Premierul Marcel Ciolacu a declarat că țara noastră va acționa în instanță Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene din cauza opoziției acesteia față de aderarea României la spațiul Schengen.
Ciolacu a afirmat că prejudiciul adus României „se ridică la cel puțin două procente din PIB”. El a precizat că acțiunea împotriva Austriei va fi inițiată dacă aceasta se va opune din nou integrării României în Schengen la reuniunile oficiale din octombrie și decembrie.
„Categoric, da”, a răspuns Ciolacu atunci când a fost întrebat dacă România va apela la Curtea Europeană de Justiție în cazul în care Austria menține veto-ul.
În decembrie 2022, președintele Klaus Iohannis a respins vehement posibilitatea ca România să dea în judecată Austria
„Acum, la cald și la emoție, tot felul de analiști vin cu tot felul de soluții. Dar pot să vă spun că România nu va ataca această chestiune la Curtea Europeană de Justiție”, a declarat Iohannis la 14 decembrie 2022.
El a respins acuzațiile Austriei cu privire la migrație: „Nu este adevărat nici ceea ce susține Nehammer, adică că prin România are loc o migrație foarte activă”.
Premierul Ciolacu a abordat și intenția Austriei de a se alătura inițiativei europene de securitate Sky Shield, un proiect prin care statele UE își propun să își apere spațiul aerian.
„Austria este la fel de neutră ca și Republica Moldova. Nu poți solicita securitate la nivel european și să te aștepți ca împreună cu România și alte state membre UE să faci parte din proiectul Sky Shield, adică să privești cum România depune eforturi financiare pentru a consolida apărarea europeană, dar în același timp să refuzi României un drept fundamental precum aderarea la Schengen”, a subliniat Ciolacu.
Inițiativa europeană Sky Shield a fost lansată de Germania în august 2022 și include 17 țări. Obiectivul acesteia este să coordoneze mai eficient și, dacă este necesar, să pună în comun proiecte de achiziții pentru apărarea aeriană terestră.
Printre țările implicate se numără: Regatul Unit, Slovacia, Letonia, Ungaria, Bulgaria, Belgia, Republica Cehă, Finlanda, Lituania, Țările de Jos, România, Slovenia, Estonia, Norvegia, Danemarca și Suedia, potrivit G4Media.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că România și Bulgaria au dovedit de nenumărate ori că, deja, fac parte din Schengen, arătând „cele mai bune practici atât în ceea ce priveşte azilul, cât şi returnările de migranţi”.
„Bulgaria şi România au dovedit că fac parte din spaţiul nostru Schengen. Aşadar, haideţi să le primim, în sfârşit, fără nicio întârziere!”, a declarat Ursula von der Leyen.
Austria a reacționat imediat prin vocea ministrului său de Interne, refuzând cererea acesteia.
„În prezent, cifrele privind migraţia sunt în creştere în Europa. În multe ţări se discută despre controale frontaliere suplimentare, de exemplu la frontiera dintre Germania şi Polonia”, a declarat ministrul de Interne austriac, Gerhard Karner.
„La acest moment, nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”, a punctat Gerhard Karner, ministrul de Interne al Austriei.
CITIȚI ȘI: