Banca Națională a Elveției a devenit joi prima mare bancă centrală care reduce ratele dobânzilor după o perioadă susținută de creștere. A luat această măsură pentru a combate inflația galopantă, iar acum toate privirile sunt îndreptate Rezerva Federală a SUA în speranța că ar urma exemplul.

Prima bancă centrală care reduce dobânda
Banca Națională a Elveției și-a redus rata dobânzii cu un sfert de punct, până la 1,5%.
Într-o săptămână aglomerată pentru băncile centrale, Rezerva Federală a SUA a menținut miercuri dobânzile SUA la nivelul actual, dar a lăsat ușa deschisă pentru trei reduceri de dobânzi până la sfârșitul anului.
Dobânzile în alte țări
Banca Angliei și Banca Centrală a Norvegiei au menținut joi rata lor de dobândă-cheie nemodificată, dar se preconizează că vor începe să reducă mai târziu în acest an.
Băncile centrale din întreaga lume au majorat costurile împrumuturilor în ultimii ani pentru a controla inflația, care a crescut atunci când economiile au ieșit din blocajele de după pandemie. De asemenea, un eveniment care a influențat politicile de dobândă monetară a fost și acela când Rusia a invadat Ucraina, îni februarie 2022.
Reducerea dobânzii se face pentru că e “momentul potrivit”
În Elveția, șeful SNB, Thomas Jordan, a declarat că decizia de a tăia acum dobânda nu a fost pentru a acționa înaintea altor bănci centrale, ci pentru că era “momentul potrivit” pentru țară.
Măsura a trimis francul elvețian în alunecare la minime multi-lunare față de dolar și euro.
“Ușurarea politicii monetare a fost posibilă pentru că lupta împotriva inflației din ultimii doi ani și jumătate a fost eficientă”, a spun SNB într-o declarație citată de France24.
De câteva luni, inflația a fost sub două procente și SNB a concluzionat că acest aspect echivalează cu stabilitatea prețurilor.
Perspectivele globale incerte
Banca Centrală Elvețiană a transmis că estimează o creșterea economică globală moderată în trimestrele următoare, în timp ce inflația va scădea cel mai probabil în continuare.
Adrian Prettejohn, economistul pentru Europa la Capital Economics, a declarat că grupul de cercetare se așteaptă ca Banca Centrală a Elveției să reducă ratele de dobândă de încă două ori în 2024, în septembrie și în decembrie. Acesta estimează că adobânda de la finalul anului ar putea fi menținută și pentru anul 2025, și pentru 2026.
SNB a avertizat că inflația ar putea rămâne ridicată pentru o perioadă mai lungă în unele țări, în timp ce tensiunile geopolitice ar putea crește, “prin urmare, nu poate fi exclus faptul că activitatea economică globală va fi mai slabă decât s-a estimat”
Anglia rămâne fermă pe poziții
Banca Angliei a menținut dobânda la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, de 5,25%, menționând că “politica monetară va trebui să rămână restrictivă pentru suficient timp, pentru a readuce inflația la ținta de două procente în mod sustenabil”.
Datele oficiale din această săptămână au arătat că inflația anuală din Marea Britanie a scăzut la 3,4%, cel mai scăzut nivel din din ultimii doi ani și jumătate.
În SUA a anunțat dobânzile rămân la cel mai ridicat nivel din ultimii 23 de ani.
Banca Centrală a Norvegiei și-a menținut rata nemodificată la 4,5%.
Reducerea dobânzilor în UE, cel mai probabil din luna iunie
Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a avertizat miercuri cu privire la riscul de a acționa “prea târziu” în ceea ce privește reducerile ratei dobânzii, reafirmând probabilitatea că prima reducere a costurilor de împrumut în zonei euro va veni în iunie.
Japonia a crescut prima dată dobânzile din 2007
În timp ce majoritatea marilor bănci centrale priveau tăierile, Banca Japoniei care aplică un program de stimulare monetară, a majorat rata dobânzii pentru prima dată din 2007.
Politica sa neobișnuită de rate negative și achiziții masive de active a avut ca scop accelerarea creșterii economice și a creșterii prețurilor după “deceniile pierdute” de stagnare și deflație în Japonia – problema opusă cu care se confruntă recent majoritatea economiilor avansate.
Inflația anuală a Turciei a urcat la peste 67 la sută în februarie.