Statul vrea să acorde un ajutor financiar majorat fermierilor care cresc porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa.
Pentru fiecare animal, crescătorii vor primi anual 2.000 de lei. Valoarea sprijinului financiar a crescut faţă de anii trecuţi, de la 1200 de lei la 2000 de lei de scroafă pe an. Ministerul Agriculturii a lansat în consultare publică proiectul, care urmează să fie publicat în Monitorul Oficial. Odată cu intrarea sa în vigoare, cei interesaţi pot depune cererile de înscriere. Termenul cel mai probabil de publicare este sfârşitul lunii martie. Până pe 30 iunie, cererile de înscriere pot fi depuse la sediile direcţiilor pentru agricultură judeţene. Urmează apoi etapa de depunere a cererilor de plată şi documentele justificative.
Acestea pot fi depuse tot la sediile direcţiilor pentru agricultură judeţene, până la data de cel târziu 29 noiembrie inclusiv.
Pentru a fi eligibili pentru a primi ajutor, crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Astfel trebuie să aibă exploataţiile înregistrate sanitar-veterinar, să facă dovada livrării spre comercializare a minim patru purcei de la fiecare scroafă pe an şi să păstreze efectivul înscris în program până la sfârşitul lunii noiembrie.

Mangalița este o rasă de porci domestici originară din Ungaria, rezistentă la boli, nepretențioasă la mâncare, se maturizează repede.
Carnea este mai scumpă și mai sănătoasă din care se spune că se fac cei mai gustoși cârnați. Greutatea porcului Mangalița la vârsta de un an este de 70-80 de kilograme, la vârsta de 2 ani, este 80-100 de kg. Când depășește această vârstă, poate ajunge și la 200-300 de kilograme. Greutatea corporală medie a vierilor maturi variază de la 68 la 77 de kilograme, iar greutatea corporală medie a scroafelor mature este cuprinsă între 64 și 73 kilograme. Înălțimea este medie iar scheletul este foarte puternic. Lungimea măsurată de la bot până la coadă variază de la 120 centimetri la 140 centimetri. Scroafa fată între 5-6 purcei o dată, iar pe lângă capacitatea mică de alăptare, prezintă un instinct matern slab.

Porcul Bazna este o rasă Românească, creată la sfârșitul secolului XIX în localitatea cu același nume.
Rasa este foarte valoroasă datorită adaptabilității înalte la factorii climaterici. Carnea de Bazna are calități similare cu cea de Mangaliță, fiind prețuită de consumatori pentru gustul excepțional și pentru că este foarte sănătoasă, lipsită de toxine și cu puțin colesterol. Crescătorii apreciază rasa pentru prețul practic dublu, la care poate fi vândută producția, comparativ cu alte rase de carne.
Citiți și:
Care este alimentul cel mai periculos pentru sănătatea organismului!