Anul acesta Postul Crăciunului ne costă mai mult: conform ultimelor date INS, legumele au o scumpire record față de 2023, media creșterilor de preț fiind de 14%. Acesta este primul mare post din anul bisericesc și începe în dimineața zilei de 15 noiembrie.
rețurile alimentelor sunt estimate să crească semnificativ în următoarea perioadă, cu o medie de 10% pentru fiecare produs, iar coșul alimentar de Crăciun ar putea deveni cu 15-20% mai costisitor, conform declarațiilor lui Dragoș Frumosu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta), citat de republikanews.ro.
De exemplu, kilogramul de castraveți ne costă aproximativ 10 lei, roșiile și gogonelele ne costă aproximativ 6 lei, iar prntru varză plătim între 3 și 6 lei.
Și fructule sunt mai scumpe, în medie cu 7%, conform biroului de statistică, menționat de antena3.ro. Inflația aduce noi cifre le raft. De exemplu, unul dintre cele mai căutate produse în perioada postului este fasolea. Acum pentru un kilogram oamenii scot din buzunar între 12 și 20 de lei, cu 40% mai mult decât anul trecut. Creșteri de preț s-au înregistrat și la verdețuri. Spanacul de exemplu se vinde cu 15 lei kilogramul pentru cel curățat gata.
Postul Crăciunului și inflația
Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului are loc pe 14 noiembrie. Postul Crăciunului, cunoscut și sub numele de postul Nașterii Domnului, este primul mare post din anul bisericesc (de la 1 septembrie) și începe în dimineața zilei de 15 noiembrie. Are o durată fixă, de 40 de zile, iar ultima zi de post va fi pe 24 decembrie 2024.
În Postul Crăciunului se obișnuiește ca toți credincioșii să postească de carne, lapte, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei și fără vin. Credincioșii care țin postul Crăciunului sunt sfătuiți să fie cumpătați din punct de vedere alimentar, să continue să consume alimente sănătoase, bogate în vitamine.
Pentru a șaptea lună la rând, România a avut unele dintre cele mai accelerate scumpiri la nivel european. În următoarea perioadă, prețurile vor continua să crească, spun analiștii.
Din păcate, la fel cum spune și Banca Națională, va veni un nou val de inflație generat de creștere de taxe. Vom avea, cu siguranță, cele mai scumpe sărbători de sfârșit de an din istoria recentă a României, potrivit analiștilor.
Citiți și: Postul Crăciunului – când începe și când se termină