Una dintre principalele incertitudini privind prețul gazelor în Europa rămâne tranzitul viitor al gazelor naturale rusești prin Ucraina, chiar și când se apropie iarna și rezervele de gaze sunt pline. Potrivit directorului general de la TotalEnergies, Patrick Pouyanne, această situație poate avea un impact semnificativ asupra pieței gazelor și necesită o abordare strategică din partea companiilor energetice.
Expirarea acordului de gaze rusești prin Ucraina generează îngrijorări
Un acord important privind livrarea de gaze rusești către Europa prin Ucraina urmează să expire la sfârșitul acestui an. Acest acord a permis furnizarea a 15 miliarde metri cubi de gaze din consumul total al UE, care se ridică la 295 miliarde metri cubi. Cu toate acestea, Ucraina a declarat că nu va mai prelungi înțelegerea, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la posibila intrerupere prematură a livrărilor din cauza conflictelor din Kursk, Rusia, unde se află și punctul de tranzit Sudzha care face legatura între gazoductele rusești și cele ucrainene.
În condițiile în care tranzitul gazului din Ucraina ar putea fi întrerupt, încă mai există îndoieli cu privire la siguranța stocării sale. Patrick Pouyanne a discutat această problemă într-un interviu în cadrul unei conferinţe despre energie ținută în Norvegia.
Conform datelor oferite de Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze din Europa au atins un grad de umplere de 91,2%, cu două luni mai devreme decât ţinta stabilită pentru data de 1 noiembrie. Aceasta este o veste bună pentru industria gazului și sugerează o creștere a consumului și un nivel stabil al stocurilor pentru sezonul rece.

Volatilitate pe piața gazelor europene
Piața gazelor din Europa se va confrunta în continuare cu volatilitate, deoarece nu există multe oferte noi care să fie adăugate. Președintele executiv al Total, Pouyanne, a menționat în special întârzierile apărute la proiectele de gaze naturale lichefiate, precum Golden Pass din Statele Unite.
Pouyanne a menționat că în continuare sunt probleme cu furnizarea de energie și că nu există o marjă prea mare pentru a acoperi nevoile. Acest lucru poate continua până în 2027, conform directorului general de la TotalEnergies.
La Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru pieţele europene de gaze naturale, contractul pentru livrare în luna următoare a fost tranzacţionat la 37,03 euro pe Megawatt oră (MWh) luni. Preţul de referinţă a crescut până la peste 40 de euro pe Megawatt oră la începutul lunii, atingând cel mai ridicat nivel din decembrie 2023. Această creştere este generată de îngrijorările legate de posibilitatea oprii tranzitului gazelor ruseşti prin Kursk din cauza conflictelor în curs acolo.
CITIȚI ȘI: Chimcomplex vizează concesionarea serviciului de termoficare din Iași