Preţurile chiriilor stagnează pentru prima dată în ultimii ani, potrivit unei platforme online de imobiliare. În unele zone din București, prețurile chiar au scăzut consistent, la fel și în Arad.
Potrivit analiștilor economici, acestea sunt primele semne că piaţa imobiliară va ajunge la un declin în următorii doi ani.
Potrivit platformei online, dacă se livrează 300 de unități într-un cartier și mai mult de jumătate vor fi scoase la închiriere, adică un efect direct al unui surplus de ofertă. Se vor închiria, însă proprietarii, dezvoltatorii, investitorii vor fi nevoiți să ajusteze prețul și atunci pentru zona respectivă sau pentru media lunii respective valoarea chiriilor va fi mai mică.
Sectorul imobiliar este unul dintre cele mai afectate
Tot în sectorul 5, de exemplu, cei care vor să închirieze o garsonieră plătesc acum cu 10% mai puțin decât în aprilie, asta înseamnă un preț mediu de 270 de euro. Însă, în sectorul 1, zona zero a Capitalei, cine vrea să închirieze o garsonieră trebuie să dea 370 de euro, o scădere de doar 5% a prețului mediu.
„Având în vedere că şi România, zona euro, toate se îndreaptă spre recesiune sau spre o creştere economică foarte redusă, normal ar fi ca domeniul imobiliarelor să simtă foarte tare această încetinire economică şi să fie afectat. De obicei sectorul imobiliar este unul dintre cele mai afectate în perioada de scădere economică sau de stagnare”, spune Dragoș Cabat, analist economic, potrivit stiri.tvr.ro.
Media prețurilor cerute pentru chirii în luna mai
Prețul mediu al chiriilor a scăzut cel mai mult în Arad. În luna mai, chiriile au fost mai mici cu 11% la apartamentele cu trei camere față de luna aprilie și cu 9% la apartamentele cu două camere.
În orașele mari din țară, media prețurilor cerute pentru chirii în luna mai este relativ constantă față de luna anterioară. Comparând prețul chiriilor pe an, la nivelul întregii țări, acestea au crescut în medie cu 16% față de anul trecut.