Descoperire cutremurătoare în zona Nădlac. Cadavrele mai multor porci uciși de pesta porcină africană au fost găsite îngropate la marginea drumului.
Garda de Mediu a făcut verificări în urma sesizărilor venite de la localnici.
Au fost găsite în total 12 cadavre, îngropate în trei locuri, în şanţul de colectare a apei pluviale.
Reprezentanții Gărzii de Mediu din Arad au depus plângere penală, suspectând că proprietarul unei ferme unde s-a confirmat pesta ar fi vrut să ascundă apariţia bolii. Două focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în oraşul Nădlac, 340 de animale fiind ucise. Primul focar descoperit a avut şapte animale, iar al doilea, 333.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus încă din luna februarie delimitarea unei zone de protecţie în Nădlac şi a unei zone de supraveghere ce cuprinde localităţile Şeitin (Arad), Igriş şi Saravale (Timiş) şi localităţile Bokeny şi Csanadpalota (Ungaria). În zona de supraveghere există ferme comerciale, unde au fost luate unele măsuri suplimentare.
La solicitarea comisarilor de mediu, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a prelevat probe de la porci
„în vederea analizării acestora sub suspiciunea că animalele din specia porcine au decedat din cauza infecţiei cu pesta porcină africană (PPA), boală de carantină”. Directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu, a declarat că a fost confirmată prezenţa virusului la cadavre, găsite la limita teritorială dintre Nădlac şi Şeitin. Ele au fost dezgropate cu ajutorul Primăriei Nădlac. Marcel Roşu a precizat că la o distanţă de aproximativ 500 de metri de cadavrele îngropate a fost confirmat recent un focar de pestă africană la o fermă. Dacă ancheta va face legătura cu proprietarul fermei, care ar fi vrut să ascundă apariţia bolii după ce i-au murit primii porci, acesta ar putea fi cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pesta porcină clasică (PPC), numită și holera porcului, este o boală infecțioasă a porcinelor foarte contagioasă, produsă de un Pestivirus din familia Flaviviridae.
Tulpinile foarte virulente a acestui virus produc o afecțiune cu mortalitate foarte ridicate, în timp ce infecțiile produse de tulpini slab virulente pot determina numai afecțiuni congenitale sau pot să treacă chiar neobservate. Pesta porcină clasică poate evolua acut, subacut, cronic sau inaparent. Gravitatea bolii este influențată și de vârsta animalelor sau de momentul infecției, care poate fi prenatal sau postnatal. Boala se manifestă în formele cu evoluție scurtă prin septicemie hemoragică, hipertermie, hemoragii cutanate, conjunctivită, anorexie, constipație, diaree, convulsii, incoordonare în mers.
Citiți și
Registrul Naţional de Cancer va deveni operaţional. Ce zice Rafila