Ca un preambul al deschiderii publice a Muzeului Ivan Patzaichin, programată pentru 24 mai, Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, în parteneriat cu Nod Makerspace şi ARCUB, va prezenta, în premieră, la sediul Primăriei Capitalei, instalaţia de artă contemporană „Patrimoniul lui Ivan Patzaichin”. Macheta muzeului şi filmul documentar despre proiectul participativ Dâmboviţa Delivery al cărui rezultat a constat în realizarea unei sculpturi dedicată marelui sportiv.
Totul se va transforma într-o scenă în aer liber
Proiecţia de filme istorice, de la Muzeul Municipiului Bucureşti, include un număr de patru filme digitalizate în cadrul proiectului Cinema Museion – Istoria oraşului în imagini de arhivă ce vor aduce în prim plan un plus de informaţii legate de istoria şi arhitectura oraşului Bucureşti.
Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma într-o scenă în aer liber, în interiorul căreia vor răsuna melodii celebre din muzica uşoară românească, balade emoţionante sau medalioane folclorice, melodii ce ilustrează diversitatea culturală naţională, într-un concert veritabil susţinut de Corina Sîrghi alături de Toma Dimitriu (pian), Cristian Soleanu (saxofon) şi Alex Mike (contrabas).
În plus, vizitatorii Primăriei sunt invitaţi să îşi imagineze, în scris sau prin desene, dorinţe şi visuri despre Bucureştiul prezent şi viitor în instalaţia participativă „Bucureşti ACUM!”, prezentă, de asemenea, în curtea interioară a instituţiei. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 – 15 persoane, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate. Evenimentul „Primăria deschisă” este organizat de Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, Muzeul Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia „Ivan Patzaichin-Mila 23”, Hadran Events, ONG „Între Vecini”.
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment organizat de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România şi se află la cea de-a 20-a ediţie. Programul complet poate fi consultat online pe site-ul noapteamuzeelor.org.
Cine a construit Primăria Capitalei
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice (actuala Primărie) a fost construit între anii 1906-1910, în stil tradițional, neoromânesc, după planurile arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat Arcul de Triumf, superba clădire a Facultăţii de Drept, Palatul Băncii Marmorosch Bank şi Aşezămintele Ion I.C. Brătianu din Strada Biserica Amzei 5-7.
Palatul Ministerului Lucrărilor Publice face parte din planurile Regelui Carol I de ridica sedii impunătoare (palate) pentru principalele instituții ale noului stat român. Palatul a fost construit de inginerul Elie Radu pe terenul viran situat vizavi de Grădina Cișmigiului, numit „Maidanul lui Duca”.
La 6 ani după terminarea construcţiei, palatul a devenit Comandatura Generală Germană în timpul ocupaţiei germane, între anii 1916-1918. După Marea Unire, palatul va găzdui Ministerul Lucrărilor Publice.
După terminarea războiului, clădirea a fost consolidată şi a devenit în 1948 sediul general al Primăriei Municipiului Bucureşti. Sunt aşadar 74 de ani de când palatul de pe bulevardul Regina Elisabeta găzduieşte Primăria Capitalei.
La începutul secolului XX, Primăria îşi avea sediul în casa Hagi Moscu din centrul oraşului, care se afla pe locul unde astăzi este amplasat Teatrul Naţional şi spaţiul verde din faţa sa. Clădirea fusese construită în 1810 de către marele vistiernic Hagi Moscu şi fusese achiziţionată de autorităţile locale de la moştenitorii săi în 1882. Între 1895 – 1935 au fost organizate 3 concursuri de proiecte pentru palatul Primăriei București. Ba chiar a fost demolat vechiul sediu până la izbucnirea Primului Război Mondial. Planurile de ridicare a acestui palat au fost mereu amânate și nu s-au concretizat, dar din 1948, Primăria Municipiului București s-a așezat în actualul sediu din fața Parcului Cișmigiu. Clădirea a trecut printr-un amplu proces de consolidare şi renovare între anii 2011 și 2016.
Citiți și: Mogoșoaia ClasicFest: Festival internațional la Palatul Brâncovenesc