Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Font ResizerAa
  • HOME
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Pamfletul zilei
  • SPECIAL
    • Analiză
    • Interviuri
    • Anchete
    • Reportaje
  • POLITICA
  • BUSINESS
  • LIFE
    • Horoscop
    • Entertainment & Showbiz
    • Cultură
    • Style
    • Health & Fitness
    • De gustibus
    • Casa și grădina
  • SPORT
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Alegeri 2025
    • Stiri despre Nicusor Dan
    • Stiri despre George Simion
Font ResizerAa
Oficiul de ȘtiriOficiul de Știri
Search
  • Breaking News
  • Pamfletul zilei
  • ACTUALITATE
    • Extern
    • Lumea de lângă noi
  • Special
    • Anchete
    • Reportaje
  • Alegeri 2025
  • Politică
  • Business
  • Life
  • Sport
  • OPINII
  • Gica Contra
  • Echipa
  • Telefon: 0799007711
  • Email: office@oficiuldestiri.ro
Follow US
Oficiul de Știri > Gica Contra > Prăbușirea afacerilor cu carnea de miel (pretext editorial)
Prăbușirea afacerilor cu carnea de miel (pretext editorial)

Prăbușirea afacerilor cu carnea de miel (pretext editorial)

De Mircea N Stoian Publicat 2025-04-21
Distribuie

Odată cu intrarea în penumbră a sărbătorilor pascale, prețul cărnii de miel a scăzut precum pârâul Bizdidel la Pucioasa, de la 45 ron kilogramul. Scheletul cu un pic de cărniță, (pe ici pe colo) al fiului oii și se vinde acum și cu 30 și chiar 25 de lei kilogramul. Asta înseamnă de fapt prăbușirea afacerilor cu carnea de miel, înfloritare cu câteva zile în urmă, când toată lumea se repezea să pună de-o friptură la tavă, așa de gust, că dacă nu te cheamă Gigi Becali, să ai turmă în curte și propriul tău abator lângă garajul care adăpostește Rolls-ul, nu te poți bucura de grăsuța carne de miel, sau oaie.

Sincer să fiu, n-am mai mâncat carne de miel de foarte multă vreme, până ieri când am fost împreună cu copiii și cuscrii să petrecem Paștele în familie, așa cum e firesc și normal. Nu sunt un fan al cărnii de behăitor și cred că isteria asta de dinainte de sfintele Paști, când toată lumea se calcă pe picioare pentru a prinde un loc în față la coada pentru miel, mi-se pare ridicolă. Povestea cu “așa cere tradiția” s-a transformat într-un fel de RCA obligatoriu al sărbătorilor pascale, când toată lumea se înghesuie să facă și o ciorbiță de miel și fripturică la tavă și dacă se poate și compot de miel, ca să nu mai zic de cozonacul cu carne de miel, de care n-a auzit nimeni și presupun că nici n-a gustat nimeni. (Mi se pare de bun simț să faci diferența între cozonacul cu carne de miel pe care poți să-l mănânci de Paște și cozonacul cu carne de porc pe care poți să-l mănânci de Crăciun).

Deturnarea sărbătorilor adevărate ce-l au în centru pe Iisus Hristos, care renaște ciclic în fiecare an e evidentă. Ea fost înlocuită cu o alergătură turbată după mâncare. Cu frigiderele și congelatoarele ticsite, românii cumpără mâncare cu cărucioarele pline până la refuz cu orice, numai să intre pe sub mustață. Kile de brânză, zeci de kile de carne, cartoane cu ouă, lăzi de vin, specialități și așa mai departe se adună toate ca membrii de partid la ședințele PSD în încăpătoarele cărucioare de supermarket.

