Energie subvenționată de stat pentru clienții vulnerabili. Guvernul lui Marcel Ciolacu a aprobat în ședința de joi, 21 noiembrie, Strategia Energetică a României pentru intervalul 2025-2035. O strategie care ca obiectiv reducerea masivă a importurilor de gaze naturale pentru următorii doi ani.
În acest sens, țara noastră ar urma să reia producția de uraniu pentru consumul nuclerar. Prin acest mod importurile de energie vor fi diminuate. Premierul Marcel Ciolacu a declarat tot joi că măsura plafonului pentru energie va fi prelungită doar pentru consumatorii declarați vulnerabili.
Plafonul pentru energie, prelungit doar pentru consumatorii vulnerabili
„Aprobăm azi Strategia Energetică a României pentru perioada 2025-2035 prin care vom deveni independenţi de importurile de gaze naturale până în 2027”, a spus Marcel Ciolacu în deschiderea şedinţei Executivului.
Premierul a evidențiat că România are în prezent stocuri de energie suficient de mari încât să acopere necesarul intern pentru sezonul rece. Tarifele preferențiare pentru utlizatorii vulnerabili vor fi prelungite.
„Pentru români, însă, cel mai important este să le spunem că avem suficiente stocuri ca să trecem cu bine iarna. În plus, avem acum preţuri plafonate la energie şi gaze. Prelungim în continuare plafonarea ca să ne protejăm cetăţenii vulnerabili”, a mai precizat premierul Marcel Ciolacu.
O decizie care îi nemulțumește pe furnizori
Ministrul Energiei, liberalul Sebastian Burduja, a declarat recent că plafonarea prețului urmărește, de fapt, stimularea concurenței între furnizorii din piață și, de asemenea, să determine o nouă actualizare a prețurilor, care au rămas la același nivel din perioada crizei energetice.
„Vrem să-i determinăm pe furnizori să-și actualizeze prețurile, pentru că sunt contracte care au rămas la valori mari, de 2-3 lei pe kWh, din timpul crizei. Consumatorii trebuie să fie protejați și să beneficieze de prețuri corecte”, a declarat Burduja.
Cu toate acestea, Directoarea ACUE, (Federația Asociațiilor de Utilități din Energie) a avertizat că plafonarea prețului pentru curentul electric este o „schemă foarte greoaie şi greu de administrat. Ne dorim să ieşim din această schemă pentru că rolul furnizorilor este altul pe piaţă. Și am vrea să facem lucrurile la care ne pricepem. Să asigurăm energia clienţilor, nu să plătim reducerile de preţ decise de statul român”, potrivit EvZ.