Premierul Slovaciei are o stare de sănătate stabilă, dar gravă şi a putut vorbi puţin, după cum a declarat preşedintele ales al ţării, Peter Pellegrini. Tentativa de asasinare a premierului Robert Fico a trimis unde de şoc în întreaga Europă, potrivit analiștilor.
Premierul slovac, Robet Fico, este în continuare la terapie intensivă, atent monitorizat de o echipă complexă de medici. A fost stabilizat, dar e în stare gravă și sunt ore critice privind evoluția sa. Robert Fico îşi aminteşte tot ce s-a întâmplat în timpul atacului suferit miercuri şi al transferului său ulterior la spital, potrivit preşedintelui ales al ţării, Peter Pellegrini, potrivit EFE.
Starea premierului slovac – vizat de o tentativă de asasinat, acum două zile – e extrem de complicată: Robert Fico a fost operat din nou. Cu toate că e stabil, starea lui e foarte gravă. Medicii nu pot anticipa, deocamdată, evoluția pacientului. Fico a fost împușcat, de aproape, de un slovac nemulțumit de politica guvernului. Zona cea mai afectată e cea abdominală.
„A fost supus unei operaţii care a durat aproape două ore”, a declarat ministrul Kalinak, în faţa presei la spitalul din Banska Bystrica. „Starea sa este încă foarte gravă. Va fi nevoie fără îndoială de câteva zile pentru a vedea cum evoluează„, a completat oficialul slovac.
Medicii i-au făcut vineri premierului Fico o tomografie computerizată. Apoi au decis să-l opereze din nou, pentru a elimina țesutul necrotic, rezultat în urma plăgii împușcate. Operaţia a durat două ore şi jumătate, echipa de medici încearcă să-i amelioreze starea. Stare lui e, în continuare gravă. Mai e nevoie de câteva zile pentru a vedea exact cum evoluează. Cea mai mare problema în acest moment o reprezintă pericolul infecțiilor și inflamației. Până luni, nu se pune problema transportării premierului Fico la spitalul din Bratislava.
Premierul Slovaciei, la a doua intervenție chirurgicală
Dacă nu intervine nicio complicație, o echipă extinsă de medici va decide luni dacă Fico e transportabil sau nu. Aceasta este a doua intervenţie chirurgicală la care a fost supus Fico după tentativa de asasinat. În prima operaţie, care a durat miercuri cinci ore, medicii i-au oprit hemoragia provocată de un glonţ ce i-a străpuns stomacul.
„Prim-ministrul îşi aminteşte ce s-a întâmplat. A fost surprins de cât de repede s-a întâmplat totul”, a explicat Pellegrini la televiziunea TA3. Pellegrini, care şi-a început cariera politică alături cu Fico, l-a vizitat joi pe şeful guvernului la spitalul din Banska Bystrica, unde Fico se recuperează după ce a fost împuşcat, şi a putut vorbi cu el câteva minute.
Deşi Fico rămâne în continuare în stare gravă, starea lui este stabilă, este conştient şi poate comunica. Pellegrini a declarat joi că a putut vorbi câteva minute cu Fico, întrucât premierul este foarte obosit şi sub efectul medicamentelor.
Premierul Slovaciei a scăpat de moarte „la mustață”
Pellegrini a oferit câteva detalii suplimentare la televiziunea TA3 despre conversaţia sa cu premierul convalescent şi a indicat că acesta a fost conştient tot timpul până când a fost sedat înainte de operaţie. „Ştia totul: că a primit primul ajutor, că a fost transferat de la Handlova cu elicopterul la Banska Bystrica, că a fost tratat de echipele medicale de urgenţă şi că a fost sedat în sala de operaţie. Până atunci a fost conştient”, a spus Pellegrini. Noul şef al statului, care va prelua funcţia luna viitoare, a declarat joi că Fico a scăpat de moarte „la mustaţă”.
„Şeful guvernului a scăpat de moarte, pentru că dacă gloanţele ar fi lovit cu câţiva centimetri mai aproape de alte organe vitale, am fi vorbit despre ceva diferit”, a spus el. „Am avut voie să vorbesc cu el doar câteva minute, pentru că starea lui de sănătate chiar necesită linişte”, a spus politicianul slovac. Pellegrini a mai declarat că a vorbit cu Fico despre cât de fericit este că a supravieţuit tentativei de asasinare şi i-a urat însănătoşire rapidă.
Fico a fost împușcat miercuri la încheierea unei şedinţe a Consiliului de Miniştri desfăşurată în oraşul Handlova, de un bărbat de 71 de ani, care şi-a justificat atacul prin aceea că nu-i plăceau politicile guvernului.
Contradicții la profilul atacatorului premierului Slovaciei
Profilul atacatorului, identificat drept Juraj Cintula, arată numeroase contradicţii: un critic al lui Fico şi care se opune violenţelor, dar care s-a aliniat în trecut naraţiunilor ultranaţionaliste şi rasiste. Cintula provine dintr-o regiune cu şomaj ridicat din cauza închiderii minelor de cărbune în timpul guvernelor anterioare conduse de Fico şi a participat la mai multe proteste antiguvernamentale organizate de opoziţie în decembrie anul trecut.
Polarizarea politică şi socială care exista deja în Slovacia înainte de pandemia de coronavirus s-a intensificat de la revenirea lui Fico la putere în octombrie anul trecut, în fruntea unei coaliţii de naţionalişti de stânga şi de extremă dreapta.
Măsurile lui Fico precum desfiinţarea Parchetului Anticorupţie, care ancheta membri ai partidului său, planul său de eliminare a radioului şi televiziunii publice, pe care le consideră nepatriotice, sau restricţiile impuse ONG-urilor, după modelul rusesc, au provocat proteste masive cetăţeneşti încurajate de opoziţia progresistă, aminteşte EFE, citată de Agerpres.
Premierul Slovaciei, o persoană controversată
Medicii slovaci se vor reuni luni pentru a evalua starea de sănătate a premierului Robert Fico şi a discuta posibilitatea de a-l transporta de la spitalul din Banska Bystrica, unde este internat în prezent după ce a fost împuşcat, în capitala Bratislava, a relatat vineri presa locală, citată de Reuters. În Slovacia s-au luat măsuri stricte de securitate după atentatul la viața premierului, iar oficialii statului fac apel la calm.
Fico este un personaj controversat – a mai fost premier al Slovaciei in trecut și s-a întors la șefia guvernului de la Bratislava în 2023. S-a remarcat prin discursul său pro-rus și anti-occidental, promițând, printre altele, stoparea ajutorului militar pentru Ucraina. În vârstă de 59 de ani, a mai fost prim-ministru al Slovaciei între anii 2006-2010, apoi din 2012 până în 2018, când a fost obligat să demisioneze în urma scandalului declanșat de uciderea unui jurnalist care investiga cazuri de corupție.
În 2022, acesta declara că jurnaliștii sunt, citez, un „grup infracțional organizat având scopul de a sparge statalitatea slovacă”, iar în noua campanie promitea că, odată ajuns la guvernare, va opri anchetele de corupție.
De când a revenit la putere în toamna anului trecut, Fico s-a remarcat printr-o retorică pro-rusă și anti-occidentală. A pledat pentru combaterea migraţiei ilegale, pentru o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA, dar și pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei.
Citiți și: Regele Charles face ravagii cu portretul său: „Ce zici de un fluture?”