Bulevardul Carol I, Bulevardul Corneliu Coposu, Bulevardul Regina Elisabeta, Strada Doamnei, Strada Gabroveni sunt doar câteva dintre numele de străzi care ne reamintesc de cei care au făcut istorie. Și au rămas în istorie. Redenumirea unui străzi – și nu orice stradă, ci paradoxal chiar cea de pe strada consulatului Rusiei – în Alexei Navalnîî, disidentul rus mort zilele trecute, a readus în discuție, povestea uneia dintre cele mai importante piețe din Capitală – piața Charles de Gaulle.
Piața Charles de Gaulle păstrează pavajul cu piatră cubică, specific perioadei interbelice
Piaţa Charles de Gaulle din sectorul 1 al Capitalei este situată la intersecţia dintre bulevardele Aviatorilor, Constantin Prezan, Primăverii şi Calea Dorobanţilor. Este una dintre puţinele zone importante din Bucureşti care păstrează pavajul cu piatră cubică, specific perioadei interbelice.
Reamintim că, pe parcursul a două decenii, Piața Charles de Gaulle și-a schimbat numele din Piața Jianu, în Piața Adolf Hitler, Piața Generalissim I. V. Stalin, Piața Aviatorilor.
Charles de Gaulle, una dintre cele mai importante piețe ale Capitalei, a avut un destin interesant, schimbându-și numele în mai multe rânduri, în funcție de interesele socio-economice ale vremurilor și de cei care erau la putere.
Destinul uneia dintre cele mai importante piețe ale Capitalei
Istoricul Lavinia Betea a povestit pentru „Adevărul‟ cum au influențat perioadele istorice din țara noastră celebra Piață Charles de Gaulle.
Primul său nume a fost Piața Jianu, după cum îl chema pe unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu în anul 1821. Antonescu a numit apoi piața după Hitler.
În 1940, vorbim despre perioada venirii la putere a Generalului Ion Antonescu, se schimbă și destinul amplasamentului din nordul Capitalei.
Dată fiind înțelegerea dintre Antonescu și legionari, Piața Jianu a primit numele liderului nazist Adolf Hitler. Denumirea avea însă să se schimbe, întrucât, după 23 august 1944, zona și-a primit înapoi titulatura de Piața Jianu.
Statuia lui Stalin a tronat la loc de cinste în Charles de Gaulle
Urmează încă o schimbare pentru piața Charles de Gaulle. După război, când URSS a devenit aliata României, Piața Jianu s-a transformat în Piața Generalissim I. V. Stalin.
Tot atunci,o statuie a conducătorului sovietic a tronat la intrarea în Parcul Herăstrău, unde în prezent se află monumentul lui Charles de Gaulle.
Charles de Gaulle, simbolul prieteniei româno-franceze
După căderea comunismului din 1989, pe fondul prieteniei româno-franceze, zona a primit numele lui Charles de Gaulle, după numele fostului președinte al Franței și o personalitate marcantă a Rezistenței Franceze din vremea ocupației naziste.
Denumiri care rămân pentru istorie:
- La început, acest loc se numea Piaţa Jianu, după numele unuia dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu din 1821.
- În intervalul 1940-1944, numele a devenit Piaţa Adolf Hitler, iar după 23 august 1944, piaţa a revenit la numele iniţial, conform site-ului https://www.scritub.com/.
- După 30 decembrie 1947, Piaţa Jianu a devenit Piaţa I. V. Stalin, iar la intrarea în Parcul Herăstrău a fost amplasată o statuie a acestuia.
- La începutul anilor ’60, Piaţa Stalin a devenit Piaţa Aviatorilor, numită astfel după Monumentul Eroilor Aerului (cunoscut şi sub denumirea Statuia Aviatorilor), aflat în apropiere, pe Bulevardul Aviatorilor, mai notează site-ul amintit.
Președintele Charles de Gaulle, vizită în România în 1968
Vizita oficialului francez în România, în perioada 14-18 mai 1968, a fost prima vizită a unui şef de stat francez în ţara noastră, potrivit volumului “Politica externă a României.”
Charles de Gaulle a fost reales la 21 decembrie 1965, pentru un nou mandat, deşi doar în urma unui al doilea tur de scrutin, după ce a avut de înfruntat opoziţia surprinzător de puternică a socialistului Francois Mitterrand.
În urma revoltelor studenţilor şi muncitorilor din mai 1968 şi a înfrângerii suferite în urma referendumului din 28 aprilie 1969, pe problema reorganizării regionale şi a reformei Senatului, de Gaulle a demisionat şi s-a reîntors la Colombey-les-deux-Eglises. A murit la 9 noiembrie 1970.
Strada „Alexei Navalnîi” la București. Petiție pentru cetățenii care sprijină acest proiect
USR Bucureşti va propune o hotărâre de Consiliu General prin care strada Tuberozelor din Sectorul 1, pe care se află secţia consulară a Ambasadei Rusiei, să fie redenumită Aleksei Navalnîi.
Potrivit USR Bucureşti, această iniţiativă reprezintă un pas important în sprijinul valorilor democratice şi al drepturilor omului, reafirmând legăturile de solidaritate cu cei care luptă pentru libertate şi justiţie în întreaga lume.
CITIȚI ȘI:
Strada „Alexei Navalnîi” la București. Petiție pentru cetățenii care sprijină acest proiect