Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Font ResizerAa
  • HOME
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
Font ResizerAa
Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Search
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Politică
    • Stiri despre Nicusor Dan
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro
Follow US
Oficiul de Știri > Life > Health & Fitness > Prima zi de Paște, primele sfaturi de la nutriționiști
Prima zi de Paște, primele sfaturi de la nutriționiști

Prima zi de Paște, primele sfaturi de la nutriționiști

De Roseti Roxana Publicat 2024-05-05
Distribuie

Tradiția spune că la masa de Paște e bine să mănânci mai întâi un ou, fiindca e aducător de sănătate, apoi pește, pentru a fi sprinten ca acesta și un preparat din pasăre, ca să fii ușor ca ea. Ar fi bine însă dacă toată lumea ar respecta tradiția, deoarece se știe: fie Paște, fie Crăciun se cam exagerează la români cu mâncarea. Dacă tot e prima zi de Paște, iată și primele sfaturi de la nutriționiști.

Contents
Dimineața de Paște e cheiaAlimentele trebuie introduse treptat la masă

Potrivit nutriționiștilor, perioadele de sărbători abundă în alimente bogate în grăsimi, la care se adaugă dulciurile şi alcoolul.

Medicii atrag atenţia că digestia este pusă la grea încercare în perioada sărbătorilor pascale. Multe dintre alimentele tradiţionale ouăle, drobul, carnea de miel şi cozonacul sunt greu digerabile. Nutriţioniştii recomandă să cumpărăm pentru masa de sărbători cât mai multe legume cu frunze verzi şi alimente bogate în fibre.

„În general, persoanele care au ţinut toată perioada de post sunt puse la grea încercare. Voinţa lor, de fapt, e pusă la grea încercare. Fiecare vrea să guste din toate bunătăţurile specifice acestei perioade. Pe masa românilor se regăseşte drobul, se regăseşte carnea de miel, ouăle, cozonacul. Toate acestea sunt alimente foarte bogate în proteine şi după şapte săptămâni de reţinere de la proteine de natură animală, lucrurile pot escalada în tot felul de complicaţii şi în special de natură digestivă, dacă nu avem grijă şi nu suntem moderaţi”, spune preşedintele Societăţii Române de Educaţie Nutriţională, Lygia Alexandrescu.

Masa de Paşte este construită în jurul preparatelor din carne de miel (ciorbă, friptură sau drob), simbolul Mântuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.

Uneori masa de Paște poate pune la grea încercare organismul
Uneori masa de Paște poate pune la grea încercare organismulRetete practice

Dimineața de Paște e cheia

Există însă și o veste bună. „Vestea bună este însă că totuşi avem o grămadă de legume cu frunze verzi care au multă clorofilă şi proteina poate fi digerată mai uşor. Constipaţia poate fi evitată, iar dacă este să începem să mâncăm în dimineaţa de Paşte, vom începe cu oul pe care îl consumăm de obicei, dar cu multă-multă verdeaţă şi chiar şi o bucăţică de pâine, undeva la 30 de grame de pâine cu secară, să avem fibre”, a mai adăugat Lygia Alexandrescu, la Radio România Actualități.

De asemenea, pentru o stare de sănătate bună sunt binevenite şi plimbările în aer liber.

Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei de sărbătorile pascale, afirmă și medicul Tudor Ciuhodaru, care recomandă românilor că ar fi bine să nu mănânce imediat după slujba de Înviere.

„Moderaţia ar trebui să fie cheia alimentaţiei şi de sărbătorile pascale. În caz contrar, veţi avea nevoie de serviciul de urgenţă şi ne vom vedea în gardă chiar din prima zi. Dacă vreţi însă să petreceţi în familie şi nu prin spitale: nu daţi startul la mese copioase chiar de la 12 noaptea sau imediat după slujbă. Aşteptaţi măcar până dimineaţă sau mai bine până la orele prânzului”, recomanda medicul, într-o postare pe Facebook.

