Atenţie la peștele pe care îl cumpărați! Este avertismentul transmis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) consumatorilor. Aceștia sunt sfătuiți să observe aspectul exterior al produselor din peşte.
Consumatorii trebuie să refuze cumpărarea de produse în legătură cu care au îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare.
Sfaturile ANPC pentru consumatori sunt făcute în preajma Sărbătorii Floriilor, atunci când creşte consumul de peşte şi preparate din peşte.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atenţioneaza asupra eventualelor pericole care pot apare la cumpărarea acestor produse, deosebit de perisabile. ANPC le recomandă consumatorilor să ţină cont de câteva sfaturi. Astfel, ei trebuie să acorde o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a aprecia gradul de prospeţime a acestuia; să nu cumpere produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi.
Consumatorii trebuie să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte pentru care au îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare.
Aceștia trebuie să urmărească modul de etichetare a peştelui şi produselor din peşte şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate, a comunicat ANPC. Consumatorii trebuie să refuze să cumpere peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă dată durabilităţii minimale/dată limita de consum sau dacă această dată este modificată sau depăşită. La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, cumpărătorii trebuie să solicite şi să păstreze bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.
Consumatorii trebuie să ţină cont de faptul că produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, la decongelare trebuind să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective.
Este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuind prelucrate imediat ce au fost decongelate. „Este extrem de important că toţi consumatorii să ţină cont de aceste recomandări, pentru a evita situaţii neplăcute care ar putea să pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa acestora”, a declarat Sebastian Hotca, preşedinte interimar ANPC.
„O abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv: peşte expus în condiţii necorespunzătoare direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistentă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afară spaţiului frigorific, la temperatura mediului ambient, într-un depozit neamenajat şi neautorizat, peşte sărat (sprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător”, subliniază Protecţia Consumatorilor.
Citiți și