Cu ocazia Zilei Consumatorului, președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a transmis sâmbătă un mesaj în care le-a reamintit cetățenilor că au drepturi fundamentale: dreptul la securitate, dreptul la informare și dreptul de a fi ascultați.
Ce transmite președintele ANPC?

”Avem dreptul la securitate! Avem dreptul la informare! Avem dreptul de a fi ascultaţi! Avem dreptul de a alege produse şi servicii! Pentru omenirea toată, la 15 martie 1962, J.F. Kennedy, preşedintele Statelor Unite ale Americii, făcea acest anunţ în faţa Congresului American şi-a lumii largi, deopotrivă! Mesajul este valabil şi va rămâne valabil!”, a transmis sâmbătă, 15 martie, Popescu Piedone.
În mesajul său, președintele ANPC subliniază că, pentru orice serviciu sau produs achiziționat, consumatorul are dreptul să fie tratat cu respect.
”Consumatorul alege, consumatorul plăteşte!Pentru orice serviciu plătit, pentru orice produs plătit, consumatorul are dreptul să fie respectat! Potrivit rezoluţiei ONU, din 1985, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse care îi pot afecta viaţa, sănătatea şi siguranţa! Consumatorul are dreptul de a alege, de a fi informat, de a nu fi înşelat! Consumatorul are dreptul de a fi despăgubit! Pentru preţul plătit în condiţii contractuale clar definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziţionat! Oameni buni, nu uitaţi că aveţi drepturi!”, a mai transmis preşedintele ANPC.
Cristian Popescu Piedone a subliniat că ANPC a fost, este şi va fi scut pentru consumatori.
”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor v-a fost scut, vă este scut şi vă va fi scut!!! Mereu şi mereu, aşa va fi! Pentru tine, consumatorule, suntem mereu prezenţi, mereu la un apel distanţă: 021 9551. Astăzi, 15 martie, este ziua TA, consumatorule! Cunoaşte-ţi drepturile! Beneficiază de drepturile tale!”, a transmis Piedone.
Reprezentanţa Comisiei Europene în România a transmis, de asemenea, un mesaj:
”Astăzi sărbătorim ziua mondială a drepturilor consumatorilor! De-a lungul a peste 5 decenii, UE a instituit un set solid de politici şi norme pentru a asigura drepturi solide pentru consumatori”, au subliniat oficialii CE în România.
Aceştia transmit câteva dintre drepturile de consumator:
-Informaţii exacte despre preţuri;
-Transparenţa comercianţilor online;
-Protecţia datelor tale cu caracter personal;
-Informaţii clare despre produse;
-Returnarea oricărei achiziţii în termen de 14 zile;
-Repararea sau înlocuirea produselor defecte;
-Protecţie împotriva produselor periculoase;
-Garanţie minimă de 2 ani pentru produse;
-Protecţie împotriva practicilor comerciale neloiale;
-Protecţie împotriva tehnicilor agresive de vânzare;
-Instrucţiuni clare despre cum să instalezi conţinut digital;
-Acces la mecanismele alternative de soluţionare a litigiilor.