Povești în aur și culori vă așteaptă la Sala de Sticlă de la Muzeul Satului din București, într-o călătorie vizuală și spirituală care promite să fie de neuitat. Trebuie să aveți însă puțină răbdare…
Abia pe 30 octombrie o să puteți pătrunde în universul expoziției de pictură „Povești de aur și culori”, semnată de artista și restauratoarea Ioana Belțic Piassoni, la Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti. Ea aduce împreună lucrări de pictură pe sticlă și acuarelă, oferind o viziune inedită asupra îmbinării între tehnicile tradiționale și sensibilitatea artistică contemporană.
Artista a dovedit astfel că se poate oferi o nouă viață tehnicilor tradiționale, într-un cadru autentic și inspirațional, oricât de prețios ar suna modul în care au prezentat organizatorii evenimentul.
Astfel, mai aflăm că, în calitatea sa de restauratoare, Ioana Belțic Piassoni are o înțelegere profundă a materialelor și tehnicilor vechi, ceea ce îi permite să abordeze creația artistică cu un respect aparte pentru tradiție. Dar și cu o libertate creativă ce transpare în fiecare lucrare. „Pictura pe sticlă, redată intr-o manieră contemporană, devine la Piassoni un mediu prin care tradițiile sunt reînviate, iar acuarela este un spațiu al meditației și expresiei intime, echilibrând fragilitatea materialului cu forța tematicii abordate”.

Îngeri, ca protagoniști
„În interpretarea mea, iconografia tradițională se împletește cu viziunea personală. Se creează un pod între sacrul ancestral și viața cotidiană, transpunând momente zilnice în scenarii în care îngerii sunt protagoniști”, spune artista. „Această legătură cu îngerii mă definește ca artist. Fiecare culoare și trăsătură adaugă profunzime, oferind inspirație. Această artă nu doar celebrează, ci și explorează identitatea și forțele care mă ghidează. Îngerașii sunt extensii ale viziunii mele”.
Ioana Belțc Piassoni mai spune că, „pictând îngerași, mă regăsesc în amintirile copilăriei și în legătura mea cu divinul. Fiecare pensulă care atinge pânza reînvie sentimentele copilăriei, încărcate cu puritate, iubire și fascinația pentru aceste ființe divine. În ele văd nu doar simboluri ale sfințeniei, ci reflecții ale propriului suflet și aspirațiilor mele”.
Întâlnirea cu o expoziție de pictură pe sticlă este, întotdeauna, un motiv de interes pentru admiratorii acestui gen artistic. „Așteptările privitorului vizează, așa cum este consacrată prin tradiție, icoana din Transilvania – spațiul istoric și cultural, în care s-a dezvoltat acest meșteșug în Romania, încă din secolele XVII-XVIII. Spre deosebire de icoana bizantina pe lemn (la care canoanele de reprezentare imagistica nu permit nuanțe), icoana pe sticla, neîngrădită de erminii imperative, adaugă, adesea, temei religioase, particularități laice, inspirate din viața cotidiană sau din obiceiurile țărănești locale. Mai mult chiar, elementele de decor și cromatică armonizează rădăcini occidentale și orientale, într-o compoziție originală, cu impact vizual puternic”, evidențiază Dr. Filofteia Pally, cercet. st., expert național în etnografie românească, Vicepreședinte al Asociației Muzeelor în Aer Liber din România – AMALR.
Potrivit aceleiași surse, Ioana Piassoni a valorizat eliberarea de canoane și a deschis culoar către un nou gen de pictură pe sticlă – icoane cu îngeri diafani și reinventați – pentru categoria celor mai tineri iubitori de arăa: copiii. Istoria artei nu face referire la curente artistice sau pictori preocupați exclusiv de o tematica destinata vârstei infantile.
„Ioana Belțic, ea însăși mamă, a perceput intuitiv nișa de consacrare și a inițiat-o, cu emoția firească a sensibilității materne, dedicate cultivării spirituale a copiilor, în universul sacru al unei lumi imaculate. Și pictează îngeri inspirați din tărâmuri diverse: iconografie religioasă, basme și povești, mitologie, cărora le dă viață în imagini expresive, individuale sau în succesiunea narațiunii, impresionante prin expresivitate fizionomică, luminozitate și cromatică intensă”.
Povești cu „Inimă de România”
În această vară, Ioana Piassoni a participat la vernisajul expoziției „Inimă de România”, care a găzduit lucrările părintelui iconar Cristian Dragomirescu, la Londra, eveniment despre care ați citit pe oficiuldestiri.ro.
„Londra a fost martora unui eveniment de excepție în cadrul Shaw Theatre, Camden, unde preotul și artistul Cristian Dragomirescu a expus colecția sa impresionantă de peste 20 de icoane, realizate cu măiestrie în stilul bizantin. Această expoziție reprezintă o ocazie rară de a admira o serie de opere sacre, fiecare dintre ele purtând amprenta profundă a tradiției bizantine și a devoțiunii artistului. Vernisajul a fost un moment de reflecție și contemplare, oferind publicului șansa de a se conecta cu spiritualitatea și frumusețea artei sacre. Cei prezenți au fost întâmpinați cu emoție de catre preotul Cristian Dragomirescu, a cărui pasiune și dedicație pentru arta icoanelor sunt evidente în fiecare detaliu a acestor lucrări remarcabile.
Citiți și: Pâinea la Muzeul Satului: Cele mai surprinzătoare creații