Teatrele revin curând din vacanță și invită spectatorii într-o nouă stagiune plină de emoție și artă de calibru. În septembrie începe stagiunea 2024-2025, iar premiere în teatrele din Capitală vor fi chiar din prima parte a lunii.
Unele prezentate în premieră. Teatrul Bulandra deschide stagiunea pe 7 septembrie, cu spectacolul ”Portugalia”, piesa lui Zoltán Egressy, în regia lui Attila Béres, la Sala Liviu Ciulei, de la 19:00. În distribuție: Maria Veronica Vârlan, Andrei Huțuleac, Marius Chivu Pascu, Cătălin Babliuc, Silviu Geamănu, Adrian Ciobanu, Andreea Bibiri, Lucian Ifrim și Anca Androne.
Premiera oficială va fi spre final de septembrie, pe 28 și 29. Tot în prima lună de toamnă, pe 14 și 15 septembrie, vor avea loc avanpremierele spectacolului „Romeo și Julieta”, la Sala Toma Caragiu. Montarea piesei shakespeariene îi regizorului Eugen Gyemant, iar distribuția va fi anunțată în curând, după cum precizează reprezentanții instituției pe site.
Și Teatrul de Comedie vine la reîntâlnirea cu publicul său, cu un nou titlu, ”Hello, Ceaușescu”, în regia lui Matei Lucaci-Grünberg. În distribuție: Carol Ionescu, Delia Nartea, Cătălina Mihai, Bogdan Cotleț, Eduard Buhac, Alexandru Conovaru, Mihaela Măcelaru, Ana Maria Turcu și Răzvan KREM Alexe. Primele reprezentații sunt anunțate pentru serile de 5, 6, 7,și 8 septembrie, de la ora 18;30, la Sala Studio.
Premiere în teatrele din Capitală: Ce va fi la Teatrul Evreiesc de Stat și la Excelsior
Teatrul Evreiesc de Stat va prezenta pe 27 și 28 septembrie, de la ora 19:00, premiera spectacolului ”Mesia” de Martin Sherman, în regia lui Andrei Măjeri. Distribuția: Lorena Luchian, Alex Iezdimir, Viorica Predica, Neculai Predica, Andrei Miercure, Geni Brenda Vexler și Ana Bumbac / Cabiria Morgenstern.
Teatrul Excelsior începe și această stagiune cu o serie de premiere, așa cum deja ne-a obișnuit managerul Vlad Cristache. Primele reprezentații din program, din 3 septembrie, ora 19:00 şi 4 septembrie, orele 17:00 şi 20:00, sunt cu avanpremiera ” Emaus”, regia Edda şi Dan Coza, la Sala Ion Lucian. Este o dramatizare după romanul „Emmaus” de Alessandro Baricco, tradus de Gabriela Lungu, pusă în scenă cu o echipă de tineri actori: Eduard Chimac, Irina Ştefan, Vlad Crudu, Iustin Danalache, Tony Macpela.
Premiera oficială va fi pe 27 şi 28 septembrie. Cel de al doilea titlu anunțat este ”Apropo, o să mor”, după Greg Freier, traducerea, adaptarea și regia Ionuţ Anghel. În distribuţie îi regăsim pe: Ciprian Cojenel, Silvana Ionescu, Raluca Botez, Mircea Alexandru Băluţă, Ioana Niculae.
6, 7 şi 8 septembrie sunt datele pentru avanpremieră și premieră, iar următoarele reprezentaţii sunt programate pe 14 şi 15 septembrie. „Mândrie şi prejudecată (un fel de)” de Isobel McArthur după „Mândrie şi prejudecată” de Jane Austen este propunerea regizorului Alexandru Mâzgăreanu făcută publicului de la Teatrul Excelsior, pentru care a lucrat cu actrițele binecunoscute de aici: Camelia Pintilie, Dana Marineci, Oana Predescu, Ana Udroiu, Iulia Samson. Spectacolul are avanpremieră pe 19 şi 20 septembrie.
Cu ce se prezintă Teatrul Metropolis la categoria „premiere”
La Teatrul Metropolis, primul spectacol al stagiunii este ”Părinți”, pe 12 și 13 septembrie, iar prima producție nouă este ”Sens”, cu subtitlul ”Mă gândesc cum erau când erau vii”, ce va avea premiera pe 24 septembrie 2024, la Sala Mică.
”Sens” este un spectacol de teatru imersiv, care integrează perspective noi din neuroștiință, psihologie și comunicare, în special din jurul conceptelor de cogniție extinsă și procesare predictivă. Experiența spectacolului este construită prin colaborarea interdisciplinară a echipei de creație: regizoarea Emilia Păunescu, actrițele Ioana Flora și Silvana Negruțiu, cu profesioniști din aceste domenii.
