Premierul Marcel Ciolacu afirmă, sâmbătă, că prin atacarea la CCR a legii pe care şi-a asumat răspunderea în Parlament s-a pierdut deja un miliard de lei, din reorganizare şi din combaterea evaziunii.
”Vom încerca să recuperăm”, a transmis premierul.”Ministrul de finanţe este un om foarte, foarte responsabil şi încercăm împreună să găsim soluţiile cele mai bune. Până acum le-am găsit. Cu acest atac ipocrit, din punctul meu de vedere, la CCR s-au pierdut deja sume pe care ne bazam în primul şi în primul rând din reorganizare şi din combaterea evaziunii. În jur de un miliard, dar vom încerca să recuperăm”, a declarat, sâmbătă, Marcel Ciolacu.
Ăntrebat ce se întâ,mplă dacă legea va fi declarată neconstituţională, premierul a afirmat: ”vom vedea dacă se întâmplă acest lucru, care părţi neconstituţionale şi o să grăbim. Avem şi acest scenariu făcut împreună cu ministrul de finanţe”.
Ciolacu a reiterat ideea că situaţia economică a României nu este dificilă
”Nu avem probleme de incapacitate de plată, de nimic. Noi avem o singură problemă de a ne încadra într-un deficit, unde avem de închis cu Comisia, să vedem cheltuielile directe şi indirecte în ceea ce priveşte Ucraina (…) România nu va fi amendată cu 0,5% din PIB, pentru că, în eventualitatea în care depăşeşte deficitul, lucrurile sunt sub control”, a mai declarat Marcel Ciolacu.
Acesta susţine că ”lucrurile nu sunt critice”. ”Nu avem probleme de salarii, de pensii, dimpotrivă. Avem săptămâna viitoare voi avea o întâlnire cu dânsul (ministrul Finanţelor – n.r.), inclusiv pe proiecţia bugetului pe anul viitor, fiindcă dorim până la sfârşitul anului să avem şi bugetul aprobat”, a mai precizat premierul.
Judecătorii Curții Constituționale au admis, joi, sesizarea de neconstituționalitate, în ceea ce privește Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat. Reamintim că Înalta Curtea de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.
„Modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale”
Ulterior, președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că decizia a fost luată în unanimitate de către judecătorii constituționali, care au considerat că legea contravine dreptului fundamental la muncă.
„Cu unanimitate de voturi, Curtea a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că dispozițiile articolului 2 până la 11 din legea privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative sunt neconstituționale.
Curtea, în esență, a considerat că dispozițiile criticate referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție. În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi pusă de acord cu decizia Curții Consstituționale, în temeiul articolului 147 din COnstituția României”, a anunțat președintele Curții Constituționale, Marian Enache.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a sesizat, pe 29 iunie, Curtea Constituţională
Sesizarea Înaltei Curți a fost făcută în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu şi cu legea privind cumulul pensiei cu salariul. Ambele legi au trecut de Parlament, pe 28 iunie.
Între timp,Curtea Constituţională a admis, în luna august, parţial sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.
CITEȘTE ȘI:
Cum ne-a pedepsit UEFA, după incidentele de la meciul cu Kosovo