back to top
spot_img

Poprirea pe salariu: când se aplică și ce sumă poate fi retrasă

Poprirea pe salariu poate fi evitată. Situațiile de popriri simultane

Reglementată de atât de Codul Muncii, cât și de Codul de Procedură Civilă, poprirea pe salariu reprezintă o chestiune foarte sensibilă, fără a ține cont de circumstanțe.

3 aprilie 2024 Poprirea pe salariu: când se aplică și ce sumă poate fi retrasă
Poprirea pe salariu când se aplică și ce sumă poate fi retrasă

Ce înseamnă poprirea pe salariu

Poprirea pe salariu este o formă de executare silită în care banca acționează ca intermediar atunci când o persoană nu își achită datoriile. Această procedură este instituită de obicei în cazul persoanelor care întârzie cu plata către stat sau către instituții creditoare.

Când se pune poprirea pe salariu

Poprirea pe salariu este de obicei instituită atunci când o persoană nu-și achită datoriile către stat sau către un creditor privat. Executorul judecătoresc este cel care dispune această măsură, în general. În cazul executării silite din partea statului, poprirea poate fi făcută de un executor fiscal. ANAF-ul poate, de asemenea, să dispună o poprire, iar acest proces poate fi făcut electronic. Poprirea pe salariul comercial este de competența unui executor judecătoresc.

Ce sumă maximă poate fi reținută

Legislația prevede că o poprire pe salariu poate atinge până la jumătate din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de întreținere sau alocație pentru copii, sau până la o treime din venitul lunar net pentru alte datorii. Chiar dacă pot exista mai multe popriri asupra aceluiași venit, totalul reținerilor nu poate depăși jumătate din venitul lunar net al debitorului, cu excepția cazurilor în care legea dispune altfel.

3 aprilie 2024 Poprirea pe salariu: când se aplică și ce sumă poate fi retrasă
Poprirea pe salariu când se aplică și ce sumă poate fi retrasă

Cum poți evita o poprire pe salariu

Prima și cea mai la îndemână modalitate de a evita o poprire pe salariu este să plătești sumele datorate. Dacă însă se întâmplă să și se pună poprire, iar tu o consideri nejustificată, poți contesta executarea sau poți depune o cerere de chemare în judecată. Este important să faci acest lucru în termen de maxim 15 zile de la comunicarea sau notificarea instituirii popririi, menționează Mediaflux.

3 aprilie 2024 Poprirea pe salariu: când se aplică și ce sumă poate fi retrasă
Poprirea pe salariu când se aplică și ce sumă poate fi retrasă

Mai multe popriri simultan

În principiu, este posibil să ai mai multe popriri în același timp, dar suma totală reținută nu poate să depășească un anumit prag. Popririle trebuie aplicate simultan, iar suma totală care se reține nu trebuie să depășească jumătate din venitul net lunar, venit real, fiind distribuită între creditori conform legii, notează LegislațiaMuncii.ro.

author avatar
Raluca Dan Redactor
Sunt jurnalist de peste 20 de ani și am lucrat în mai multe redacții de televiziuni și ziare naționale.

Lasă un răspuns

Alte stiri

Te-ar putea interesa și...