Simion Pop, primarul comunei Secaș, din județul Timiș, unde au fost înscriși pe lista electorală 327 de alegători și au votat 209, a fost ales fără emoții, deoarece nu a avut contracandidat. Ca în multe alte comune mici, Primăria Secaș nu-și permite din veniturile proprii nici măcar să plătească salariile angajaților. Primarul, un fost cioban, sugerează că ar fi mai bine ca primăria să fie desființată printr-o reorganizare.
Primarul cu 10 clase, fost cioban, a fost reales
Ales inițial în 2016 după o campanie politică intensă, în care diferența au făcut-o votanții temporari aduși în localitate, Simion Pop a fost reales în 2020. În 2024, a ajuns să candideze singur, în urma unei alianțe între PSD și PNL, care a decis să nu desemneze un candidat la Secaș. Primarul Pop, care are doar 10 clase, are o poveste de viață impresionantă.
Simion s-a născut într-o familie numeroasă din județul Mureș. Mai are șase frați. El a plecat de acasă la 15 ani și a ajuns slugă la un cioban din Secaș, localitatea unde astăzi este primar. Cât a fost slugă, s-a îndrăgostit de fata ciobanului și s-a căsătorit cu ea. Din cioban angajat, a ajuns să dețină propria fermă de oi. În momentul alegerilor din 2016 avea peste 1.000 de oi.
Simion Pop: „Eu sunt primar și nu dețin nimic”
Ca primar, Simion Pop spune că a avut probleme legale din cauza atribuirii pășunilor. Câțiva localnici i-au făcut plângere, dar a fost găsit nevinovat.
„Eu sunt primar și nu dețin nimic. Animalele le-am trecut pe numele nepotului și cumnatului. Ei se ocupă de afacere. Pășunea a fost scoasă la licitație în 2017, în funcție de numărul de animale, și nu au fost probleme”, a declarat el pentru Libertatea.
Primăria nu are bani de salarii pentru angajați, dar a asfaltat și a tras apă
Deși primăria nu-și poate acoperi cheltuielile din veniturile proprii, investițiile în comună sunt făcute cu ajutorul Consiliului Județean și al Guvernului. În primii doi ani de mandat, primarul a reușit să reabiliteze școala. Apoi a obținut ajutor și pentru asfaltare, și pentru apă curentă.
„Nu avem nicio stradă neasfaltată, am introdus apa la Crivobara și am renovat căminul cultural. Am construit o capelă și am sprijinit biserica”, explică Pop.
Șansa comunei, investiții cu panouri fotovoltaice
Pop a explicat că nu poate atrage fonduri europene deoarece localitatea este prea mică. Dar știe că o investiție majoră ar putea transforma comuna Secaș. Un investitor danez intenționează să construiască un parc fotovoltaic de 400 de hectare și doar taxa de autorizare ar fi de nouă milioane de lei.
„Proiectul este de aproximativ 200 de milioane de euro. Dacă reușim, comuna ar putea încasa în jur de 400.000 de euro din impozite”, a declarat Pop.
Un alt investitor este interesat să construiască un parc de panouri fotovoltaice pe dealurile din Secaș.
Acum speră să fie desființată primăria: „Poate chiar ar fi un lucru bun”
Chiar dacă reorganizarea administrativ-teritorială ar putea duce la desființarea comunei și pierderea postului său, Simion Pop consideră că este necesară.
„Nu ar fi o problemă, poate chiar ar fi un lucru bun. Mie nu mi-ar afecta situația, dar populația îmbătrânită ar resimți dificultăți. Totuși, ceva trebuie să se schimbe, pentru că nu poate să rămână tot așa”, a concluzionat el.