Președintele Joe Biden a apărut la o emisiune TV și a atacat sondajele și pe rivalii săi. The Times notează că în acest fel Biden se inspiră din „trucurile” lui Donald Trump, „în încercarea sa disperată de a reveni pe primul loc”.
Telespectatorii Fox & Friends s-au obișnuit cu interviurile telefonice improvizate în timpul președinției lui Trump, iar luni a fost rândul emisiunii „Morning Joe” de la MSNBC să primească un telefon-surpriză de la Casa Albă. Biden a lansat atacuri incisive la adresa lui Trump, și-a stabilit clar agenda și a lansat o provocare remarcabilă detractorilor săi: veniți după mine la convenție, dacă îndrăzniți.
În timp ce Biden încearcă să sfideze semnele declinului legat de vârstă, el are un atu: niciun partid nu a mai schimbat vreodată candidații cu o asemenea majoritate de delegați atât de târziu în joc. Cu cât se prelungește această dramă, cu atât va fi mai dificil să se prezinte poporului american o figură mai puțin cunoscută.
Potrivit sursei, Biden întotdeauna se descurcă mai bine cu notițele, atât de mult încât echipa sa a instalat omniprezentul teleprompter chiar și în sufrageria donatorilor care organizează mici întâlniri de strângere de fonduri. De asemenea, Biden se descurcă mai bine dimineața, după cum notează, cu umor, publicația.

Biden și supraviețuirea politică
Biden luptă pentru supraviețuirea sa politică în cadrul propriului partid, în timp ce membrii aleși se întorc în Congres pentru o săptămână de reflecție.
Calificarea criticilor săi drept „elite” va părea arogantă pentru democrații care au fost îngroziți de prestația sa la dezbaterea de la CNN, dar este calculată pentru a-l susține pe Biden în rândul populiștilor, astfel încât aceștia, la rândul lor, să exercite presiuni asupra membrilor aleși pentru a rămâne alături de el în această săptămână decisivă. Este, de asemenea, o regulă de tip Trump, care este adeptul transformării fiecărui eșec în victimizare, potrivit sursei menționate.
Biden este hotărât să reziste și să ajungă la convenția de la jumătatea lunii august, poate printr-o încercare murdară de-a determina delegații să voteze împotriva sa. Iar asta amintește de campania „Stop Trump” din cadrul Convenției republicane din 2016 de la Cleveland, care a fost zdrobită și a sfârșit prin a-i consolida republicanului controlul asupra partidului.
Conform parlamentarului Adam Smith, preşedintele Joe Bien ar trebui să se retragă deoarece nu este văzut drept cea mai bună alegere pentru a reprezenta Partidul Democrat. Aceasta a fost declaraţia sa la CNN. Cu toate acestea, alții l-au sprijinit, cum ar fi Hakeem Jeffries, liderul minorității democrate din Camera Reprezentanților.
„După dezbatere, am subliniat public că susţin în continuare pe preşedintele Joe Biden. Această poziţie nu s-a schimbat în niciun fel”, a explicat el pentru CNN. Chiar dacă continuă să fie presat pentru a se retrage din cursa pentru Casa Albă, democratul de 81 de ani nu are nici o intenție de a renunța. Dimpotrivă, el lucrează mai mult pentru a-și susține candidatura. Joe Biden, care nu a fost prea vizibil de când şi-a anunţat candidatura pentru un al doilea mandat în aprilie 2023, a programat deja o serie de călătorii în Michigan pe 12 iulie, apoi în Texas şi Nevada săptămâna următoare. Aceste călătorii arată că este hotărât să-şi întărească susţinerea în diferite regiuni ale ţării şi să lucreze din greu pentru al doilea mandat la Casa Albă.

Poate fi demis Biden pe baza celui de-al 25-lea amendament?
Joe Biden găzduiește un summit NATO la Washington, marţi şi joi, pentru a sărbători cea de-a 75-a aniversare a Organizației Nord-Atlantice. Mulți spun că „proba discurdului” la acest eveniment este crucială pentru viitorul lui politic.
Există mai multe modalități prin care președintele SUA poate fi înlocuit în temeiul acestui amendament, care a fost adăugat constituției în 1967. Dacă moare sau demisionează, atunci vicepreședintele preia funcția. Dacă decide să îl numească pe vicepreședintele său președinte interimar, deoarece nu mai „este în măsură să își îndeplinească atribuțiile și sarcinile funcției sale”, o decizie pe care o poate anula. Sau dacă vicepreședintele și majoritatea membrilor cabinetului fac o declarație scrisă în care se menționează că nu este în măsură să își continue mandatul.
Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. În această situație, dacă există o dispută între președinte și vicepreședinte, atunci este nevoie de o majoritate de două treimi în ambele camere ale Congresului pentru a-l menține pe vicepreședinte la putere. În caz contrar, președintele revine. În prezent, nu există nicio perspectivă ca Harris și cabinetul să recurgă la cel de-al 25-lea amendament.
Cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din toamnă din SUA s-au atacat reciproc în recenta și prima dezbatere televizată, pe teme precum inflaţia, imigraţia, războiul din Ucraina. Donald Trump lansând cu aplomb diverse afirmaţii, în timp ce Joe Biden a fost ofensiv în fond, dar confuz în exprimare, potrivit France Presse.
Biden l-a acuzat pe Donald Trump că „minte”
„Inflaţia ne ucide ţara”, a afirmat de la început fostul preşedinte republican în vârstă de 78 de ani, simţindu-se în largul său, reluând un argument despre care ştia că are priză la americani. Și asigurând că rivalul său face „treabă proastă”, în pofida creşterii robuste şi a gradului ridicat de ocupare a locurilor de muncă. Democratul de 81 de ani, cu vocea adeseori răguşită în faţa camerelor CNN, canalul tv care a organizat dezbaterea, a atacat un subiect pe care îl ştia delicat pentru miliardar. Reproşându-i acţiunea sa „teribilă” împotriva dreptului la avort.
El l-a acuzat de asemenea pe Donald Trump că „minte”, afirmând că imigraţia clandestină face să crească criminalitatea, înainte de a merge pe un teren mai personal. Democratul a amintit că adversarul său este un „client al justiţiei„, după ce a fost găsit vinovat într-un dosar de plăţi mascate către o fostă actriţă de filme pentru adulţi, taxându-l că are „simţul moral al unui depravat” şi tratându-l în mai multe rânduri drept „plângăcios”.
„Eu nu am făcut nimic rău”, a replicat fostul preşedinte, inculpat în mai multe dosare, afirmând că sistemul judiciar este „trucat”. Republicanul, care nu şi-a acceptat niciodată înfrângerea în 2020, nu s-a angajat să recunoască fără condiţii verdictul urnelor în noiembrie, asigurând că îl va accepta dacă alegerea va fi „justă şi echitabilă”. Donald Trump a afirmat că rivalul său „nu e făcut” pentru a fi preşedinte.