Peste 90% dintre români mărturisesc că ar avea nevoie de suport psihologic. Acesta este numai un „detaliu” dintre datele relevate de o cercetare realizată în premieră. Cu alte cuvinte, dacă mergem cu românii la psiholog – ca să parafrazăm un film celebru, aflăm lucruri mai mult decât interesante.
O cercetare realizată în premieră în țara noastră pe segmentul de sănătate psiho-emoțională relevă aspecte semnificative cu privire la utilizarea unor servicii de suport psihologic. Dar scoate în evidență și obstacolele cu care se confruntă angajații atunci când vine vorba de accesul la astfel de servicii.
Potrivit studiului realizat pe parcursul acestui an de medicul psihiatru Mihai Bran, peste 90% dintre cei care au mărturisit că ar avea nevoie de suport, susțin că au incredere în specialiști. Cu toate aceastea, mai mult de jumătate dintre companii nu oferă astfel de servicii.
Premieră: Greu de accesat
”Sunt companii care au început să ofere astfel de servicii, dar de multe ori nu sunt foarte bine comunicate, astfel încât angajații nu știu de existența lor. Sau sunt conștienți că există, dar sunt mai greu de accesat”, este de părere Mihai Bran.
Un studiu din 2022 publicat de rețeaua de spitale Regina Maria releva date la fel de prea puțin liniștitoare.
Respectiv, două treimi dintre participanții la studiu au fost de părere că bunăstarea psihologică ar trebui verificata regulat. Desi 44% dintre repondenți au considerat că mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit,89% dintre români (deci o cifră apropiată studiului lui Bran) nu au apelat niciodată la servicii de psihoterapie. Doar 22% dintre români au recunoscut că în ultima vreme au simțit nevoia să discute cu un psihoterapeut, însă dintre acestia din urmă, 50% au și apelat la unul.