Paștele este una dintre cele mai importante sărbători din an, iar masa de Paște nu este completă fără o selecție bogată de prăjituri tradiționale și moderne. De la cozonaci pufoși și pască cu brânză dulce până la prăjituri de casă elegante sau reinterpretări moderne cu ciocolată, iată cele mai iubite și gustoase deserturi pe care le poți prepara pentru Paștele 2025.
Cozonacul tradițional, regele meselor de sărbătoare
Ingrediente pentru 2 cozonaci mari:
- 1 kg făină
- 50 g drojdie proaspătă
- 400 ml lapte
- 200 g zahăr
- 5 ouă
- 200 g unt topit
- 1 linguriță sare
- Coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
- 2 plicuri zahăr vanilat
Pentru umplutură:
- 300 g nucă măcinată
- 100 g zahăr
- 2 linguri cacao
- 2 albușuri bătute spumă
- Rahat (opțional)
Mod de preparare:
- Se cerne făina într-un vas mare. Drojdia se dizolvă în puțin lapte călduț cu o lingură de zahăr și se lasă la dospit.
- Se încălzește restul laptelui cu zahărul, zahărul vanilat și coaja rasă.
- Se adaugă ouăle bătute, drojdia crescută și se frământă cu laptele călduț.
- Se adaugă treptat untul topit și se frământă bine până aluatul devine elastic.
- Se lasă la dospit o oră și jumătate, apoi se împarte în două.
- Se întinde fiecare parte, se umple cu amestecul de nucă și cacao, se rulează și se pune în forme.
- Se mai lasă la dospit 30 de minute, se ung cu ou bătut și se coc 45–50 de minute la 180°C.
Truc pentru extra-pufosenie: Adaugă o lingură de ulei spre finalul frământării pentru un aluat mai moale.
Pasca cu brânză dulce și stafide, gustul copilăriei
Ingrediente:
- 500 g brânză dulce de vaci
- 200 g smântână
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 100 g stafide înmuiate în rom
- 2 linguri griș
- Coajă rasă de lămâie
- Esență de vanilie
Pentru aluat:
- Jumătate din aluatul de cozonac de mai sus
- Mod de preparare:
- Se tapetează o formă rotundă cu aluatul de cozonac.
- Se amestecă ingredientele umpluturii și se toarnă în formă.
- Se ornează cu fâșii din aluat și se coace 40–45 de minute la 180°C.
Variante moderne: Poți adăuga merișoare uscate, ciocolată albă sau portocală confiată pentru un plus de savoare.
Prăjitura Albă ca Zăpada, desertul cu foi fragede și cremă de lămâie
Ingrediente foi:
- 10 linguri lapte
- 10 linguri zahăr
- 10 linguri ulei
- 1 ou
- 1 linguriță amoniac stins
- Făină cât cuprinde (circa 500 g)
Ingrediente cremă:
- 1 l lapte
- 6 linguri făină
- 250 g zahăr
- 250 g unt
- Coajă și zeamă de la 1 lămâie
Preparare:
- Se frământă un aluat fraged și se coc 3-4 foi.
- Se fierbe crema, se lasă la răcit, apoi se mixează cu untul.
- Se montează prăjitura și se lasă 24 de ore la rece înainte de servire.
Prăjitura cu ciocolată și mascarpone, varianta modernă de Paște
Ingrediente:
- 200 g ciocolată neagră
- 200 g unt
- 150 g zahăr
- 4 ouă
- 100 g făină
- 250 g mascarpone
- 1 lingură cacao
- Vanilie
Preparare:
- Se topește ciocolata cu untul și se lasă la răcit.
- Se adaugă zahărul, ouăle, făina și mascarponele.
- Se toarnă în tavă și se coace 25–30 de minute.
- Se decorează cu glazură de ciocolată sau fulgi de migdale.
Prăjitura cu foi de miere, gust dulce și aromat
Ingrediente pentru foi:
- 150 g zahăr
- 150 g unt
- 2 linguri miere
- 2 ouă
- 1 linguriță bicarbonat
- 400–450 g făină
Ingrediente cremă:
- 800 ml lapte
- 5 linguri griș
- 250 g unt
- 150 g zahăr
- Vanilie
Preparare:
- Se prepară foile la baie de aburi, apoi se coc 3–4 foi.
- Se fierbe crema de griș, se răcește și se amestecă cu untul.
- Se montează și se lasă la rece până se înmoaie.
Prăjituri de Paște cu nucă și gem, ușor de făcut, greu de uitat
Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 g unt
- 150 g zahăr
- 2 ouă
- 1 praf de copt
- Gem de caise
- Nuci măcinate
Mod de preparare:
- Se face un aluat fraged care se întinde în tavă.
- Se întinde un strat de gem și unul de nucă.
- Se decorează cu fâșii de aluat și se coace 35 de minute.
Cornulețe fragede cu rahat sau gem, gust autentic de sărbătoare
Ingrediente:
- 500 g făină
- 250 g untură sau unt
- 1 ou
- 1 lingură smântână
- 100 ml lapte
- Drojdie
- Rahat, gem, nuci
- Zahăr pudră pentru decor
Mod de preparare:
- Se frământă un aluat fraged, se lasă la rece.
- Se întinde, se taie în triunghiuri și se umplu.
- Se coc la 180°C și se pudrează cu zahăr.
Prăjitura Tosca, elegantă și festivă
Ingrediente blat:
- 6 albușuri
- 150 g zahăr
- 100 g nucă măcinată
- 1 lingură făină
- 1 praf de copt
Cremă:
- 6 gălbenușuri
- 5 linguri zahăr
- 500 ml lapte
- 3 linguri amidon
- 200 g unt
Glazură:
- 150 g ciocolată
- 50 g unt
Montare: Se pune blatul, crema, un strat de biscuiți însiropați și glazura de ciocolată.
Pască fără aluat, rapidă și delicioasă
Ingrediente:
- 500 g brânză dulce
- 100 g smântână
- 4 ouă
- 150 g zahăr
- 3 linguri griș
- 100 g stafide
- Coajă rasă de citrice
Preparare:
- Se amestecă toate ingredientele și se toarnă în formă tapetată.
- Se coace 45 de minute la 180°C.
Alte idei moderne și rapide de prajituri la masa de Paște
- Mini-tarte cu cremă de lămâie și bezea
- Brownie cu ciocolată și zmeură
- Tiramisu cu ouă de ciocolată
- Brioșe cu mascarpone și vișine
- Cheesecake cu blat de biscuiți și fructe de pădure
Sfaturi utile de reușită pentru prăjiturile de Paște
- Folosește ingrediente de calitate: ouă de țară, unt gras, făină proaspătă.
- Respectă timpii de coacere și dospire: graba strică gustul.
- Nu deschide cuptorul în primele 20 de minute: prăjiturile se pot lăsa.
- Lasă prăjiturile să se „așeze” peste noapte: gustul devine mai intens.