Prima ţară din lume care trece în Anul Nou 2025 este Republica Kiribati, o ţară insulară care se află în Oceanul Pacific.
Acest lucru se întâmplă cu 12 ore mai devreme față de momentul în care România va începe numărătoarea inversă. Locuitorii insulelor petrec Revelionul la temperaturi ridicate, de peste 30 de grade Celsius, iar aceste locuri sunt căutate de turiștii cărora le plac premierele și peisajele exotice.
Deşi are o întindere de circa 5 milioane de kilometri pătraţi, cea mai mare parte a suprafeţei este acoperită de ocean, aria uscatului fiind un mic fragment al acesteia, de numai 811 km², sub forma a 32 de insulițe. Pe aceste insuliţe trăiesc, în total, aproximativ 100 de mii de oameni.
Kiribati se află la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia. Ţara şi-a câştigat independenţa faţă de Regatul Unit, în 1979. Kiribati este la granita dintre „ieri şi azi”, după cum obișnuiesc să spună analiștii. Deoarece prin mijlocul ţării, până în anul 1995, trecea Linia Internaţională a Datei, guvernul a decis să o mute mai la est, pentru ca toată ţara să aibă aceeaşi oră. Kiribati a devenit, practic, ţara în care începe o nouă zi. Şi-a redenumit cea mai estică insulă, Carolina, drept insula Mileniului deoarece acolo, pe 1 ianuarie 2000 a avut loc intrarea în noul mileniu.
Cea mai mare întindere de uscat este Christmas Island (Insula Crăciunului), botezată astfel deoarece a fost descoperită chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie 1643, potrivit Radio Europa FM.
Anul Nou 2025. Kiribati cu purificarea sufletului
Mai precis, cele 32 de insuliţe componente sunt situate chiar pe meridian şi, de aceea, au fost luate ca punct de referinţă pentru calcularea fusului orar.
Din păcate, locuitorii insulelor Kiribati sunt departe de a fi atât de fericiţi cum crede toată lumea. Locuitorii sunt ameninţaţi, de multă vreme, de creşterea nivelului oceanului. La un moment dat, cu ani în urmă, preşedintele arhipeleagului a negociat cu guvernul din Fiji ca să cumpere 20 de mii de kilometri pătraţi, unde poporul său se poate muta. „E ultima noastră soluţie. Nu putem să mai facem altceva”, declara în 2014 liderul din Kiribati.
Cât despre tradiţiile de Revelion din Kiribati, oamenii cred că trecerea în noul an este un bun prilej pentru purificarea sufletului. De aceea, mulţi se opresc pentru câteva minute din petrecere ca să se roage pentru un an mai bun decât cel care tocmai se încheie. În Kiribati, celebrările de Anul Nou nu se încheie odată cu venirea dimineţii: zilele de 1şi 2 ianuarie sunt sărbători legale.
Ultimii care vor sărbători Anul Nou vor fi cei care locuiesc în Insula Howland, situată de partea celalată a liniei internaţionale de schimbare a datei, la jumătatea distanței dintre Hawaii și Australia. Insula Howland este un atol din Oceanul Pacific, ce aparține Statelor Unite ale Americii.