Experții sunt interesați de modul în care zaharurile adăugate afectează riscul bolilor cardiovasculare. Un studiu a constatat că consumul de băuturi îndulcite, precum băuturi răcoritoare și sucuri de fructe, poate crește riscul mai multor boli cardiovasculare.
Cu toate acestea, consumul de zahăr adăugat redus sau inexistent ar putea, de asemenea, să crească riscul bolilor cardiovasculare. Rezultatele sugerează că sursele de zahăr adăugat sunt importante când vine vorba de riscul bolilor cardiovasculare, notează presa internațională.
Așa cum menționează Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), zahărul adăugat este zahărul care se adaugă alimentelor și băuturilor în timpul procesării sau pregătirii. Cercetătorii încă examinează pericolele specifice asociate cu consumul excesiv de zahăr adăugat.
Un studiu publicat în Frontiers in Public Health a examinat riscurile pentru bolile cardiovasculare asociate cu consumul anumitor surse de zahăr adăugat.
Cercetările au relevat că absența zahărului ar putea fi mai dăunătoare pentru sănătatea cardiovasculară decât consumul unor cantități mici până la moderate. Rezultatele sugerează, de asemenea, că sursele de zahăr influențează riscul.
Riscul bolilor cardiovasculare și zahărul adăugat
Cercetătorii au dorit să aprofundeze asocierea dintre diferite boli cardiovasculare și sursele de zahăr adăugat. Aceștia au inclus date din Colectivul de Mamografii Suedeze și Colectivul Bărbaților Suedezi, incluzând date de la 69.705 participanți.
Au exclus participanții cu cancer, diabet sau boli cardiovasculare prevalente la începutul studiului, precum și participanții cu consum extrem de zahăr, pentru a evita erorile de raportare.
Datele dietetice au fost colectate din 1997 și 2009, estimând cât zahăr adăugat consumau participanții și ce procent din aportul total de energie provenea din zaharuri adăugate. Cercetătorii au analizat trei grupuri mari de surse de zahăr adăugat:
Dulciuri, cum ar fi înghețata și prăjiturile, condimente, cum ar fi zahărul de masă și mierea, Băuturi îndulcite, cum ar fi băuturile răcoritoare și sucurile de fructe (excluzând sucul de fructe pur)
Chestionarul dietetic din 2009 a făcut distincția între băuturile îndulcite cu zahăr și cele care conțin îndulcitori artificiali. Cercetătorii au examinat mai multe rezultate legate de sănătatea cardiovasculară ale participanților: accident vascular cerebral, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, stenoză aortică, fibrilație atrială și anevrism aortic abdominal. Aceștia au urmărit participanții până la diagnosticul de boală cardiovasculară, deces sau până la sfârșitul anului 2019.
În urma urmăririi, 25.739 de participanți au primit cel puțin un diagnostic de boală cardiovasculară. Cercetătorii au utilizat mai multe modele de analiză care au ajustat diverse variabile, precum vârsta, sexul, statutul fumatului, nivelul de exercițiu fizic și indicele de masă corporală.
Rezultatele cercetării
Cercetătorii au identificat că un consum crescut de zahăr adăugat a fost asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic și anevrism aortic abdominal. Totuși, pentru majoritatea bolilor cardiovasculare, riscul cel mai mic a fost asociat cu un consum scăzut până la moderat de zahăr adăugat, în timp ce grupul cu cel mai scăzut consum avea de fapt cel mai mare risc.
De exemplu, cercetătorii au descoperit că, comparativ cu grupul cu cel mai scăzut consum, grupul cu un aport de energie de peste 5-7,5% din zahăr adăugat a avut un risc mai mic de accident vascular cerebral ischemic, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, stenoză aortică și fibrilație atrială.
Efectele diferitelor tipuri de zaharuri
În ceea ce privește tipurile diferite de zaharuri adăugate, băuturile îndulcite au fost asociate cu cel mai mare risc pentru participanți. S-a constatat că un consum crescut de băuturi îndulcite era asociat cu un risc crescut de accident vascular cerebral ischemic, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și anevrism aortic abdominal.
Analizele de sensibilitate au arătat că băuturile îndulcite artificial aveau o asociere cu un risc crescut pentru accident vascular cerebral ischemic și insuficiență cardiacă, în timp ce băuturile îndulcite cu zahăr nu aveau o asociere identificabilă cu bolile cardiovasculare.
De remarcat, consumul crescut de dulciuri a scăzut riscul bolilor cardiovasculare. Participanții care consumau cel mai mic nivel de dulciuri pe săptămână aveau de fapt cel mai mare risc. Rezultatele pentru condimente au variat.
Grupurile care nu făceau parte din grupul cu cel mai scăzut consum au avut un risc mai scăzut de insuficiență cardiacă și stenoză aortică. Cu toate acestea, pentru anevrismul aortic abdominal, a existat o asociere pozitivă lineară. Comparativ cu grupul cu cel mai scăzut consum, grupul cu cel mai mare consum de condimente avea un risc crescut cu 34% pentru anevrism aortic abdominal.
Limitările studiului
Studiul are câteva limitări care necesită cercetări suplimentare. Datele au fost colectate doar de la participanți din Suedia, ceea ce limitează generalizarea rezultatelor.
De asemenea, participanții au raportat singuri datele dietetice, iar acestea pot să nu fie exacte. Studiul a fost observațional și nu poate stabili cauzalitate. Metodele de colectare a datelor ar putea însemna că unele informații au fost pierdute. De asemenea, cercetătorii au operat pe anumite presupuneri, cum ar fi că participanții cu date lipsă despre anumite alimente nu le-au consumat.
Cercetătorii subliniază că ar fi util să se examineze datele din alte grupe de vârstă în viitor. În plus, studiul a fost finanțat de mai multe surse, inclusiv Consiliul Suedez pentru Cercetare și Fundația pentru Inimă și Plămâni.
În general, datele sugerează că un consum mai mare de băuturi îndulcite poate fi dăunător, dar consumul de zahăr este mai complex decât pare. Este necesară o cercetare suplimentară pentru a confirma aceste rezultate și a înțelege mai bine semnificația lor.
CITEȘTE ȘI – Studiu. Restricționarea zahărului copiilor ajută la prevenirea diabetului mai târziu în viață