Presa din Austria spulberă bucuria lui Marcel Ciolacu pe subiectul Schengen. În timp ce în România, oficialii au anunțat cu emfază că au convins Austria să ne primească în Schengen, presa din Austria consideră că bucuria a fost una prematură.
De ce? – Pentru că, contrar afirmaţiilor făcute joi de guvernele de la Bucureşti şi Sofia, guvernul federal austriac îşi menţine refuzul faţă de aderarea celor două ţări la zona Schengen, care permite călătoriile fără controale la frontieră. Negocierile sunt încă în curs de desfăşurare, a precizat joi după-amiază Ministerul de Interne de la Viena, ca răspuns la o solicitare a publicaţiei “Die Presse”.
“România şi Bulgaria au anunţat un progres în negocierile cu Viena prin care urmăresc să o determine să-şi ridice veto-ul la care a recurs până acum pentru a se împotrivi unei extinderi a spaţiului Schengen. Ministerul de Interne de la Viena, însă, nu vrea să aibă nimic de-a face cu acest lucru”, scrie Die Presse.
Presa din Austria spulberă bucuria lui Ciolacu pe subiectul aderării
Der Standard scrie că Ministerul de Interne de la Viena s-a limitat să precizeze joi că negocierile continuă în prezent
Potrivit reprezentanţilor guvernamentali din România şi Bulgaria, s-a ajuns la un “acord politic” cu Austria privind extinderea Schengen.
Conform acordului, Bulgaria şi România vor aplica acquis-ul Schengen la frontierele lor aeriene şi maritime începând cu martie 2024, a anunţat Ministerul român de Interne.
Premierul Marcel Ciolacu a spus că se bucură că cetăţenii români se vor putea “bucura de avantajele spaţiului Schengen în transportul aerian şi maritim începând cu martie 2024”. De asemenea, el s-a arătat convins că Bucureştiul şi Viena vor finaliza negocierile privind eliminarea controalelor la frontierele terestre în cursul anului viitor. Potrivit Ministerului român de Interne, decizia de principiu a fost deja luată la 23 decembrie şi discutată ulterior la nivelul UE.
În comunicatul său de presă, Ministerul de Interne de la Bucureşti a mulţumit atât Comisiei Europene şi Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, cât şi Ministerelor de Interne de la Viena şi Sofia pentru “discuţiile constructive” care au făcut posibil acest acord, rezumă Die Presse.
Presa din Austria spulberă bucuria lui Ciolacu pe subiectul aderării
Ministerul austriac de Interne a subliniat însă joi că, în prezent, nu există negocieri privind aderarea la Schengen cu frontierele terestre şi, prin urmare, nu există niciun termen limită, scrie Der Standard.
În ceea ce priveşte intrarea în Schengen cu frontierele aeriene, Austria pune condiţii – o sporire a misiunii Frontex în Bulgaria şi bani de la Comisia Europeană pentru o protecţie solidă a frontierelor externe.
Ministerul de Interne de la Viena a declarat pentru agenţia austriacă de presă APA că solicită, de asemenea, intensificarea controalelor la frontierele terestre şi vrea ca România şi Bulgaria să preia solicitanţii de azil, în special pe cei din Afganistan şi Siria.
„Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen”
Premierul Marcel Ciolacu s-a referit, la începutul ședinței de joi, la acordul politic privind aderarea țării noastre la spațiul de liberă circulație a mărfurilor și persoanelor, Schengen. Primul-ministru i-a asigurat pe români că „acest Guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial.”
În plus, Marcel Ciolacu a declarat că „acordul urmează să fie pus în practică în scurt timp și la nivel oficial printr-o decizie a reprezentanților tuturor statelor membre din Uniunea Europeană.”
„Ridicarea granițelor aeriene și maritime din martie 2024 reprezintă un drept câștigat după lungi negocieri, însă lucrurile nu se vor opri aici. Vom continua eforturile și anul viitor pentru aderarea în integralitate la spațiul Schengen și mă bucur că toate semnalele pe care le avem arată că acest obiectiv este realizabil, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Premierul i-a asigurat pe români că Executivul va face tot ce ține de el ca românii să fie tratați ca parteneri egali în UE
„Acesta este primul rezultat concret în toată această perioadă, în care mulți au vorbit, au comentat sau și-au dat cu părerea, dar au realizat foarte puțin. Acest Guvern va face ca românii să fie cu adevărat tratați ca parteneri egali în Uniunea Europeană, iar economia noastră să crească exponențial”, a conchis Ciolacu.
Reacția lui Marcel Ciolacu
„După 13 ani, în sfârşit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privinţă! Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spaţiului Schengen pe cale aeriană şi maritimă. Implicit, Portul Constanţa îşi va creşte exponenţial importanţa. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile şi pentru frontiera terestră. La acest proiect naţional s-a muncit extrem de mult. Le mulţumesc tuturor celor implicaţi şi în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut uşa Schengen părea complet închisă!”, a transmis premierul Ciolacu, într-un mesaj publicat pe Facebook.
CITIȚI ȘI:
România, în Schengen. Care sunt pașii din 2024. Ce reacție au avut oficialitățile noastre