back to top
spot_img

Portofelul digital, gratuit pentru toții românii care-l vor

Utilizatorii vor putea beneficia de semnături electronice pentru documente digitale și vor putea să-și dovedească identitatea în toată UE.

În viitorul apropiat, fiecare cetățean român ar putea avea acces la un portofel digital care să fie valabil în toată Uniunea Europeană. Aceasta e o modalitate simplă de a ne dovedi identitatea în timp ce folosim serviciile online ale statului.

3 aprilie 2024 Portofelul digital, gratuit pentru toții românii care-l vor - Foto: Pexels
Portofelul digital gratuit pentru toții românii care l vor Foto Pexels

Oficialii Consiliului European asigură că utilizarea acestui serviciu de portofel digital este complet opțională și gratuită pentru cetățeni.

Portofelul digital, gratuit pentru toții românii care-l vor

România se pregătește să adopte portofelul digital, alăturându-se astfel inițiativei europene. În prezent, în țara noastră există deja două tipuri de cărți de identitate, dintre care una electronică, care a deschis calea pentru această inovație.

Cartea de identitate electronică a introdus deja unele facilități, precum semnătura electronică și accesul la o aplicație numită ROeID, care facilitează interacțiunea cu instituțiile statului.

Avantajele portofelului digital

Noul portofel digital, prevăzut să fie implementat până în 2026, aduce îmbunătățiri semnificative. Utilizatorii vor putea beneficia de semnături electronice pentru documente digitale și vor putea să-și dovedească identitatea în întreaga Uniune Europeană.

Acest portofel electronic va include, de asemenea, alte documente relevante, cum ar fi dovada dreptului de a conduce sau deținerea unei asigurări de sănătate.

Portofelul digital a fost votat

Proiectul privind portofelul digital a fost deja votat în Parlamentul României în decembrie 2023 și urmează să fie implementat. Oficialii europeni asigură că datele personale vor fi protejate la cel mai înalt nivel și subliniază că utilizarea acestui portofel digital va fi la discreția fiecărui cetățean, nefiind obligatorie, notează Euronews.

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...