Prețurile locuințelor din România constituie, în ultima vreme, subiect de analize și sondaje. Potrivit unora dintre acestea, piața imobiliară din țara noastră este supraevaluată.
Prețurile locuințelor vor rămâne pe o traiectorie ascendentă din cauza cererii constante și a stocurilor de locuințe limitate. Piața actuală este caracterizată de scăderea ofertei de locuințe noi, potrivit Hotnews. Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România a făcut și ea un sondaj în rândul membrilor săi în luna august, cu privire la prețurile proprietăților rezidențiale. Cea mai mare parte dintre participanți anticipează o stagnare în următoarele 12 luni în timp ce 29% anticipează o scădere. De asemenea 41% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 59% că sunt supraevaluate.
Un sfert din totalul tranzacțiilor imobiliare sunt în București. Încă aproximativ 28 la sută din tranzacții se concentrează în principalele centre regionale din țară, respectiv: Cluj, Brașov, Timiș, Constanța și Iași.
Prețurile locuințelor. Evaluare fluctuantă
În București și Timișoara activele imobiliare rezidențiale sunt subevaluate, în timp ce în Cluj-Napoca și Brașov sunt supraevaluate, iar în Constanța sunt corect evaluate, arată BNR.
Cel mai redus număr al tranzacțiilor se constată în județele Giurgiu, Teleorman, Covasna, Olt sau Sălaj (sub 0,6 la sută din numărul tranzacțiilor au loc în fiecare dintre aceste județe). O proporție importantă din tranzacțiile de unități individuale sunt finanțate prin credit bancar (circa 38 la sută).
Cât privește Capitala, după cum ați putut citi pe oficiuldestiri.ro, în luna octombrie a.c., prețurile apartamentelor vechi cu trei camere au înregistrat o temperare, după mai multe luni de creștere continuă. După o creștere de 4,9% în august față de aceeași lună a anului trecut, piața a accelerat în septembrie cu 5,6%, iar în octombrie tendința s-a stabilizat, revenind la o creștere de 4,9%. Prețul mediu al unui apartament cu trei camere în octombrie 2024, a ajuns la 112.308 euro, conform Indexului Imobiliar ZF, realizat în colaborare cu SVN România. Acesta este cu aproximativ 80 de euro mai mic decât media din luna anterioară.
Începând din ianuarie 2024, ZF Index Imobiliar va include 13 zone în loc de 20, concentrându-se pe cartierele cu un număr semnificativ de oferte, pentru a asigura o mai mare precizie a datelor.
Prin urmare, au fost eliminate zonele 1 Mai, 13 Septembrie și Vitan Mall, iar cartiere precum Brâncoveanu vor fi incluse acum în zona Olteniței, Mihai Bravu în zona Iancului, Ștefan cel Mare în Moșilor, iar Victoriei va fi considerat împreună cu Unirii, ca parte din zona centrală a Capitalei. De asemenea, apartamentele construite între 1978 și 1990 vor fi luate acum în calcul, nu doar cele din intervalul 1980-1990.
Citiți și: Totul despre chiriile din București