Potrivit unui raport publicat de Consiliul Concurenţei, prețurile medii ale alimentelor de bază au scăzut cu până la 34%, în contextul aplicării prevederilor ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale.
Analiza a fost, însă, realizată doar în marile lanțuri comerciale, iar acestea reprezintă mai puțin de jumătate din totalul comercianților din România. Cele mai mari reduceri se înregistrează la legume și la fructe, arată raportul Consiliului Concurenței.
Cu cât au scăzut prețurile la alimentele de bază?
„Comparativ cu preţurile medii din luna iunie, la 1 august, cele mai mari reduceri aplicate de marile lanţuri de retail s-au înregistrat la fructe şi legume. Preţul strugurilor a înregistrat o scădere medie de aproape 34%, fiind urmat de prune, al căror preţ a scăzut cu circa 30%, cartofi (28,4%), ardei gras (27,5%), ardei Kapia (25,6%), morcovi (24,2%) şi pepene (22,2%)”, se menționează într-un comunicat oficial al autorităţii de concurenţă.
Prețul mediu al cărnii a scăzut cu până la 12,1%, în timp ce prețul mediu al lactatelor a înregistrat o reducere de până la 12,3% la 1 august față de luna iunie. În același timp laptele, care este vizat în continuare de acordul voluntar privind reducerea preţului, a raportat o scădere de 5,3%, ajungând să coste, în medie, 5,05 lei.
Preţul laptelui proaspăt românesc înregistrase din luna mai reduceri, în medie, de 20% în cea mai mare parte a magazinelor, în urma acordului menţionat, relevă raportul Consiliului Concurenței. De asemenea, pâinea, uleiul, ouăle, zahărul şi mălaiul au înregistrat şi ele reduceri de preţ.
„În urma analizei am remarcat scăderi ale preţurilor, ce depăşesc 40% în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa şi ardeii Kapia, şi chiar 50%, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii şi cartofii din anumite lanţuri de retail”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
La 1 august a intrat în vigoare OUG pentru ieftinirea alimentelor
Raportul Consiliului Concurenţei mai arată că, dintre produsele vizate de reducerea adaosului comercial, doar la mere roşii s-a constat o creştere de 3,6%, până la preţul de 3,9 lei. Principala cauză este sezonalitatea deoarece recoltarea acestor fructe a fost realizată toamna.
După cum se știe, la 1 august 2023, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care stabileşte măsuri temporare de combatere a creşterii excesive a preţurilor la 14 grupe de alimente de bază: pâine, lapte, brânză, iaurt, făină, mălai, ouă, ulei de floarea-soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi vrac şi zahăr.