Președintele rus Vladimir Putin va vizita pe 12 februarie Turcia, într-o deplasare externă extrem de rară într-o țară NATO, potrivit unui anunț făcut recent de Kremlin.
Iuri Ușakov, un consilier de top al lui Putin pe probleme de politică externă, a declarat pentru agenția de știri Interfax că “o vizită este în curs de pregătire”. În ceea ce privește scopul vizitei, Ușakov a adăugat: “Pot spune că problemele ucrainene vor fi probabil unul dintre principalele subiecte ale negocierilor”.
Este de așteptat ca președintele Recep Tayyip Erdogan să se întâlnească cu Putin în principal pentru a discuta despre cooperarea în domeniul energiei și despre securitatea în Siria, a declarat duminică ministrul turc de externe Hakan Fidan pentru televiziunea AHaber.
Mandat de arestare pe numele lui Putin
Vizitele lui Putin în străinătate au fost limitate din cauza riscului unei posibile arestări în baza unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru presupuse crime de război. Curtea Penală Internațională a emis mandatul împotriva lui Putin anul trecut, la 17 martie, pentru crime de război legate de presupusele răpiri de copii din Ucraina, potrivit Newsweek. Turcia nu este însă semnatară a Statutului de la Roma, deci nu este obligată să respecte deciziile Curții Penale Internaționale.
Turcia intermediază negocieri privind o nouă înțelegere pentru exporturile de cereale
Erdogan a încercat să intermedieze pacea între părțile aflate în conflict și să reînvie un acord susținut de ONU care a permis exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră. Rusia a abandonat acordul în iulie 2023, iar Erdogan a îndemnat liderii mondiali să îndeplinească unele dintre cererile Rusiei, inclusiv să faciliteze asigurarea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte către Lloyd’s of London și să reconecteze Moscova la sistemul SWIFT pentru plăți internaționale pentru a-l convinge pe Putin să revină la acord.
“Președintele nostru va discuta cu siguranță această problemă cu Putin”, a declarat Fidan, semnalând o potențială nouă înțelegere pentru exporturile de cereale ucrainene. “Este o chestiune pe care o discutăm în prezent cu Rusia. Există discuții în special între ONU, Rusia, Ucraina și Turcia”, a adăugat el. “Putem dezvolta un nou mecanism pentru a aduce cereale pe piețele mondiale”.
Rusia și Ucraina sunt ambele mari producători de cereale, iar războiul a amenințat tot mai mult trecerea în siguranță a transporturilor. În timp ce Ucraina a transportat o parte din cereale prin coridorul său de la Marea Neagră de la jumătatea lunii septembrie, sunt încă necesare transporturi puternice pentru a vinde recolta de anul trecut, care a fost mai mare decât se aștepta. “Vrem să formalizăm acest transport maritim de facto din Ucraina cu un nou mecanism”, a declarat Fidan. “Rușii au câteva cerințe în schimb”.
Turcia a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei
Rusia a depus eforturi pentru a stabili legături energetice, politice și economice mai strânse cu Turcia, după ce relațiile cu Uniunea Europeană s-au deteriorat dramatic în urma războiului din Ucraina. La rândul său, Erdogan s-a bazat pe relația sa cu Putin pentru a obține reduceri și amânări ale plăților pentru importurile de energie din Rusia și pentru a atenua presiunea asupra lirei pe fondul unei crize profunde a costului vieții.
În timp ce furnizează drone de luptă armatei ucrainene, Turcia a refuzat să se alăture sancțiunilor împotriva Rusiei, care este un furnizor de energie esențial pentru Turcia. Rusia a furnizat un sfert din importurile de țiței ale Turciei și aproximativ 40% din achizițiile de gaze naturale ale acesteia în 2022, ceea ce oferă Moscovei un excedent uriaș în comerțul bilateral.
Cele două țări încearcă acum să ajungă la un acord privind un hub de gaze naturale planificat în Turcia. Anul trecut, Putin a prezentat planurile de înființare a unui hub de comercializare a gazelor în Turcia, inclusiv posibilitatea de a amplasa mai multe conducte submarine prin Marea Neagră. Erdogan aspiră să folosească proximitatea Turciei față de câmpurile de gaze din Marea Caspică pentru a deveni în cele din urmă o rută cheie pentru livrările către Europa.
Turcia și Rusia cooperează deja pentru construcția centralei nucleare de la Akkuyu, în sudul Turciei, cu un buget de aproximativ 20 de miliarde de dolari. “Vorbim despre un complex uriaș de aproape 5 gigawați”, a declarat Fidan despre Akkuyu, care este proiectat să aibă o capacitate de 4,8 gigawați. “Furnizarea de energie ieftină este o chestiune strategică pentru o țară precum Turcia, care își trage în mare parte venitul național din industrie”.
Citește și: „Conflictul din Orientul Mijlociu poate exploda”, afirmă șeful diplomației europene Josep Borrell