Emoțiile revin pentru echipa națională a României, care își va descoperi vineri, 13 decembrie, adversarii din preliminariile pentru Cupa Mondială 2026. Evenimentul va avea loc la Zurich, începând cu ora 13:00, și va decide parcursul echipei spre turneul final găzduit de SUA, Mexic și Canada.
După o performanță notabilă la Campionatul European și o clasare pe primul loc în grupa de Liga Națiunilor, România pornește din urna a doua valorică, cu speranțe mari de calificare.
Preliminarii Cupa Mondială 2026: Tragerea la sorți
Conform regulamentului FIFA, 54 de echipe europene vor fi repartizate în 12 grupe, dintre care jumătate vor avea patru echipe (A-F), iar restul câte cinci (G-L). România, aflată în urna a doua, poate ajunge atât într-o grupă de patru echipe, cât și într-una de cinci, în funcție de tragerea la sorți.
Grupelor cu cinci echipe li se aplică reguli speciale: acestea pot include cel mult o echipă care a jucat în „sferturile” Ligii Națiunilor sau în meciurile de promovare/retrogradare. De asemenea, este posibil ca România să întâlnească din nou Kosovo, din urna a patra, dacă alte criterii permit această distribuție.
În urma rezultatelor recente și a poziționării în urna a doua, România are șanse bune să evite adversari de calibru din urna întâi, cum ar fi Franța sau Anglia. Totuși, este important ca echipa să se ferească de adversari dificili din urnele inferioare.
⏰ Draw for the UEFA qualifiers of the 2026 World Cup will be made on Friday at 12:00 CET!
🔹 There will be six groups with four nations in them + six groups with five nations in them.
🔸 12 group winners will secure the 2026 World Cup, 12 runner-ups will enter the Play-offs. pic.twitter.com/sP091EP19I
— Football Rankings (@FootRankings) December 9, 2024
Urnele pentru tragerea la sorți a calificărilor la Cupa Mondială 2026
- Urna 1: Franța* (sau Croația), Spania* (sau Țările de Jos), Anglia, Portugalia* (sau Danemarca), Țările de Jos* (sau Spania), Belgia**, Italia* (sau Germania), Germania* (sau Italia), Croația* (sau Franța), Elveția, Danemarca* (sau Portugalia), Austria**
- Urna 2: Ucraina**, Suedia, Turcia**, Țara Galilor, Ungaria**, Serbia**, Polonia, ROMÂNIA, Grecia**, Slovacia**, Cehia, Norvegia
- Urna 3: Scoția**, Slovenia**, Irlanda**, Albania, Macedonia de Nord, Georgia**, Finlanda, Islanda**, Irlanda de Nord, Muntenegru, Bosnia-Herțegovina, Israel
- Urna 4: Bulgaria**, Luxemburg, Belarus, Kosovo**, Armenia**, Kazahstan, Azerbaidjan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
- Urna 5: Moldova, Malta, Andorra, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino
- Echipe care vor juca în “sferturile” Ligii Națiunilor și vor fi repartizate în grupe în funcție de rezultat
** Echipe care în martie 2025 vor juca în meciurile de promovare/retrogradare din Liga Națiunilor
Formatul preliminariilor pentru CM 2026
Preliminariile pentru Cupa Mondială 2026 vor începe în martie 2025 și se vor încheia în noiembrie același an. Cele 12 câștigătoare ale grupelor se vor califica direct la Cupa Mondială, în timp ce locurile secunde și cele mai bine clasate echipe din Nations League vor juca în martie 2026 baraje pentru ultimele locuri. Turneul din SUA, Mexic și Canada va fi primul Campionat Mondial cu 48 de echipe, o extindere semnificativă față de cele 32 din edițiile anterioare.
Un context favorabil pentru România
După un an plin de succes, în care echipa națională a obținut calificarea la Campionatul European și a dominat grupa de Liga Națiunilor, România abordează aceste preliminarii cu o echipă în formă și cu un moral ridicat. Clasarea pe locul 38 în ierarhia FIFA plasează naționala într-o poziție favorabilă pentru a evita întâlniri dificile din start. Totuși, pentru a asigura calificarea, echipa trebuie să arate consistență pe tot parcursul campaniei.
Programul preliminariilor prevede un sezon aglomerat pentru echipele europene, cu meciuri-cheie în martie, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie 2025. Meciurile de baraj din martie 2026 vor reprezenta ultima șansă pentru echipele care nu reușesc să se califice direct. Cu o strategie bine pusă la punct și un lot echilibrat, România are șanse să se califice la Cupa Mondială 2026.