Avanpremiera este pe 22 și mai sunt alte trei reprezentații, în septembrie pe 25, 26 și 29. ”Chipul tău într-un contur de inimă”, un spectacol ce are subtitlul ”De ce mamele, oricât ar face, nu fac niciodată de-ajuns?” produs de Asociația Millennium Theater și găzduit de Teatrul Metropolis, la Sala Mică, poate fi văzut pe 27 și 28 septembrie. Spectacolul este regizat de Diana Păcurar, dramaturgia este semnată de Mihaela Michailov, iar în distribuție sunt: Alexandra Catrina, Tatiana Andrei, Denisa Dutcovschi, Luca Fumuru, Nicholas Bohor.
Premiere în teatrele din Capitală: Când „se deschide” Nottara
Teatrul Nottara își deschide ușile pe 6 septembrie. Primul spectacol programat la Sala George Constantin este ”Orașul luminii”, de la 19:30. ”Dincolo de tandrețe” de Alexander Zeldin, traducerea și regia Sânziana Stoican, spectacolul produs la finalul stagiunii trecute, va putea fi văzut pe 13, 20 și 26 septembrie. Distribuția îi reunește pe: Diana Roman, Cristina Juncu, Laura Vasiliu, Dan Bordeianu, Tudor Cucu-Dumitrescu.
Așteptata premieră cu ”Bădăranii” de Carlo Goldoni, în regia lui Alexandru Dabija, este programată pe 26 și 27 septembrie, cu o avanpremieră pe 18 septembrie, de la ora 19:00, la Sala Horia Lovinescu. Decorul a fost creat de Ștefan Caragiu, iar costumele au fost realizate de Liliana Cenean. În distribuție: Gabriel Răuță, Cerasela Iosifescu, Crenguța Hariton, Alexandru Jitea, Luminița Erga, Ana Radu, Mihai Marinescu, Ada Navrot, Sorin Cociș și Iosif Paștina.
Ce o să fie la Odeon
Teatrul Odeon a anunțat pentru această lună doar ”Lexiconul amar” de Sebastian Vlad Popa și Laur Cavachi, după „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” de Petre Ispirescu, în regia lui Silviu Purcărete. Din echipa sa de creație fac parte, și de această dată, scenograful Dragoș Buhagiar și compozitorul Vasile Șirli. În distribuție: Ioan Batinaș, Niko Becker, Claudiu Bleonț, Mădălina Ciotea, Diana Gheorghian, Sabrina Iașchevici, Ion Kivu, Ruxandra Maniu, Ioana Mărcoiu, Ionel Mihăilescu, Crina Mureșan, Paula Niculiță, Relu Poalelungi, Anda Saltelechi, Eduard Trifa, Silvian Vâlcu, Virginia Rogin, Antoaneta Zaharia.
Va fi o serie de șase reprezentații, începând din 20 septemrbie, continuând pe 21, 22, 24, 26 și 27, de la ora 19:00, la Sala Majestic.
Pe 2 septembrie, de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național Ion Luca Caragiale din București (TNB), aveți întâlnire cu „Bătrâna și Hoțul”. Un hoț tânăr, naiv și romantic intră într-un „muzeu” să fure o capodoperă. Custodele acestuia este o doamnă bătrână cu o energie atomică. Urmează o luptă îndârjită, iar până în ultima secundă nu știm cine câștigă. Hoțul este Marius Manole, iar bătrâna, nimeni alta decât îndrăita actriță Rodica Mandache.
Pe 3 septembrie sunteți invitați la Sala „Ion Caramitru” de la TNB
Marți, 3 septembrie, de la ora 20:00, sunteți invitați la Sala „Ion Caramitru” de la TNB pentru spectacolul „Pe o pânză de păianjen”. Spectacolul pornește din registrul comic exploziv, tranzitează prin zona umorului fin și ironiei subtile, ȋși urmează parcursul prin câteva momente de reflecție și chiar analiză psihologică și culminează cu o schimbare de perspectivă ce dă totul peste cap. O poveste cu tâlc, ce ne reamintește să nu uităm să privim și dincolo de ceea ce pare evident, să nu cădem pradă rutinei și să avem mereu ochii și inima deschise către și pentru persoanele de lângă noi. „Pe o pânză de paianjen” e o poveste despre viaţă şi sinceritate, care merge direct la sufletul privitorului. Marius Manole, Vlad Zamfirescu, Mirela Oprișor, Medeea Marinescu și Diana Roman vă vor transforma seara într-una excepțională.
Seara de 4 septembrie se petrece tot la TNB în Sala „Ion Caramitru”. De la ora 20:00 vă așteaptă „All inclusive” cu Medeea Marinescu, Marius Manole, Mirela Oprișor, Vlad Zamfirescu și Diana Roman. Situația din piesă e așa: o tânără studentă la Teatru trăiește o – cum altfel? – frumoasă poveste de dragoste cu profesorul ei, ocazie cu care se trezește cu două liniuțe la testul de sarcină. În tot acest timp, părinții fetei traversează o criză conjugală. Tatăl e încurcat cu o terță, care…în fine, e complicat, dar amuzant.
Citiți și: Green Hours marchează 30 de ani de existenţă, cu evenimente