Prețul la alimente a crescut cu 50% în cinci ani, iar în următorii cinci vor exploda din nou. Prima parte a afirmației este susținută de statisticile publicate recent de Institutul Național de Statistică, iar a doua parte afirmațiilor este justificată de mai multe componente ale evoluției economice a României.
Între 2020 și 2025, prețurile alimentelor în România au înregistrat creșteri foarte mari. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), inflația medie în ianuarie 2025 față de ianuarie 2020 a fost de 44,75%. Această creștere a afectat și alimentele, care au înregistrat majorări semnificative de prețuri, de până la 90%. De exemplu, pâinea s-a scumpit cu 55,2%, fructele cu 53,98%, iar carnea de vită cu 48,58%. Sunt datele provenite de la INS și preluate de Evenimentul zilei.
În general, cheltuielile pentru alimente au crescut cu 49% în această perioadă, deși observare mai atentă a pieței arată că în unele cazuri prețurile la alimente sau dublat, în special la lactate, mezeluri și produse din carne. Un exemplu concret. Acum trei ani, la Kaufland pulpa de porc importantă din Spania se vindea cu 16 lei. Acum este 24 de lei.
În plus, conform datelor INS, rata anuală a inflației în luna decembrie 2024 a fost de 5,1%, cu o creștere de 5,9% la produsele alimentare față de decembrie 2023. Deși Guvernul nu vrea să recunoască, costurile vieții au crescut substanțial în România, pentru că la aceste majorări fulminante de prețuri se adaugă și creșterea taxelor și prețul serviciilor. Prețurile în restaurante sau dublat și uneori chiar triplat, astfel încât rari clienți ce mai călcau pragul restaurantelor din România s-au rărit și mai tare, băgând la industria HORECA în faliment. Cum o relansare economică în următorii ani este puțin probabilă din cauza faptului că absolut toate prețurile au crescut și când spun asta nu mă refer numai la alimente și la servicii, ci și la materiale de construcții, electrocasnice etc. este clar că puterea de cumpărare s-a înjumătățit. Creșterea salariilor și a pensiilor este doar praf în ochi, pentru că în nici un caz costurile reale ale vieții nu sunt cele oficiale, atât salariații cât și pensionarii văzându se obligați să renunțe la alimentele de bază, sau să reducă consumul la limita cea mai de jos. În piețe nu mai găsești legume sub 10 lei kilogramul, iar ceea ce se vindea cu 3-4 lei în anii trecuți se vinde acum cu 9-10 sau 12 lei. Vorbim de fructe, de legumele timpurii și așa mai departe. Astăzi spanacul era în piață 5 lei, în timp ce acum trei ani îl puteai lua liniștit cu 1,50-2 lei.

Totul este o consecință firească incapacității guvernului Ciolacu și a celui care l-a precedat de a nu fi capabile să repornească economia, aruncând totul pe umerii populației prin impozitare masivă și greu de suportat. Relaxarea economică, dar mai ales sprijinirea micilor întreprinzători și a consumului pe plan local, generatoare și de locuri de muncă, de taxe și impozite poate fi una dintre soluțiile pe care nici guvernul Ciolacu, nici cele anterioare nu le-au aplicat în acest moment. Economia românească este îngenunchiată și dependentă în proporție de 95% de multinaționale care scot din țară sume importante sub diverse forme și care nu plătesc impozit pe profit pentru ceea ce produc. În România multinaționalele sunt mângâiate pe creștet și gâdilate sub bărbiță de către toate guvernele României. Multinaționalele au găsit la noi în țară terenul propice pentru evaziunea fiscală fățișă și bine protejată de structurile statale, care au legiferat în mod nesimțit o stare de fapt contrară cu prevederile constituționale.
E momentul ca această stare să fie schimbată și alegerile din 4 mai poți să reprezinte blockstart-ul din care economia să înceapă să funcționeze. Hakuna matata!