Un nou val de praf saharian peste România, până joi. Meteorologii au prezentat și hărțile cu evoluția masei de aer cu particule de praf.
Praf saharian peste România
O masă de aer încărcată cu particule de praf saharian va fi transportată, în următoarele zile, dinspre nordul Africii către sud-estul Europei şi deasupra României, conform datelor furnizate de sistemul european de monitorizare Copernicus.
În perioada 23 – 27 martie, circulația predominant sud-vestică a aerului va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană către sud-estul Europei și deasupra sudului României. Depunerile de praf vor putea fi observate în intervalele în care va ploua, a anunțat ANM.
România a mai fost afectată de acest fenomen și în perioada 11 – 14 martie.
Praful saharian ajunge în România într-un fenomen natural spectaculos, care are loc periodic, în special primăvara și vara. Acesta se formează în zonele aride din Sahara, atunci când vânturile puternice ridică particulele de nisip și praf în atmosferă. Aceste particule pot parcurge mii de kilometri, ajungând prin intermediul curenților de aer, până în Europa, inclusiv în România.

Cum ne poate afecta acest praf saharian
Persoanele care suferă de anumite afecțiuni respiratorii cronice sau alergii sunt expuse unui anumit risc.
„Praful saharian modifică într-o oarecare măsură calitatea aerului și induce la nivelul căilor respiratorii o iritație locală. Acest efect este resimțit mai ales de persoanele care sunt afectate de boli cronice respiratorii sau alergii. Consecința? Acești pacienți pot prezenta manifestări ale bolilor de bază. Adică să strănute, să tușească, să necesite o doză suplimentară de medicație din cea pe care de regulă o folosesc”, explica, în urmă cu câteva zile, pentru Adevărul, Dr. Beatrice Mahler, medic pneumolog în cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală.
„Atâta timp cât mișcarea vântului este prezentă, efectul asupra căilor respiratorii este oarecum diminuat. Acesta depinde foarte mult de condițiile atmosferice care vor fi prezente în următoarele zile, de plafonul de nori care reduce mișcarea aerului, de ploaia care face ca praful saharian din atmosferă să ajungă pe sol și alte suprafețe”, a precizat medicul.
Praful saharian influențează microclimatul local prin reducerea temporară a luminozității și a transparenței atmosferice, determinând scăderea ușoară a temperaturilor maxime în timpul zilei.
Acesta mai poate contribui și la formarea ploilor „murdare”, atunci când particulele de praf sunt „spălate” de ploi și ajung la sol sub formă de pete maronii pe vehicule, ferestre sau alte suprafețe.
Pentru a minimiza impactul asupra sănătății, se recomandă:
- Evitarea activităților în aer liber în perioadele cu concentrații mari de praf
- Utilizarea măștilor de protecție pentru a reduce inhalarea particulelor fine
- Menținerea ferestrelor închise pentru a împiedica pătrunderea prafului în interiorul locuințelor
COD GALBEN de vânt duminică
Mai multe regiuni se vor afla duminică sub atenţionare cod galben de vânt, conform meteorologilor. Atenţionarea cod galben este valabilă în intervalul 23 martie, ora 9 – 23 martie, ora 23.
”În Moldova, Dobrogea, estul Munteniei, Banat şi în Carpaţii Meridionali, Carpaţii de Curbură şi Munţii Banatului vântul va avea intensificări cu viteze de 50…60 km/h şi izolat de 70 km/h. La altitudini mari, în general de peste 1700 m, rafalele vor fi de 80…110 km/h”, precizează ANM.
Sâmbătă, intensificări ale vântului cu viteze în general de 40…50 km/h vor fi în Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, sudul Banatului şi al Transilvaniei, precum şi la munte.