Se fac pregătiri în eventualitatea faptului că Donald Trump revine la Casa Albă. Ce presupune acest lucru. O analiză Foreign Affairs implică mai multe aspecte care se rotesc în jurul acestei reveniri.
Liderii lumii încep să conștientizeze faptul că, peste un an, fostul președinte al SUA, Donald Trump, ar putea reveni efectiv la Casa Albă. Prin urmare, unele guverne străine iau tot mai mult în considerare, în relația lor cu Statele Unite, ceea ce ar putea fi numită „Trump put” – amânând să facă unele alegeri, în așteptarea că vor putea negocia acorduri mai bune cu Washingtonul, peste un an, deoarece Trump va stabili un prag minim al problemelor cu care se vor confrunta, potrivit Foreign Affairs.
Altele, dimpotrivă, încep să caute ceea ce s-ar putea numi un „Trump hedge” – analizând modurile în care revenirea lui le va lăsa probabil cu opțiuni mai proaste și pregătindu-se în consecință.
Pregătiri just in case
Așteptările derivate din „Trump put” au fost la lucru în cadrul recent încheiatului summit privind schimbările climatice, COP28, de la Dubai. În mod tradițional, acordurile COP referitoare la măsurile pe care guvernele le vor lua pentru a aborda provocarea climatică au fost bogate în aspirații și sărace în performanță. Dar COP28 a mers chiar și mai departe în domeniul fanteziei, proclamând ceea ce a numit un acord istoric de „tranziție departe de combustibilii fosili”, notează Foreign Affairs.
În realitate, semnatarii fac exact opusul. Producătorii și consumatorii majori de petrol, gaze și cărbune măresc în prezent, nu reduc, utilizarea combustibililor fosili. Mai mult, fac investiții pentru a continua să facă acest lucru pe cât de departe se poate vedea cu ochii.
Pregătiri și „drill, baby, drill”
Astfel, deși COP28 a văzut multe promisiuni referitoare la obiectivele pentru 2030 și dincolo de acest orizont, încercările de a determina guvernele să întreprindă astăzi acțiuni costisitoare și ireversibile au fost respinse.
Liderii știu că, în cazul în care Trump revine și își urmărește promisiunea de campanie, „drill, baby, drill”, astfel de acțiuni nu vor fi necesare. Ca o glumă proastă care circula prin barurile de la COP28: „Care este planul nedeclarat al COP28 pentru tranziția departe de combustibilii fosili? Să-i ardă cât mai rapid posibil”!
Pregătiri pentru o lume dezordonată
Un al doilea mandat al lui Trump promite o nouă ordine comercială mondială – sau dezordine. În prima sa zi în funcție, în 2017, Trump s-a retras din acordul comercial Parteneriatul Trans-Pacific. În săptămânile care au urmat, au luat sfârșit discuțiile pentru crearea unui echivalent european și a altor acorduri de liber schimb. Utilizând autoritatea unilaterală pe care o oferă Secțiunea 301 a Legii Comerțului din 1974, Trump a impus tarife de 25% la importuri chineze în valoare de 300 de miliarde de dolari – tarife pe care Biden le-a menținut în mare parte în vigoare.
Așa cum a explicat negociatorul comercial al administrației Trump, Robert Lighthizer – pe care campania lui Trump l-a identificat ca principalul consilier pe aceste probleme – în cartea sa recent publicată, „No Trade Is Free” (Niciun Comerț nu este Gratuit), un al doilea mandat al lui Trump ar fi mult mai îndrăzneț…
Citiți și:
Alegeri prezidențiale SUA 2024. S-a dat startul! Trump câștigă în Iowa, De Santis este pe 2. UPDATE