În postul Paștelui, mulți români se gândesc să respecte rigorile religioase. Dar și mai mulți postesc din cu totul alte rațiuni. Un studiu ne arată din ce motive țin oamenii post și mai ales cum se poziționează tinerii referitor la excluderea alimentelor de origine animală pentru o perioadă de timp.
Și pentru că postul Paștelui este considerat a fi cel mai important, poate pentru că este cel mai lung, este interesant ce cred românii despre postit, dar și ce spun reprezentanții Bisericii Ortodoxe.
Postul la români. Câți sunt motivați de credința în Dumnezeu
Studiul realizat de Reveal Marketing Research aduce în atenție motivele din spatele deciziei românilor de a ține post în perioada Paștelui. Credinţa e pe locul trei în top, doar 39% sunt motivați de credința în Dumnezeu.
Motivele principale pentru care românii ţin post sunt legate de obişnuinţă şi de educaţia primită în familie, într-o proporție de 64%.
Dorința de a slăbi se dovedește a fi o motivație mai puternică pentru români decât credința în Dumnezeu în ceea ce privește ținerea postului de Paște. 42% dintre cei care au răspuns întrebărilor susțin că țin post din motive legate de sănătate şi dietă.
Câți români țin tot postul Paștelui
Doar 11% dintre respondenți declară că țin întregul post, majoritatea alegând să-l respecte doar în zilele de miercuri și vineri. În plus, 15% dintre aceștia îl țin doar în ultima săptămână.
Câți tineri țin post
Interesant este că motivele care stau la baza deciziei de a ține postul variază în funcție de vârstă. Dacă tinerii cu vârste între 25 și 34 de ani îl respectă în principal din motive de tradiție familială, persoanele cu vârsta peste 55 de ani sunt mai preocupate de sănătatea lor și de dorința de a slăbi.
Credința în Dumnezeu reprezintă principalul motiv de ținere a postului pentru cei din categoria de vârstă 45-55 de ani.
Ce mâncare preferă românii în post
În ceea ce privește alimentația în perioada postului, studiul arată că 77% dintre români preferă mâncarea gătită, în special cei cu vârsta peste 55 de ani. Urmează în preferințe salatele de crudități și fructele. De asemenea, se observă o creștere a interesului pentru migdale, fistic, nuci și alte produse oleaginoase, precum și pentru fructele uscate, cum ar fi goji, smochinele și prunele, față de anii precedenți.
Pe de altă parte, consumul de lapte vegetal în perioada postului este destul de redus, conform datelor studiului.
Preot: “Postul nu poate fi privit ca o dietă”
“Postul ne ajută să ne unim mai mult cu Dumnezeu schimbându-ne stilul de viaţă. În fapt, postul este un stil de viaţă. Cred că postul nu slăbeşte, postul întăreşte. Postul nu poate fi privit ca o dietă.”, explică preotul Claudiu Banu, pentru Observator.
Ce este postul religios
În tradiția ortodoxă, postul are ca scop curățarea sufletului de patimi, cu speranța unei mai mari apropiere de Dumnezeu și, cu încuviințarea duhovnicului, posibilitatea de a primi Sfânta Împărtășanie. Acesta implică abținerea de la vicii, pocăință pentru greșeli, intensificarea rugăciunii, reducerea vorbirii, fapte bune și participarea activă la slujbele religioase.
În calendarul ortodox, există patru perioade mai lungi de post: Postul Paștelui, Postul Crăciunului, Postul Adormirii Maicii Domnului și Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, fiecare cu datele de începere stabilite. Pe lângă acestea, postul se practică în mod regulat miercurea și vinerea, și uneori și lunea, conform diferitelor tradiții creștine. De asemenea, alte zile specifice din calendar sunt desemnate ca zile de post. În afara creștinismului ortodox, și alte religii precum budismul, hinduismul, islamul și iudaismul au propriile lor tradiții legate de post.
Versetele din Biblie referitoare la post
- Matei 6:16-18 “Când postiți, să nu vă luați o înfățișare posomorâtă, ca fățarnicii, care își sluțesc fețele, ca să se arate oamenilor că postesc. Adevărat vă spun, că și-au luat răsplata. Ci tu, când postești, unge-ți capul, și spală-ți fața, ca să te arăți că postești nu oamenilor, ci Tatălui tău, care este în ascuns; și Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.”
- Isaia 58:5 “Oare aceasta este postul plăcut Mie: să-și chinuiască omul sufletul o zi? Să-și plece capul ca un pipirig, și să se culce pe sac și cenușă? Acesta numești tu post și zi placută Domnului?”
Postul Paștelui ortodox a început pe 18 martie și se va termina pe 4 mai. Paștele pică în acest an pe 5 mai.