Românii, în majoritatea lor, profită de zilele libere de la finalul anului pentru a-și încărca bateriile și pentru a se bucura de atmosfera festivă. Dar care sunt preferințele românilor de sărbători?
Cei mai mulți români vor petrece sărbătorile în familie sau cu partenerul de viață și au în plan să viziteze și un târg de Crăciun cu această ocazie, mai ales că cele organizate în marile orașe ale țării își vor extinde programul și după Crăciun. Cel puțin așa relevă datele unui sondaj recent, realizat de o platformă hotelieră.
Pentru 68% dintre români, sărbătorile de iarnă înseamnă acasă, unde vor petrece alături de cei dragi. Cei mai mulți dintre ei au ales să plece într-o scurtă escapadă în țară de revelion, pe când Crăciunul este sărbătorit adesea în familie.
Important de remarcat este și faptul că târgurile de Crăciun au început să fie tot mai populare în rândul românilor, motiv pentru care, în ultimii ani, au început să fie organizate atât în orașele mari, cât și în localitățile mai mici. Potrivit Travelminit.ro, 73% dintre români vor vizita un târg de Crăciun din România în perioada sărbătorilor de iarnă.
Iarna aceasta, mai multe orașe se întrec în cursa pentru cel mai frumos târg de Crăciun din România. Spre exemplu, cel din Craiova (15 noiembrie – 5 ianuarie), de exemplu, s-a poziționat pe locul al doilea în topul celor mai frumoase târguri din Europa, top realizat de European Destinations. De câțiva ani, autoritățile din Craiova investesc constant în dezvoltarea acestui proiect, care atrage tot mai mulți turiști, atât din țară, cât și din afară.
Preferințele românilor pentru vacanța de sărbători
În ceea ce privește destinațiile de vacanță alese de români pentru această perioadă, se pare că stațiunile montane câștigă detașat, cu 51% dintre voturi. Restul procentelor a fost împărțit în mod egal între zonele rustice, marile orașe, stațiunile balneare din România.
Nu în ultimul rând, cei mai mulți dintre ei (35.4%) preferă să ia cazare la hotel, unitatea de cazare favorită de turiști pentru sărbătorile de iarnă, urmată de pensiuni, cabane, apartamente care oferă intimitate deplină. De asemenea, aceștia intenționează să petreacă, în medie, 2-3 nopți la destinație.
La capitolul buget, potrivit aceleiași surse, 43.6% dintre români sunt dispuși să aloce între 1000 și 3000 RON pentru vacanța de iarnă, 23.1% dintre ei au votat o sumă între 3000 și 5000 RON, 22.1% merg pe varianta unui sejur de sub 1000 RON, pe când 11.3% susțin că ar aloca peste 5000 RON pentru o astfel de distracție.
De asemenea, cei care nu au apucat încă să rezerve un sejur de Crăciun sau de revelion, trebuie să știe că încă mai sunt locuri disponibile atât la hotelurile cu o capacitate mare de cazare, cât și în pensiunile și vilele mai mici, unde pot merge cu familia și prietenii.
Prețurile în marile orașe pornesc de la 1000-1200 RON pentru 2-3 nopți de cazare de Crăciun sau revelion, în stațiunile montane de pe Valea Prahovei, tarifele pornesc de la 1500-2000 RON pentru un sejur de sărbători, iar în stațiunile balneare (Băile Felix, Băile Herculane), un sejur pornește de la 1200-1500 RON. Acestea sunt prețurile de start, dar costurile pentru aceste pachete cresc pe măsură ce sunt adăugate mese festive sau alte facilități.
Turismul rural își face loc în preferințe
Față de anii trecuți și cererea pentru retreat-uri la sat a crescut cu 30%, potrivit celor mai noi date ale unei unități de cazare care oferă astfel de pachete, aflată în primul sat turistic din România.
Turismul rural își face tot mai mult loc în preferințele românilor care caută frumusețea naturii, ospitalitatea gazdelor, calitatea serviciilor și experiențe noi în locuri uitate de lume. România e prezentă, de altfel, în topurile internaționale cu locații de ecoturism inedite, care rivalizează cu destinații consacrate din Franţa, Austria, Spania, Italia, Grecia.
Vârful rezervărilor pentru retreat-uri la sate este între Crăciun și Revelion. Dar, românii aleg să petreacă un concediu la țară și în minivacanțe.
„Turismul în România s-a diversificat foarte mult în ultimii ani, mai ales după pandemie. Și partea aceasta de turism rural, pentru că sunt puncte gastronomice locale, pentru că sunt tradiții, pentru că gazdele noastre își pun ospitalitate în valoare. Poate mai sunt mai calde decât, nu știu, la un hotel de lanț internațional, iar prețurile nu sunt foarte mari. O să găsim și prețuri de la 150 lei pe noapte, cu pretenții mai mici, dar și la 500 sau 600 lei pe noapte, dacă ne ducem într-o zonă în care avem condiții de lux cum ar fi lampinguri pentru fiecare, ciubere cu apă încălzită în peisajul hibernal”, spune Adrian Voican, vicepreședintele ANAT, potrivit Radio România Brașov.