Se poate spune că arta este viața ei. Orice s-ar întâmpla și prin orice vicisitudini ar trece omenirea, ea vede salvarea prin artă! De ce nu. O vizionară? Poate. Catinca Tăbăcaru respiră arta prin toți porii, stindardul ei fiind unul care poate sună, deocamdată, bizar pentru România: lupta pentru o piață de artă sănătoasă.
Catinca este co-director, împreună cu Daniela Palimariu, al RAD Art Fair. Este vorba despre un târg creat de galeriile de artă, pentru galerii, în cea mai mare inițiativă colaborativă de până acum din România. La prima sa ediție, desfășurată în mai a.c. într-un loc iconic – complexul hotelier Caro, din nordul Capitalei, RAD a evidențiat dorința de demontare a mitului clasei elitiste a vizitatorilor, precum și prețurile accesibile pentru noua generație de colecționari și promovarea tineretului artistic. Pe lângă galerii deja vechi și consacrate (Sandwich, Catinca Tăbăcaru, Galeria Posibilă, Plan B, Jecza, Suprainfinit, Sector 1), devenite poli ai interesului public local și internațional, și de ce nu, ai celui comercial, s-au alăturat în cadrul RAD și galerii tinere, cu potential. RAD va continua și în 2024, proiectele fiind dezvăluite pe parcurs. Desigur, conceptul nu se limitează la expoziții de artă, ci oferă numeroase programe interactive, cum ar fi dezbateri și programe educaționale susținute de profesioniști ai scenei de artă internaționale și colecționari.
„Acesta este un proiect în cadrul căruia, atunci când l-am început, ne-am lovit de foarte multe păreri contrare care ne spuneau ca nu există o piață locală destul de puternică și că investiția nu va fi una rentabilă. Experiența ne-a demonstrat altceva, iar realitatea ne-a arătat că piața este pregătită, evenimentul fiind un succes. Totuși este un proiect aflat la început, care are nevoie de susținere. Deci cel mai mare challenge în acest moment, pot spune că este găsirea unor parteneri potriviți, care sa fie deschiși să investească în această inițiativă gândită pe termen lung pentru consolidarea pieței de artă contemporană din România. Și creșterea acesteia atât la nivel local, dar și la nivel global”.
Roluri care îi hrănesc sufletul
Catinca Tăbăcaru a fondat galeria de artă cu același nume (Catinca Tabacaru Gallery) în anul 2014, la New York, iar trei ani mai târziu a deschis un al doilea punct în Harare, Zimbabwe. Ne mărturisește că odată cu deschiderea galeriei a găsit locul unde simțea că trebuie să fie, descriind-o ca „un mod de a trăi”. Astăzi, Catinca este galerist, creator cultural și co-fondator de târg, roluri care „îi hrănesc sufletul” – după cum spune și îi aduc împlinire, atât în viața profesională, cât și în cea personală.
Nu în ultimul rând, motivația reîntoarcerii ei în România este aceea de a contribui la progresul peisajului artistic contemporan. Remarcabil este faptul că, în plină pandemie, Catinca deschidea „Catinca Tabacaru Gallery” la București”!
Ne întoarcem la acronimul RAD (Radical Art Disruptive) și vrem să aflăm ce înseamnă „pe larg”. „ Artă Radicală, Disruptivă. Scopul inițiativei este consolidarea nucleului scenei artistice din România, oferind vizibilitate artiștilor, galeriilor și producătorilor săi culturali și construind o bază pentru creșterea unei piețe de artă sănătoasă la nivel național”, explică și evidenţiază Catinca.
Mai aflăm că „este foarte greu ca o persoană să se urce într-o mașină și să vadă toate galeriile din București. Este și mai greu să se urce în avioane ca să vadă toate galeriile din țară. Târgul nostru nu presupune doar că le aducem pe toate împreună, este și un filtru de calitate. Noi livrăm și un serviciu făcut publicului, pentru că vine să vadă ce e mai bun, dar este și un filtru pentru cei care vor să înțeleagă, dar încă nu știu, să învețe despre arta contemporană, dar încă nu au resursele”.
Ce este predatory behaviour
În industria internațională, se vorbește mult de predatory behavior – ceva despre care, sinceră să fiu, am aflat recent. Nu este prima oară când stau de vorbă cu Catinca și îmi povestește despre ce se mai întâmplă în lumea largă a artei. Tocmai de aceea consider că îmi poate explica cel mai bine, prin prisma RAD, care este impactul unui asemenea „fenomen”.
„În arta contemporană, o galerie puternică, cu notorietate, cu resurse și clienți, nu mai are timp să își caute artiști noi. Atunci fură de la o galerie tânără tot ce e mai bun. Cam așa se distrug galeriile tinere. Noi vrem să facem opusul, să le protejăm. În contrast cu obiceiurile internaționale, îi ajutăm să intre și ei cu expoziții, le dăm acces la resursele noastre de colecționari, de curatori, de profesioniști cu experiență în târguri. Le oferim un spațiu binemeritat”, punctează ea.
Să ajuți la crearea unei industrii
Despre Catinca se poate spune că se află în mijlocul unui angrenaj cultural: „Zilnic mă ocup de crearea unui ecosistem care are în centru arta și artiștii pe care îi reprezentăm. Această libertate vine și cu multă responsabilitate, dar și cu o lipsă constantă de timp. Galeria, târgul de arta, proiectul Doi Joi (un program colaborativ pentru consolidarea și dezvoltarea comunității artistice din București care are loc în a doua zi de joi a fiecărei luni când spațiile expoziționale oferă un program extins de vizionare, alături de evenimente speciale, vernisaje, performance-uri și discuții cu artiștii) înseamnă că programul meu este constant ocupat, iar timpul este o resursă atent manageriată pentru a putea fi cât mai productivă.
Catinca a venit cu o abordare nouă pe „scena artei” din București, datorată și formării sale profesionale, și odată stabilită aici a identificat foarte bine punctele forte: „Piața de artă din România este efervescentă și foarte exciting. Galeria Catinca Tăbăcaru a luat naștere și a funcționat o perioada foarte lungă de timp în New York, am lucrat pe foarte multe piețe de artă de la cea din NY, la Miami, Harare, la târgurile din Europa, mai nou la cele din Asia, dar nicăieri nu este la fel de fresh și plin de viață ca aici.
Motivul este punctul în care suntem, România este singulară în lume, este fix în momentul de început în care valul de abia a luat naștere și o ia în sus și o sa fie un val imens. Se simte din tot ce facem, să fii parte din faza asta ințială și nu doar să faci parte, ci să ajuți la crearea unei industrii, it’s the best!”.