Curtea Constituțională a României (CCR) a anulat vineri, 12 decembrie, rezultatul alegerilor din primul scrutin prezindențial, ceea ce înseamnă că întregul proces electoral se va relua.
La scurt timp după decizia judecătorilor CCR , purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că social-democrații se vor întruni în Consiliul Politic Național pentru a stabili linia partidului.
„Suntem în situația în care trebuie să afirm ceea ce am afirmat de fiecare dată, că nu comentăm deciziile curții. Dacă discutăm despre partea, cum să spun eu, politică și socială a acestei decizii, este evident că suntem în fața unui premiere. În acest moment este o surpriză pentru toată lumea. Și pentru noi, și pentru celelalte partide și candidați. Va trebui să așteptăm motivarea și să vedem ce înseamnă în fond această decizie”, a spus Lucian Romașcanu, la Digi24, întrebat cum comentează recenta decizie a CCR.
PSD, primul anunț după decizia CCR
Purtătorul de cuvânt al PSD-ului a subliniat că în urma deciziei Curții de vineri situația politică din România se complică semnificativ, însă decizia a fost una corectă „din perspectivă democratică, dacă a existat o ingerință violentă în procesul electoral”.
În acest context, partidele politice vor strânge din nou semnăturile, iar liderii politici își vor depune din nou candidaturile. Proceduri care pot dura până la 90 de zile. Ceea ce înseamnă că viitorul președinte al României nu va fi ales mai devreme de luna martie. Pe 21 decembrie expiră mandatul actualului președinte al țării. Iar Constituția țării nu prevede în mod expres prelugirea președintelui în astfel de situații.
Decizie istorică în România post-decembristă
În privința direcției pe care PSD-ul o va lua în perioada următoare, purtătorul de cuvânt al social democraților, Lucian Romașcanu, a subliniat că în perioada următoare va trebui să existe o întrunire a Consiliului Politic Național, după care liderii partidului vor comunica deciziile luate.
„În mod normal, mandatul Guvernului încetează când se validează următorul Parlament. Când va trebui să se facă o nouă majoritate, convocat la negocie de către noul președinte. Aici suntem într-o situație de incertitudine, cel puțin în ceea ce mă privește pe mine. Dacă există varianta ca președintele României să-și prelungească mandatul pentru o situație excepțională sau dacă va exista un președinte interimar în persoana șefului Senatului pe perioada următoare, care va face toate aceste demersuri în ceea ce privește formarea Guvernului”, a adăugat Lucian Romașcanu.