Carnea de miel
Carnea de miel

Românul e dispus să-și roadă de sub unghii un an întreg, sau mă rog, câteva luni, pentru a participa la festivalul Colebil de după masa pascală. Ca de obicei, urgențele spitalelor sunt pline ochi de cei cu probleme digestive, sau ajunși în comă alcoolică, pentru că, vezi tu, învierea lui Iisus nu poate fi percepută plenar și subtil, decât dacă bagi în tine alcool până ți se face ficatul cât Ateneul român. Aici nu mai vorbim de tradiție, ci de prostie, pentru că în momentul în care ești dator vândut algoritmului “mănâncă-vomită, mănâncă -vomită” așa, la paradeală, doar ca să-ți faci pagubă, nu te poți aștepta la nimic bun în viața de dinaintea Vieții de Apoi, proslăvită de Hristos. În cel mai bun caz dai într-o veselă ciroză, sau o pui de un micuț diabet, pentru că are și ficatul ăsta nervii lui, pe care dacă i-ai întins la maxim, s-ar putea să te trimită la origini și să-ți arate că el e șeful corpului tău, nu tu. Melancolia postcoitum a afacerilor cu carne de miel arată încă o dată că românul mai degrabă crede în stufat decât în cele sfinte și că pentru el Paștele nu e un prilej de smerenie, înălțare sufletească și fascinată contemplație a Învierii ca simbol al creației divine. De multe ori se uită de Cel Răstignit și se dorește doar un mai facil acces la marea crăpelniță sărbătorească.

De foarte multă vreme Paștele a încetat să mai fie o sărbătoare creștinească, devenind un fel de spectacol de fițe, cu iepurași ireali, penibili îngerași, ouă de bâlci cu sclipici, cozonaci Panettone și de ce nu, drob de pui, sau de struț (mare fitză), că e mai ușor de făcut decât cel tradițional, deși tradiția spune clar ca pe masa pascală să nu-și aibă locul produsele de zburătoare și scormonitoare cu cioc. Cu toate astea, în fiecare an românii bagă la ghiozdan cu mare veselie tot ce le cade sub mână, pentru că Paștele fără Colebil e ca nunta fără mireasă. Hristos a Înviat!

Similare

author avatar
Mircea N Stoian
See Full Bio
Politica Opinii Actualitate

Loading RSS Feed

Puterea

Urmărește
Oficiul de Stiri

si pe Google News

ULTIMA ORA
Ce flori să alegi pentru fiecare ocazie: sfaturi pentru cadouri florale perfecte
Ce flori să alegi pentru fiecare ocazie: sfaturi pentru cadouri florale perfecte
Secretele organizării: sfaturi utile pentru gestionarea sarcinilor
Cele mai bune sfaturi de grădinărit pentru sezonul primăvară-vară
Alimente sănătoase care îți fac mai mult rău decât bine
Sindromul impostorului: cum îți sabotezi singur viața
Taguri:afacerecarnea de mielPaște
Distribuie acest articol
Facebook Email Print
Lasa un comentariu

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Pamfletul zilei

Cum a câștigat Nicușor Dan alegerile prezidențiale: George Simion a fost de fapt Gabriela Firea deghizată

Cum a câștigat Nicușor Dan alegerile prezidențiale: George Simion a fost de fapt Gabriela Firea deghizată

Primarul general al Capitalei, președintele ales Nicușor Dan, ne-a obișnuit să câștige bătălii politice doar atunci când o are ca adversar pe…

Citeste mai mult
- Advertisement -
Ne gasesti si pe
Social Media
FacebookLike
YoutubeSubscribe
Citeste si:
Biroul tău spune totul despre modul în care face bani și cum te descurci în afaceri
Biroul tău spune totul despre modul în care face bani și cum te descurci în afaceri
Răsfățul redefinit. Cinci sanctuare spa care transcend obișnuitul
Finala Te cunosc de undeva 2025. “Publicul poate răsturna clasamentul final prin votul său”
Dieta cu care Aurelian Temișan a slăbit 17 kg în două luni: “Niciun gram de masă musculară”
Politica pe stil nou: un aproape-președinte care face live-uri pe Tiktok ca influencerii. Revoluție sau populism digital?
Horoscop zilnic, 24 mai 2025: Gemeni, ieși din rutină
Cine este SPP-istul viral din spatele lui Nicușor Dan care a cucerit internetul
Anamaria Gavrilă (POT) cere alegeri anticipate, dar blochează comentariile pe Facebook: „Aveți curaj sau vă sperie democrația?”
Rusia și Ucraina eliberează fiecare primii 390 de prizonieri după negocierile din Turcia / FOTO VIDEO
Franța neagă că ar fi intervenit în alegerile prezidențiale din România: „Acuzațiile sunt complet nefondate și inacceptabile”
Ad imageAd image
  • Termeni si conditii
  • Redactia
  • Despre
  • Cookies
  • Contact
© oficiuldestiri.ro