKI) a anunțat că riscul pentru populația generală este scăzut, însă monitorizează situația îndeaproape.
Primul caz de variola maimuței – varianta nouă, raportat în Germania
Primul caz de variola maimuței clada Ib din Germania a fost detectat pe 18 octombrie. Institutul Robert Koch (RKI), responsabil pentru controlul bolilor din Germania, a confirmat că infecția a fost dobândită în străinătate, ceea ce înseamnă că pacientul s-a infectat în afara granițelor țării.
Conform declarației RKI, riscul pentru populația generală din Germania rămâne scăzut.
„RKI continuă să monitorizeze îndeaproape situația și își ajustează evaluarea în funcție de stadiul actual al cunoștințelor, dacă este necesar”, a precizat agenția, conform Politico.
Ce este varianta mpox clada Ib
Mpox clada Ib este o variantă nouă care a apărut pentru prima dată în Republica Democrată Congo. Această clada este o ramură a cladei I, considerată mult mai periculoasă decât varianta care a provocat focarele globale din 2022. Aceasta din urmă a fost răspândită rapid în mai multe regiuni ale lumii, dar a avut un impact mai puțin sever comparativ cu noua clada.
Cazul din Germania este al doilea raportat în Europa, după ce Suedia a anunțat, în luna august, primul caz european de mpox clada Ib.
Situația internațională: Focare în Africa și impactul la nivel global
Mpox a provocat focare majore în Africa, în special în Republica Democrată Congo și țările vecine. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat focarele de mpox o urgență de sănătate publică internațională în august.
În acest an, mpox a ucis peste 1.000 de persoane în Africa. Autoritățile sanitare din întreaga lume rămân vigilente și își adaptează măsurile de prevenție și control pe măsură ce apar noi informații despre răspândirea virusului și evoluția focarelor.
Ce urmează pentru Germania
Deși riscul pentru populația generală rămâne scăzut, Germania, prin intermediul Institutului Robert Koch, va continua să monitorizeze cazurile și să colaboreze cu organismele internaționale de sănătate publică. Este posibil ca măsurile de prevenție să fie ajustate în funcție de noi informații despre virusul clada Ib și impactul său potențial.
În același timp, cetățenii sunt sfătuiți să fie vigilenți, să respecte recomandările sanitare și să se informeze din surse oficiale pentru a preveni posibilele infecții.