Alimentele trebuie introduse treptat la masă

Ciuhodaru mai adăuga că  alimentele trebuie introduse treptat, putându-se începe cu friptură de miel, precedată eventual de o salată de crudităţi, asociată unei garnituri de legume făcute la grătar, urmată de o felie de ananas crud, nu din conservă, care va facilita digestia.

„Cei care au postit trebuie să reia cu prudenţă alimentaţia normală începând cu brânzeturi, legume, fructe şi carne de pasăre, urmate de cantităţi mici de ciorbă şi drob. Fiecare masă trebuie să conţină un singur aliment concentrat. Consideraţi concentrat tot ce nu e fruct sau legumă, aşa că friptura, drobul, sarmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă sau al cărnii de miel cu cartofii şi nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă”, mai arată medicul.

Acesta recomandă să se asigure o pauză de cel puţin jumătate de oră între felurile de mâncare pentru a evita atât senzaţia de suprasaturaţie, cât şi sindroamele dispeptice.

Prima zi de Paște, prilej de mese îmbelșugate
Prima zi de Paște prilej de mese îmbelșugateiStock

Citiți și: Episcopul Macarie: „Ce este postirea și de ce postim?”

Similare

author avatar
Roseti Roxana Redactor
Redactor șef Documentare externă Rompres – actuala Agerpres, editor al Edițiilor de Colecție – Jurnalul Naționa editor al Jurnalului de Duminică – supliment al Jurnalului Național jurnalist online și print la Evenimentul Zilei senior editor la Revista CARIERE contributor la Elita României ș.a.
See Full Bio
LifeStyle Actualitate Business Opinii Politica
social network icon

Loading RSS Feed

Puterea

Loading RSS Feed

Realitatea.net

Urmărește
Oficiul de Stiri

si pe Google News

ULTIMA ORA
Ion Iliescu, diagnosticat cu cancer la plămâni OFICIAL
Ion Iliescu, diagnosticat cu cancer la plămâni OFICIAL
Ambasada SUA din Israel, afectată de bombardamentele iraniene
Air India, o nouă ipoteză
Oana Despa, jurnalistul robot al agendei globaliste, “sluga” lui SOROS! (episodul 1)
Trafic restricționat pe A1 spre București din cauza lucrărilor
Taguri:ce mâncăm de Paștemâncarea de PaștenutriționiștiPașteprima zi de pastesfaturi de la nutriționiști
Distribuie acest articol
Facebook Email Print
2 Comments
  • Pingback: Lumânarea de la Înviere - cât timp arde și ce facem cu ea după Paște
  • Pingback: Tradiții în prima zi de Paște. Obiceiuri și superstiții

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pamfletul zilei

România de la Ilici la Matematici

România de la Ilici la Matematici

România a evoluat sau involuat, cât de cât a progresat, nu neapărat progresist, de la primul său președinte Escu, pierzându-și terminația caracteristică,…

Citeste mai mult
- Advertisement -
Ne gasesti si pe
Social Media
FacebookLike
YoutubeSubscribe
Citeste si:
Cea mai frumoasă minciună: „Președintele tuturor românilor”
Cea mai frumoasă minciună: „Președintele tuturor românilor”
CFR: Circulația feroviară pe ruta București – Craiova, restricționată până la sfârșitul lunii
Cum e să conduci un BMW XM și un BMW seria 7
Revista presei străine, 16 iunie: Război aerian Israel-Iran, proteste violente în SUA și tensiuni rasiale în Irlanda de Nord
Cauza tragediei Air India AI-171: Ce spune raportul preliminar
Poliția Română, sistem național LPR pentru șoferi: recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare în timp real
Spațiul Schengen se prăbușește: 11 țări reintroduc controale la frontiere
Noapte de foc în Ucraina: Atac masiv al Rusiei cu rachete și drone în mai multe regiuni / VIDEO
Summitul G7 2025: Tensiuni economice, jocuri geopolitice și viitorul ordinii internaționale
Criminalul politicienilor din Minnesota, prins de FBI / VIDEO
Ad imageAd image
  • Termeni si conditii
  • Redactia
  • Despre
  • Cookies
  • Contact
© oficiuldestiri.ro